London calling: drie expo’s om te zien in de Britse hoofdstad

Noah Davis – Barbican Art Gallery © David Zwirner
Dave Mestdach
Dave Mestdach Chef film van Knack Focus

U wil meer dan middeleeuwse meesterwerken uit de Siënese school? Er lopen in Londen nog genoeg andere expo’s om ‘Yes, sir!’ tegen te zeggen. Deze drie bijvoorbeeld.

Noah Davis had allang tot de fine fleur van de hedendaagse, figuratieve schilderkunst kunnen horen, maar de Afro-Amerikaan overleed in 2015, op zijn 32e. Zijn soulvolle werk linkt de Egyptische mythologie en surrealistische elementen aan intieme maar vaak ook monumentale portretten van het dagelijkse leven van mensen van kleur, met zijn Underground Museum in Los Angeles als inclusieve uitvalsbasis. In zijn laatste werken, gemaakt kort voor zijn overlijden aan kanker, reflecteerde Davis – je vindt hem tussen Peter Doig en Kerry James Marshall – over rust, lijden en vergankelijkheid. Een groot verlies voor de kunstwereld, al is Davis’ erfenis voorbestemd om te blijven, zoals deze energieke retrospectieve in het Barbican Centre bewijst.

Leigh Bowery! – Tate Modern (tot 31.08)

Model, muze, muzikant: Leigh Bowery! – mét uitroepteken – was het allemaal. De klok rond. En in uitzinnige make-up. 21 jaar na zijn dood – hij overleed in 1994 aan aids – beukt de extravagante aussie Tate Modern binnen, met een tentoonstelling die gaat van zijn passages door de Londense underground tot de artistieke erfenis die hij naliet bij fans als Anohni en Lady Gaga. De expo neemt je losjes mee door Bowery’s turbulente leven. Van zijn aankomst in de Londense New Romantic-scene in 1980, in het zog van Boy George, en zijn vroege jaren als promotor voor de nachtclub Taboo, tot zijn latere werk als performancekunstenaar, ontwerper en model voor Lucian Freud.

De schreeuw hebben we onderhand zo vaak gezien dat zelfs Edvard Munch er nachtmerries van zou krijgen. Maar er valt natuurlijk nog veel meer te ontdekken in het werk van de Noorse expressionist. Munch was ook een van de meest vooraanstaande portretschilders van de late negentiende en vroege twintigste eeuw. Gedurende zijn carrière creëerde hij talloze portretten van familie, vrienden, collega’s, schrijvers en verzamelaars. Sommige waren in opdracht, andere waren puur persoonlijke projecten. Maar ze tonen allemaal de kwaliteiten die Munch zo uniek maakten: zijn vermogen om niet alleen het uiterlijk van zijn modellen vast te leggen, maar ook hun innerlijke wereld, hun angsten en kwetsbaarheid. Spooky!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content