De Independent Label Market komt naar België: deze 5 labels zijn een bezoekje waard
Dit weekend komt de Independent Label Market voor de eerste keer naar ons land. Ook heel wat eigenzinnige Belgische labels tekenen present. Van deze vijf zijn wij alleszins fan.
In 2011 vond de eerste editie van de Independent Label Market plaats in Londen. Sindsdien bliezen vinylfreaks al verzamelen in steden alsToronto, Glasgow en Barcelona. Dit weekend strijkt het concept, bedacht door Joe Daniel en Katie Riding van platenlabel Angular Recording Corporation, voor het eerst neer in ons land, meer bepaald in het Brusselse kunstencentrum Wiels.
Daniel en Riding richtten de Indie Label Market in de eerste plaats op om onafhankelijke muziek te ondersteunen. Met hun initiatief geven ze oprichters van ongeveer 250 labels de kans om kennis te maken met hun fans en om hun vinylplaten op een persoonlijke manier aan de man te brengen. Daarnaast is het de ideale gelegenheid voor medewerkers van platenlabels om hun netwerk uit te breiden, zowel op nationaal als op internationaal niveau. Bovendien krijgen fans de kans om hun favoriete artiesten te ontmoeten.
Op de Belgische editie van de Label Market zullen zo’n 40 Belgische en Europese platenlabels vertegenwoordigd zijn. Wie er niet bij kan zijn, kan het hele gebeuren meevolgen dankzij de Brusselse onafhankelijke zender Radio Panik. Voor wie er wel bij kan zijn, maar zijn weg nog moet zoeken in het prachtige doolhof dat de Belgische alternatieve muziek vormt: een introductie in de vorm van vijf interessante labels.
Alle info over de Independent Label Market vindt u hier.
1. 9000 Records
9000 Records is een sublabel van het Gentse Consouling Sounds (Amenra, Barst…) en dus kunt u al raden dat 9000 als negenduust moet worden gelezen. In 2014 besloten oprichters Mike Keirsbilck en Nele Buys om naast het internationaal gerichte Consouling ook een label te vormen dat lokaal talent ondersteunt. Met 9000 kiezen ze voor artiesten en bands die qua esthetiek niet onder de vlag van Consouling kunnen varen, maar die het wel verdienen om gehoord te worden. Het enige wat al dat talent bindt, is het duistere, uitdagende, prikkelende en experimentele gehalte van hun muziek. Zo biedt 9000 Records onder meer plaats aan de doommetalband The Black Heart Rebellion en het jazzrockensemble Nordmann.
2. Unday Records
Het eveneens in Gent gevestigde Unday Records is een sublabel van N.E.W.S., dat in 1994 werd opgericht door wijlen Lieven Van den Broeck. Aanvankelijk speelde N.E.W.S. vooral in op de toen florerende dancemuziekindustrie, maar later werd de catalogus ruimer getrokken richting heel wat andere genres.
Met Unday wil initiatiefnemer Tim Beuckels naar eigen zeggen inzetten op mooie, avontuurlijke muziek. Het label is eclectisch maar toch coherent: alle bands die erbij tekenden brengen indie met een eigen twist. Met zijn label wist Beuckels enkele van de meest succesvolle belpoppers aan de haak te slaan. Zo werkt hij samen met Trixie Whitley, Dans Dans, Flying Horseman, Intergalactic Lovers, Millionaire en Tamino, om er maar een paar te noemen.
3. 62TV Records
Het Brusselse label 62TV Records is gespecialiseerd in all things indie en ademt belgitude door bijvoorbeeld heel sterk in te zetten op de promotie van Waalse artiesten in Vlaanderen en vice versa. Op die manier hopen oprichters Pierre Van Braeckel Philippe Decoster en een eenheidsgevoel te creëren onder haar artiesten en dat ook over te brengen op het publiek.
De bekendste exponent daarvan is wellicht de Waalse band Girls in Hawaii, die in 2002 bij 62TV Records tekende en er tot dusver al haar platen en ep’s bij uitbracht. Ook het recentste werk van de Franse band Okay Monday zal op de Label Market te ontdekken zijn.
4. Okraïna Records
Ook Okraïna Records, in 2012 opgericht door Philippe Delvosalle, komt uit onze hoofdstad. Met twee tot drie releases per jaar onttrekken Delvosalle en de zijnen zich aan de mallemolen van de almaar sneller producerende muziekindustrie. Alle platenhoezen worden ontworpen door dezelfde kunstenaar, grafisch ontwerpster en multitalent Gwénola Carrère, maar ook los van de huisstijl heerst de eenheid op Okraïna: het is een thuisbasis voor hedendaagse folkkunstenaars, singer-songwriters en woordkunstenaars met diverse roots. De meest recente release komt van het Indonesische duo Senyawa. Binnenkort verschijnt ook het werk van Alasdair Roberts en Tartine de Clous onder Okraïna.
5. KERM
Wie dacht dat cassettes lang geleden het leven lieten, heeft het mis. De liefhebbers van het medium raden we graag KERM aan, gevestigd in Gentbrugge en misschien wel het meest chaotische label dat u zal tegenkomen op de Independent Label Market. De enige rode draad is de persoonlijke band tussen label en artiest, voor de rest kan alles. Lees: hoe weirder, hoe beter. Van casiopop tot hip-hop, van woordkunst tot collages van geluid: KERM verkent de vreemdste hoeken van de Belgische underground. Ontdek de muziek van Sk’p, Blaastaal en Beyt Al Tapes.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier