Alexander Devriendt over ‘Thanks for Being Here’: ‘Ik wil niemand meer wakker schudden’
Alexander Devriendt en zijn theatergezelschap Ontroerend Goed maakten een nieuwe voorstelling, Thanks for Being Here. In tegenstelling tot bij hun eerder werk hoeft het publiek niets te doen, behalve er zijn.
Exact twintig jaar geleden scoorde Ontroerend Goed met The Smile Off Your Face, een voorstelling waarin elke toeschouwer geblinddoekt werd rondgereden in een rolstoel. Intussen werd er met je gedanst, geknuffeld en gebabbeld. Het werd een wereldwijd succes. Nadien volgden onder meer Intern (2007) – een tête-à-tête met een acteur –, de kiesshow Fight Night (2013) en het afscheidsritueel Funeral (2022). Nu willen Devriendt en zijn vier spelers – onder wie zijn vrouw en Juliet-actrice Charlotte De Bruyne – een ode brengen aan hun publiek.
In 2011 speelden jullie Audience. Is dit nieuwe stuk een vervolg?
Alexander Devriendt: Het decor is gelijkaardig: we gebruiken een groot projectiescherm, want we werken met livevideo. Maar de insteek is anders. Ik maakte in 2011 theater vanuit de drang om mensen wakker te schudden. Audience maakte ik na een voorval in Engeland. Mijn vriendin werd er tijdens een show beledigd door een komiek. Ik was woest. Dus toonden we in Audience wat je allemaal kan doen met een publiek. Iets later maakte ik Fight Night, dat nu opnieuw speelt. Met dat stuk wilde ik tonen hoe democratie werkt. Vandaag wil ik niet meer wakker schudden. Iedereen is wakker. Ik wil nu gewoon de hand reiken. Na Funeral is dit de tweede voorstelling waarin mensen in alle zachtheid iets beleven.
‘Ik wil niemand meer wakker schudden.’
Bij Funeral vormde het publiek een stoet die wandelde, luisterde en confetti gooide. Wat moeten we nu doen?
Devriendt: Er zijn! Theater bestaat pas als een groep compleet verschillende mensen besluit om samen in een zaal te kruipen. Dat is geweldig schoon. Zodra je in de zaal bent, hoef je niets te doen. Enkel kijken. Ik kijk erg graag naar mensen. In dit stuk kijken we naar mensen die naar theater kijken. Iedereen is er welkom. Dat is de sterkte van zo’n verzameling mensen.
‘Zodra je in de zaal bent, hoef je niets te doen’, zeg je. Dat klinkt onheilspellend.
Devriendt: (lacht) Net voor de start kan je in de foyer aan onze cameraman vertellen wat je van het stuk verwacht. Die interviews verwerken we in de show. We zetten niemand te kijk. We kijken naar elkaar. En we dragen zorg voor elkaar. Het derde luik van deze tedere trilogie zal immers Handle with Care heten. Meer verklappen mag niet.
Thanks for Being Here
03-11.05, NTGent, daarna op tournee, ontroerendgoed.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier