België niet naar finale Eurovisiesongfestival, Mustii maakt politiek statement
Ons land heeft donderdag naast een finaleticket gegrepen op het Eurovisiesongfestival. ‘Onze’ Mustii kreeg tijdens de halve finale niet genoeg stemmen van het publiek voor een van de tien finaletickets.
De tien landen die doorgaan zijn: Letland, Oostenrijk, Nederland, Noorwegen, Israël, Griekenland, Estland, Zwitserland, Georgië en Armenië. Dinsdag verzekerden Servië, Portugal, Slovenië, Oekraïne, Litouwen, Finland, Cyprus, Kroatië, Ierland en Luxemburg zich al van een finaleticket. Daar komen ook nog de big five – Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk – en titelverdediger Zweden bij.
Mustii, de Belgische inzending op het Eurovisiesongfestival, heeft donderdag tijdens de tweede halve finale een politieke boodschap gebracht. Op zijn arm stond in zwarte letters ‘peace’ te lezen.
Politieke boodschappen tijdens het Eurovisiesongfestival zijn eigenlijk verboden, maar de organisatie slaagt er niet altijd in ze tegen te houden.
Dinsdag bracht ook de Zweedse zanger Eric Saade tijdens de openingsact een statement door met een Palestijns sjaaltje om zijn pols op te treden. De Ierse artiest Bambie Thug wilde ook een steunbetuiging brengen aan de slachtoffers van de oorlog in de Gazastrook, maar werd nog teruggefloten.
Mustii zei eerder dat hij het Eurovisiesongfestival niet zou boycotten, maar wilde liever ‘een boodschap van hoop en liefde’ brengen. Dat deed hij donderdag met het woord ‘peace’ op zijn arm, dat hij pas later onthulde toen hij zijn schouders ontblootte.
Vooraf was het bang afwachten hoe de zaal zou reageren op de inzending van Israël. Zangeres Eden Golan werd tijdens de generale repetitie al op boegeroep onthaald, maar tijdens de halve finale was daar niets van te merken. Er klonk zelfs luid applaus, ook tijdens het nummer. Op X wordt echter gewag gemaakt dat het over ‘fake applaus’ zou gaan, maar die berichten zijn niet officieel bevestigd.