Neem geen fluostiften mee naar Dour

En vijf andere objecten die u wellicht niet van plan was om mee te nemen naar een festival, maar ook niet binnen mogen.

De meeste festivals: opblaasbare ballen

Evenmin als opblaaskrokodillen, opblaaszetels, opblaas­bootjes en eender welk opblaasbaar ­object dat je kunt rondgooien om je mede­festivalganger serieus mee op de zenuwen te werken. Dat is ook ­meteen de reden waarom die objecten niet welkom zijn: ze zijn heel, heel, heel vervelend. Wie per se met ballen wilt spelen, kan deze zomer terecht bij een ander grootschalig massa-event in Duitsland.

Dour: markeerstiften

Dourgangers staan nu niet bepaald bekend als de meest conventionele festivalbezoekers maar dat ze erin slaagden om met fluostiften zo veel overlast te veroorzaken dat ze verboden werd, is op zijn minst een opmerkelijke prestatie te noemen. Mogelijk heeft dat verbod de ­maken met de roots van het festival, in de hiphop. In die cultuur is taggen een belangrijke traditie. Met andere woorden: de Dourganger was te veel aan het ­kliederen.

Paradise City: slecht humeur

Geen grap. Naast wapens, messen, glas, spuitbussen, vuurwerk en drugs staat ‘bad temper’ expliciet tussen de verboden voorwerpen op het terrein vermeld. ‘Paradise City wil gelukkige mensen samen­brengen,’ valt er te lezen, ‘dus ­wederzijds respect en respect voor de omgeving zijn essentieel.’ Geen rave voor zuurpruimen.

Graspop: drinkhoorns

Moest om de een of andere reden nog eens verduidelijkt worden in het festivalreglement: u mag geen drinkhoorns meenemen op Graspop ­Metal Meeting. Omdat er een verbod is op eigen dranken. Omdat u er in een moshpit een oogbal mee kunt spietsen. En omdat het niet meer het jaar 831 is. Om verdere spietsincidenten te vermijden zijn ook kogel­riemen en spikes langer dan 1 centimeter niet toegestaan.

De meeste festivals: piepschuimblokken

Is logischer dan het lijkt. Koelboxen gemaakt uit piepschuim zijn nog steeds populair, vanwege hun lage gewicht en dito prijs. Daartegenover staat dat ze extreem vervuilend en slecht recycleerbaar zijn. Milieubewuste festivals willen daarom het gebruik ervan ontmoedigen. Glastonbury gaat overigens nog verder. Dat raadt zijn publiek af om glitter en vochtige doekjes mee te nemen omdat die erg veel micro­plastics bevatten. Niet geheel on­redelijk. Glitter suckt.

Kamping Kitsch: dieren boven de 1,4 gram

Op de hoogdag van de slechte smaak zijn alle dieren met ‘een ­totaal gewicht van minder dan 1,4 gram toegelaten’, als ze ‘zonder leiband’ met hun baasje kunnen meelopen. ‘Uw vlooiencircus kan dus mee’, klinkt het. Maar dus ook een kleine bijkolibrie, een amaukikker, een schurftmijt, een wimperspitsmuis, een kogelspin, een ­rode bosmier of een vlinder­rups. U bent gewaarschuwd: Barry Badpak is lang niet het enige vreemde wezen dat u in Kortrijk zult tegen­komen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content