Vijf bekende lezers over Time to Read: ‘Geen tijd om te lezen? Dat is dikke bullshit!’
Met Time to Read helpen Knack, Knack Focus en Knack Weekend je op weg om wat vaker naar een boek te grijpen. Vijf bekende lezers delen tips om nu écht uit de startblokken te schieten. In één beweging raden ze een favoriet aan uit de Top 50 beste Nederlandstalige boeken van Knack.
De hele lijst vind je op knack.be/timetoread.
Wim Oosterlinck (Radiopresentator bij Willy en host van de podcast Drie boeken)
Wat is je favoriete boek uit de top 50?
Wim Oosterlinck: Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje. Ik was er volledig door weggeslagen. Het gebeurt niet vaak dat je in de Nederlandstalige letteren een boek vindt van zulke epische proporties. Het is niet alleen heel dik, het is ook op zoveel vlakken een overdonderend kunstwerk. Tientallen levens zitten erin vervat, die allemaal verbonden zijn. Het is ingenieus hoe Daanje al die verhalen met elkaar vervlochten heeft. Achteraf heb ik haar werk aan honderden mensen aangeraden via alle mogelijke kanalen. Dit is geen boek dat je zomaar eventjes kan lezen. Je moet er achteraf over praten.
Heb je een favoriete plek om te lezen?
Oosterlinck: De trein of de bus. Die zijn gemaakt om te lezen. Je kan er niets anders doen. Er is geen vaat om te doen of woonkamer om op te ruimen. Je kan enkel lezen. Rechtopstaand in de bus, desnoods. Anders is het toch verloren tijd.
Een tip om meer te kunnen lezen?
Oosterlinck: Simpel, er tijd voor vrijmaken. Zeggen dat je geen tijd hebt om te lezen, is een excuus. Iedereen mag Netflix kijken, maar het is wel een keuze. Bij mij staat ‘veertig bladzijden lezen per dag’ expliciet op mijn to-dolijstje. Natuurlijk lukt dat niet altijd. Maar zelfs als je maar twintig bladzijden per dag leest, zit je nog altijd bij de top 5 van mensen die veel lezen. Als je dagelijks leest, krijg je vanzelf zin om verder te lezen.
Ruth Joos (Radiopresentator en moderator bij Uitgelezen, het maandelijkse boekenprogramma van kunstencentrum Viernulvier)
Wat is je favoriete boek uit de top 50?
Ruth Joos: Kiezen tussen al die toppers is een kwelling, maar ik ga toch voor Het onverwachte antwoord van Patricia De Martelaere. Ik heb ooit les bij haar gevolgd – ze gaf taalfilosofie – en zelden heb ik zo’n inspirerende vrouw meegemaakt; iedereen hing aan haar lippen, ook omdat ze haar studenten als volwassenen behandelde. Haar lucide geest was een verademing en in het boek spat haar literair talent van de pagina’s. Het is doodjammer dat ze zo vroeg gestorven is, wie weet welke taalwonderen ze nog in petto had.
Heb je een favoriete plek om te lezen?
Joos: Ik heb een druk leven, ook omdat ik manager ben van een gezin. Dan is het soms zoeken naar een rustige leesplek. Vroeger las ik voornamelijk in bad, de enige plaats waar ik enigszins ongestoord kon lezen. Maar nu heb ik een eigen kamertje. Daar staat sinds kort een roze zetel, ideaal voor het betere leeswerk en, zo heb ik gemerkt, voor stiekeme dutjes. Ook managers hebben recht op pauze.
Een tip om meer te kunnen lezen?
Joos: Veel mensen klagen dat ze geen tijd hebben om te lezen. Dat is dikke bullshit. Dan maak je maar tijd. Je bent niet verplicht om tv te kijken, dat ding heeft een uitknop. Als je last hebt van een schermverslaving, dan leg je je telefoon maar in een andere kamer. Of je geeft hem mee met iemand anders, al is het maar voor een halfuurtje. Je zal merken: lezen is nooit tijdverlies.
Tom De Cock (Radiopresentator bij Qmusic en auteur)
Wat is je favoriete boek uit de top 50?
Tom De Cock: Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer. Het boek kruiste mijn pad toen ik iets zocht om mee te nemen op reis naar Griekenland. Het bleek over alles te gaan waar ik op dat moment mee bezig was. Door de ogen van Pfeijffer keek ik plots helemaal anders naar toerisme, en zag ik hoe de Europese cultuur verpletterd dreigt te worden tussen China, Amerika en Rusland. Je kunt niet anders dan op elke bladzijde genieten van hoe goed die man kan schrijven en vertellen.
Ik ben het eens met elk boek dat op de lijst staat, maar ik vind wel dat jeugdboeken, prentenboeken en thrillers erop ontbreken. We moeten ervoor waken dat we literatuur niet vereenzelvigen met de Grote Roman. Goede fictie wordt niet alleen gemaakt door auteurs die drie jaar op een berg in Andalusië zitten en pas naar beneden komen als ze de perfecte zinnen beethebben.
Heb je een favoriete plek om te lezen?
De Cock: Het klinkt plat, maar als ik tijdens het werk naar het toilet moet, vind ik het heerlijk om snel even drie bladzijden uit een boek te lezen. Ook thuis is het, als jonge ouder, een van de weinige plekken waar ik nog op mijn gemak zit.
Een tip om meer te kunnen lezen?
De Cock: Omarm digitaal lezen. Ik lees op mijn iPhone omdat ik die altijd en overal bij heb. Ik weet dat nu bij sommige mensen de haren recht overeind gaan staan, maar voor mij werkt dat goed. Dankzij mijn gsm kan ik lezen op elk gestolen moment.
Kamiel De Bruyne (Televisiemaker, auteur van kinderboeken en bekend van Instagram met rare reizen & nutteloze borden)
Wat is je favoriete boek uit de top 50?
Kamiel De Bruyne: Drift van Bregje Hofstede. Ik ben iemand die graag en veel leest, waardoor ik vaak de plot vergeet van de romans die ik lees. Maar het gevoel dat een boek heeft opgewekt, blijft wel hangen. Als ik het me goed herinner, gaat Drift over een vrouw die een relatiebreuk doormaakt. Toen ik het las, was dat akelig herkenbaar, want op dat moment maakte ik net hetzelfde mee. Drift heeft me hard geraakt, omdat het niet alleen over rouw gaat, maar ook een ode is aan de verliefdheid.
Toch nog een bemerking: ik had graag een van de dierenboeken van Toon Tellegen gezien in de top 50, ik ben een ontzettende fan van hem. Zijn heerlijk onschuldige, vaak metaforische verhalen vind ik van het mooiste wat in onze taal is geschreven.
Heb je een favoriete plek om te lezen?
De Bruyne: Thuis heb ik een leeszetel, naast mijn boekenkast. Momenteel ben ik met mijn lief op zoek naar een nieuw huis, en een van de dingen waar we rekening mee houden, is dat we daar een gezellig leeshoekje hebben.
Een tip om meer te kunnen lezen?
De Bruyne: Ik vind het zalig om mijn wekker een kwartier of een halfuur vroeger te zetten dan nodig is. Dan kan ik, voor ik ga werken, nog even in mijn zetel zitten om te lezen.
Emma Bale (Zangeres en fervent lezer – wanneer ze op vakantie is)
Wat is je favoriete boek uit de top 50?
Emma Bale: Ik ga eerlijk zijn: ik heb nog níéts uit die lijst gelezen. Ik noem mezelf een fervent lezer, maar tegenwoordig vind ik er enkel tijd voor op vakantie. En Haruki Murakami had net een nieuw boek uit, dus dat heeft prioriteit gekregen. Bovendien associeer ik lezen met rust, waardoor ik altijd in slaap val als ik in de zetel zit met een boek. Op vakantie lukt het wel om wakker te blijven, waarschijnlijk omdat ik me dan in een algehele staat van rust bevind.
Staan er boeken in de lijst die je graag zou lezen?
Bale: Verschillende! La superba van Ilja Leonard Pfeijffer heb ik bijvoorbeeld al. Een goede vriendin die veel leest, had het me aangeraden omdat ze weet dat ik van Murakami houd. Toen ik de achterflap van La superba las, kreeg ik de indruk dat ook Pfeijffer heel metaforisch en beschrijvend te werk gaat. Ik houd ervan als een auteur een absurd kantje weet te combineren met een boeiende vertelstijl.
Heb je thuis nog veel ongelezen boeken liggen?
Bale: Oneindig veel. De stapeltjes zijn ondertussen deel van het meubilair geworden. Misschien is dat typisch voor mensen met ADHD: iemand raadt je een boek aan en dan moet je het meteen hebben, zonder dat je het effectief leest.
Een tip om meer te lezen?
Bale: Ik raad mensen gewoon mijn lievelingsboek aan: Ten zuiden van de grens van Murakami. Het is behapbaar en zeker als je van jazz en Japanse vibes houdt, zal je ervan genieten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier