Museumnacht vormt startschot Gentse kunstweek

Langzaam maar zeker bouwden de culturele spelers in Gent de afgelopen jaren hun kunstweek uit.

Langzaam maar zeker bouwden de culturele spelers in Gent de afgelopen jaren de Gentse kunstweek uit. Aanleiding vormt nog steeds de kunstbeurs Lineart, al is de toekomst van die beurs onzeker. Wat wel zeker is: met de Museumnacht gaat de week op donderdag 1 december alvast feestelijk van start.

Feesten doen ze ook bij Nucleo, de organisatie die sinds 2001 kwaliteitsvolle en betaalbare ateliers voor beeldende kunstenaars in Gent en omgeving aanbiedt. Met ‘De Connectie Nucleo’ presenteert de organisatie voor de tweede keer een expo met talent uit hun eigen rangen, zoals Mario De Brabandere, Stéphanie Leblon en Jean-Marie Bytebier, die de PA-toren bij Sint-Jacobs tijdens de Gentse Feesten vormgaf.

Samen met de gastcuratoren, Frederik De Preester en Alan Quireyns, legden de 54 kunstenaars een intensief parcours af. Op basis van 10 citaten uit de literatuur, poëzie en filosofie maakten de kunstenaars nieuw werk. Een dvd, waarop de kunstenaars de relatie tussen het citaat en hun werk toelichten, fungeert als catalogus. Derde luik vormt de website, waarop voorontwerpen te zien zijn. Deze tentoonstelling moet het 10-jarige bestaan van Nucleo, en zijn functie als ‘connectie’ tussen de kunstenaars, in de verf zetten.

Dubbelportretten

Ook Galerie Zwart Huis uit Knokke mocht recent tien kaarsjes uitblazen. Om dat te vieren kondigde de galerij uit Knokke de komst van de BArt Fair, een hedendaagse kunstbeurs, aan en zette ze in de Gentse Zebrastraat de tentoonstelling ‘Revisited Portraits’ op.

Die expo toont twintig portretten, die fotograaf Dirk Vermeirre van het kruim van de Belgische kunstwereld maakte. Achteraf mochten de kunstenaars hun portret zelf verrijken. Die bijzondere toevoegingen maakt de portretten tot een soort dubbelportretten. Vermeirre volgde onder andere Luc Tuymans, Michaël Borremans, Johan Tahon en Fred Bervoets in hun atelier.

Kunst en de unief

Ook de Gentse universiteit springt op de kar. Zo loopt in de bibliotheek van de richting Kunstwetenschappen de expo ‘Art (silence)’. Aanleiding vormt de verhuis van de bib naar de Rozier in de zomer van 2012. Om de periode van negen jaar af te sluiten zet de bib een expo met het werk van alle 60 kunstenaars die er in die periode tentoonstelden, op. Bij de expo hoort ook een publicatie.

Daarnaast neemt de UGent met Tender Buttons afscheid van het legendarische restaurant aan de Overpoort. “De tentoonstelling Tender Buttons laat ons zien hoe ook een universiteit een rol kan spelen in het hedendaagse kunstenlandschap. Durven denken en durven kijken zijn dan ook twee activiteiten die dicht bij elkaar liggen en elkaar ook ondersteunen, elkaar mogelijk maken en elkaar zelfs veronderstellen”, stelt rector Paul Van Cauwenberge.

Ode aan de brief

In navolging van de algemene retromania zet het Huis van Alijn, in samenwerking met AmuseeVous, nu ook het schrijven van een brief opnieuw op de kaart. Tijdens de ‘Soirée Correspondance’ kan je jouw boodschap in het Gentse museum op een alternatieve manier de wereld insturen. Zo zet Maarten Van Praet je sms om in beeldtaal, schrijven Michiel Jacques en Leander Papagianeas jouw brief op maat en doen Elke D’haese en Tine Lucas letterlijk dienst als menselijke gsm.

Naast het Huis van Alijn nemen nog acht andere kunstinstellingen, zoals het museum Dr. Guislain, het Museum voor Schone Kunsten en het Design Museum, deel aan deze museumnacht. Tot 1 uur ’s nachts kan je de collecties gratis bezoeken. Vanaf 23 uur stelt het S.M.A.K. zijn deuren open voor de after party.

Elien Haentjens

Op de site van de Gentse kunstweek vind je een overzicht van het hele programma.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content