Verbluffend oeuvre Meester van Elsloo onder de loep
Een onderzoekstentoonstelling vormt de aanzet tot een grondige studie van het werk van de Meester van Elsloo, een anonieme laatmiddeleeuwse beeldsnijder.
Een onderzoekstentoonstelling vormt de aanzet tot een grondige studie van het werk van de Meester van Elsloo, een anonieme laatmiddeleeuwse beeldsnijder.
Alles samen liet de man wellicht zo’n tweehonderd beelden na. De meeste daarvan bevinden zich nog steeds in kerken in het Maas-Rijngebied, dat verspreid ligt over België, Nederland en Duitsland.
Het Bonnefantenmuseum in Maastricht nam het initiatief voor het internationale onderzoek naar zijn werk. Voor de materiaaltechnische en kunsthistorische studie van ruim zeventig beelden nam het Nederlandse museum het Belgische Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK), dat gespecialiseerd is in de conservatie en restauratie van kunst, onder de arm. Zo zal het KIK onder andere de houten drager en de polychromie(resten) van de beelden uitgebreid bestuderen.
Publiek tentoon
Zijn naam dankt de anonieme meester aan de vindplaats van het eerste werk van zijn hand, namelijk in de kerk van het Nederlands-Limburgse Elsloo. Sindsdien schreven experts ongeveer tweehonderd werken aan hem toe. Hoewel ze stilistisch verwant zijn, vertonen ze ook grote verschillen. Dat zou kunnen duiden op het werken met een atelier.
Met een combinatie van stijlstudie, materiaalonderzoek en archiefmaterialen hopen de wetenschappers de verhoudingen tussen de vermoedelijke auteurs scherper te definiëren. Voor het eerst wordt het werk systematisch bestudeerd. De centrale vraag is die naar het aandeel van het Meester van Elsloo in de werken.
Tussen juli en oktober 2011 zal het publiek met een vijftigtal werken van de man en het onderzoek kennis kunnen maken op de tentoonstelling in het Maastrichtse Bonnefantenmuseum.
Elien Haentjens
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier