Stefaan Van Brabandt over de toch-niet-zo-norse filosoof Schopenhauer

© Sofie Knijff
Els Van Steenberghe
Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Stefaan Van Brabandt schreef voor acteur Damiaan De Schrijver (Callboys, F*** You Very, Very Much) de solo Schopenhauer.

In 2015 liet theatermaker en filosoof Stefaan Van Brabandt zijn eerste ‘filosofenmonoloog’ op de wereld los. Socrates, met Bruno Vanden Broecke, was grappig en ontroerend. Even succesvol waren Marx, gespeeld door Johan Heldenbergh, en Sartre en de Beauvoir, vertolkt door Sien Eggers en Frank Focketyn. Van Brabandt kiest steeds acteurs die ernstig spel kruiden met humor. Voor Schopenhauer kruipt Damiaan De Schrijver in de huid van de norse filosoof.

Schopenhauer is jouw lievelingsfilosoof. Waarom?

Stefaan Van Brabandt: Hij staat bekend als een pessimist, maar eigenlijk geeft hij je de middelen om, ondanks alles, gelukkig te worden. Als puber was ik onzeker. Dankzij mijn zus Petra raakte ik geïntrigeerd door filosofie. In de bib ontdekte ik Schopenhauer. Hij is dé filosoof voor iedereen die zich niet thuisvoelt in de wereld. Hij stelt dat de mens gestuurd wordt door de wil. We willen altijd iets en steeds meer. Dat leidt tot frustratie. Maar we kunnen gelukkig worden als we afstand nemen van de wil, schrijft hij. Hij geeft me echt handvaten voor het leven, zeker nu de wereld zo somber is.

‘Schopenhauer is de filosoof voor iedereen die zich niet thuisvoelt in de wereld.’

Heldenbergh doolde als een spook over de scène, Eggers en Focketyn zaten aan een tafeltje. Hoe staat De Schrijver op het toneel?

Van Brabandt: Als docent. Schopenhauer mocht ooit doceren aan de universiteit te Berlijn. Ook de filosoof Hegel gaf er les. Om hem te pesten, gaf Schopenhauer op hetzelfde moment als hij een college. Het gevolg? Er daagden amper studenten op en zijn cursus werd geschrapt. In deze opvoering kan hij eindelijk lesgeven. Het wordt trouwens een vrolijk stuk. Zelfs Friedrich Nietzsche erkende dat humor het kenmerk was van Schopenhauer.

‘Nietzsche zei: wat mij niet doodt, maakt mij sterker. Maar maakt de liefde ons niet sterker?’ schreef Gorki-zanger Luc De Vos, die een goede vriend van jou was, in zijn boek Paddenkoppenland.

Van Brabandt: Een prachtig idee. Voor zijn verjaardag gaf ik hem ooit Schopenhauers boek Bespiegelingen over levenswijsheid. Tijdens een concert sloeg Luc het open en las: ‘Het leven is een onderbreking tussen twee eeuwigheden niets.’ Luc vulde die ‘pauze’ met veel liefde en muziek. Damiaan en ik met secuur gekozen woorden die doen lachen en even al het lijden doen vergeten.

Schopenhauer

13-14.11, Arenberg, Antwerpen (daarna op tournee), hzt.nl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content