RITCS Opleiding Drama wint Vlaamse Cultuurprijs voor Podiumkunsten 2014 (Update)
Vanavond reikte Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) de Vlaamse Cultuurprijs voor Podiumkunsten 2014 uit aan de RITCS Opleiding Drama tijdens het Theaterfestival in het Kaaitheater in Brussel.
De jury – bestaande uit Patrick Allegaert (voorzitter), Elke Clompen, David Cornille, Kristin Rogghe, Elsemieke Scholte, Cees Vossen, Lana Willems en Wim Vanduffel (secretaris) – looft de uitgelezen ploeg docenten die ‘jaarlijks getalenteerde makers klaarstoomt en hen leert de maatschappelijke, sociale en culturele tendensen in te bedden in de artistieke praktijk’.
Het RITCS (Royal Institute for Theatre, Cinema & Sound, een School of Arts van de Erasmushogeschool Brussel) begon in 1962 als een kleine school onder de naam Hoger Rijks Instituut voor Toneel en Cultuurspreiding. De school groeide uit tot een internationaal gerenommeerde opleiding waar 700 studenten een professioneel of academisch gerichte opleiding in de audiovisuele kunsten of podiumkunsten volgen. De opleiding Podiumtechnieken (licht, geluid, scenografie, productie) maakt integraal deel uit van de opleiding Drama.
De grote kracht van RITCS – Opleiding Drama is volgens de jury dat ‘ze er steeds weer in slaagt zichzelf heruit te vinden.’ Door wat er in de wereld gebeurt te laten meespelen in de opleiding, levert RITCS-Opleiding Drama ‘makers af die zich het beste laten typeren als artistieke én maatschappelijke onderzoekers’. Omdat deze opleiding veel makers vormt, beschouwt de jury deze Cultuurprijs aan RITCS – Opleiding Drama dan ook als een eerbetoon aan deze makers.
Een andere troef, volgens de jury, is dat de opleiding ook kansen biedt aan studenten die het Nederlands minder beheersen, precies door minder op de taal in te zetten. ‘De veelzijdigheid van talen en uitdrukkingsvormen vormt mee het DNA van RITCS – Opleiding Drama’, aldus de jury. Bovendien onderhoudt de opleiding een stevige link met het podiumkunstenveld. De docenten zijn makers of hebben een grote verdienste in de podiumkunstenpraktijk en geven hun ervaringen door aan de studenten. Deels hierdoor is de Vlaamse podiumkunstenpraktijk sterk doordrongen van de artistieke praktijken van afgestudeerden aan RITCS – Opleiding Drama.
Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) noemt de opleiding ‘al meer dan een halve eeuw een kweekvijver van creatieve talenten in de wereld van de film, animatiefilm, televisie, radio en documentaire, letteren en theater. Ze dragen stuk voor stuk het creatieve vakmanschap van Vlaanderen uit in de hele wereld.’
RITCS Opleiding Drama reageert verheugd en beschouwt de prijs als een aanmoediging: ‘Met zijn drie theateropleidingen – regie, spel én theatertechniek – leidt het RITCS creatieve makers op die de formatteringsdwang weerstaan. Deze prijs, uitgereikt door een jury van professionele actoren, is een bijzondere aanmoediging om daarin koppig te volharden.’ UPDATE: Karel Vanhaesebrouck (Opleidingshoofd Drama) vroeg in zijn snedige en kritische speech dringend aandacht vroeg voor een kunstonderwijs dat zich wars van een ‘invasief economisch rendementsdenken’ kan ontwikkelen. Hij beschouwt deze prijs ‘als een enorme opsteker en een blijk van waardering voor onze koppige, zelf gekozen marginaliteit. Als ploeg hebben we altijd samen de parameters van ons eigen onderwijs bepaald, van de meest filosofische discussies tot concrete, praktische omstandigheden. Elke dag zetten we ons in om onze opleiding een eigenstandig biotoop te laten zijn, verdedigen we bewust een vorm van pedagogische inefficiëntie waarbij jonge mensen de tijd krijgen om zich écht te ontwikkelen. De magische formule hebben we niet, die heeft niemand. Maar we proberen ons wel steeds opnieuw in vraag te stellen, soms bewust tegen allerhande modieuze tendenzen in.’
Aan de Cultuurprijs is een bedrag van 12.500 euro verbonden en het bronzen beeldje La ultima isla van Philip Aguirre.
(EVS)
Meer info: www.theaterfestival.be, www.cultuurprijzen.be en https://www.youtube.com/user/hoofdredacteurCJSM
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier