Amy Winehouse & andere biografieën van de ’27 club’
‘Amy, mijn dochter’, een biografie van Amy Winehouse, ligt in de winkelrekken. Auteur is papa Mitch Winehouse. Maar de Britse zangeres is niet het enige lid van de legendarische ’27 club’ aan wie een biografie werd opgedragen. Een overzicht.
‘Amy, mijn dochter’, een biografie van Amy Winehouse, ligt in de winkelrekken. Auteur van het boek is Mitch Winehouse, de vader van de zangeres. Maar de Britse zangeres is niet het enige lid van de legendarische ’27 club’ aan wie een biografie werd opgedragen. Een overzicht van enkele bijzondere exemplaren.
Robert Johnson. Het ’27 clublid’ avant la lettre werd door Eric Clapton de belangrijkste blueszanger aller tijden genoemd. In 2008 verscheen ‘Me and the Devil Blues’, een Japanse mangaserie, geïllustreerd en geschreven door Akira Hiramoto. In 2009 won de graphic novel de Glyph Comics Award in de categorie Beste Heruitgegeven Publicatie.
Brian Jones. Jones’ dood in 1969 zorgde voor heel wat treurnis in de muzikale wereld. Jimi Hendrix droeg een nummer aan hem op en Jim Morrison publiceerde het gedicht ‘Ode to L.A. While Thinking of Brian Jones’. Daarnaast zijn er heel wat biografieën verschenen over het Rolling Stones-bandlid. Een voorbeeld is ‘Brian Jones: the Untold Life and Mysterious Death of a Rock Legend’ van Laura Jackson.
Jimi Hendrix. De zanger stierf op 18 september 1970. Vijfendertig jaar later publiceerde Charles R. Cross ‘Room Full of Mirrors’. Het boek bevat meer dan driehonderd ongepubliceerde interviews. Bij de voorbereidingen van de biografie botste Cross op het verloren graf van Hendrix’ moeder. Hij zorgde ervoor dat ze opnieuw een behoorlijke gedenksteen kreeg.
Janis Joplin. De rebelse Amerikaanse zangeres is naast Winehouse de enige vrouw in het rijtje. Joplins jongere zus Laura publiceerde in 2001 ‘Love, Janis’. Het boek werd uitgebracht met een reeks geluidsfragmenten van optredens en persoonlijke brieven aan het thuisfront.
Jim Morrison. De frontman van The Doors stond bekend als dichter en publiceerde in 1969 en 1970 ‘The Lords And the New Creatures’ en ‘An American Prayer’. Na zijn dood verschenen er nog twee verzamelwerken van zijn geschriften. Een iets eenvoudigere manier om de zanger te leren kennen: de biografieën van twee Rolling Stone – journalisten, Stephen Davis en Jerry Hopkins.
Kurt Cobain. Over de Nirvana-frontman zijn al heel wat boeken volgeschreven, maar het belangrijkste exemplaar staat opnieuw op naam van Charles R. Cross. ‘Heavier than Heaven’ verkeeg in 2002 de ASCAP Award voor Beste Biografie, maar staat ook bekend om zijn onwaarheden en subjectieve inslag. (AVL)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier