Vanaf nu is alles anders

Het naslagwerk Vanaf nu is alles anders mag niet ontbreken in de bibliotheek van elkeen die wil weten waarom de Arteveldestad zo aantrekkelijk is.

VANAF NU IS ALLES ANDERS – Lustrumboek 2001-2010 – uitgave NTGent – 207 blz. – € 26 – ISBN 97 8908 15448 01

De eerste drie lezers die reageren krijgen een exemplaar toegestuurd. Naam en adres naar: info@ntgent.be

Het is een naslagwerk en dat soort boeken zijn onontbeerlijk voor wie zijn geschiedenis wil kennen. De naslager pinkt een traan weg bij een foto van Bert André, tovert een lach op het gelaat bij een totaalbeeld van Kasimir en Karoline, een productie waarin Els Dottermans en Wim Opbrouck schitterden. En dat aangeeft dat Johan Simons sterke zaalproducties kan maken, maar op zijn best is met locatieproducties. On retourne toujours à son premier amour. Simons is een natuurmens, terwijl seine Frau, Elsie de Brauw, een kameractrice is. Haar beste werk ligt in het intieme. Terecht werd zij dit jaar gelauwerd om haar rol in Gif, naar een verhaal van Lot Vekemans.

Na het obligate ‘Woord vooraf’ van cultuurschepen Lieven Decaluwe met de rotgekauwde clichés volgt een kroniek van Jeroen Versteele. Uit de vele persartikels puurde hij een evolutie. Van populair publiekstheater naar een theater met een meerwaarde. Het middengedeelte is een kleurkatern met foto’s uit de vele producties. Kwaliteit steengoed, vormgeving evenwichtig. Het derde deel omvat de programmalijst met naam en toenaam van de medewerkers. Het vierde en laatste deel is voor de mierenneukers: Publiekscijfers jaar na jaar in een overzichtelijke grafiek, de prijzenkast die de kost extra glans moet geven, en tot slot een namenregister, coproducenten en partners. Het geheel is een samenwerking tussen de eerder genoemde kroniekschrijver en Steven Heene, Yvonne Peiren, Koen Tachelet en Koen Van Caekenberghe.

Vanaf nu is alles anders mag niet ontbreken in de bibliotheek van elkeen die wil weten waarom de Arteveldestad zo aantrekkelijk is voor Gentenaars én de rest van de rondtrekkende wereldbevolking. Want zonder cultuur is er geen toerisme, en geen goed stadsgevoel. Theater markeert de stijl en de klasse van een stad. Het lustrumboek verantwoordt zich voor de stad en zijn toeschouwers. Om zijn beleid. Om wat de stad maakt en raakt. Zo hoort het te zijn. Zwart op wit, en met kleur.

Guido Lauwaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content