Stripfestival Angoulême kleurt oranje
Het internationale stripfestival van Angoulême, van 30 januari tot 2 februari, maakt zich op voor een Nederlandse editie, nu de geëmigreerde cartoonist Willem het festival mag voorzitten. Een voorbeschouwing.
Het stripfestival van Angoulême — het grootste van Europa — maakt zich op voor een Nederlandse editie, nu de geëmigreerde cartoonist Willem het festival mag voorzitten. De winnaar van de Grote Prijs zal voor een keer zeker geen Fransman zijn en bij de albumprijzen is het uitkijken naar de enige Belgische nominatie, een fraaie Cowboy Henk-uitgave van Kamagurka en Herr Seele.
Het internationale stripfestival van het Zuid-Franse stadje Angoulême is al toe aan zijn 41ste editie. Naar jaarlijkse gewoonte worden meer dan 200.000 stripliefhebbers, auteurs, uitgevers en journalisten van over de hele wereld verwacht voor vier dagen tentoonstellingen, evenementen, boekenbeurzen en signeersessies.
Dit jaar staan vooral klassiekers onder de aandacht. In dit herdenkingsjaar van de Eerste Wereldoorlog worden tentoonstellingen gewijd aan Loopgravenoorlog en De grote slachting, de monumenten in boekvorm die Jacques Tardi optrok voor het kanonnenvlees van de Grote Oorlog. Ook een tentoonstelling over de minder bekende, maar bij tekenaars erg geapprecieerde Gus Bofa, die verminkt terugkwam van WO I en pas later echt begon te tekenen, is geïnspireerd door het herdenkingsjaar. Verder nog verdiende, maar vrij late aandacht voor Mafalda, de Argentijnse politieke versie van Peanuts.
Animo wordt verwacht van de Nederlandse aanwezigheid. De Nederlandse cartoonist van de krant Libération Willem (pseudoniem voor Bernard Holtrop) won vorig jaar onverwacht de Grote Prijs — zeg maar de belangrijkste oeuvreprijs in de stripwereld. Voordat Willem naar Frankrijk trok, maakte hij naam als provocateur in het Nederland van midden de jaren zestig, onder andere met sprekende politieke affiches. Nederland grijpt de gelegenheid aan om in Angoulême een volledig atelier van een twintigtal tekenaars onder leiding van illustrator Joost Swarte en Willem zelf aan het werk te zetten. Ze zullen de festivalstraten voortdurend van nieuwe ter plaatse getekende affiches voorzien.
Zondag worden de festivalprijzen uitgereikt: de Grote Prijs en enkele albumprijzen, de Fauves. Voor de Grote Prijs zijn er na een eerste stemronde nog slechts drie namen in de running: de Amerikaan Bill Watterson (Casper en Hobbes), de Britse scenarist Alan Moore (Watchmen, From Hell, V for Vendetta) en de Japanner Katsuhiro Otomo (Akira). Welke naam er zondag ook uit de bus komt, de kans dat de Grote Prijs volgend jaar actief als voorzitter van het festival zal optreden, is bijna onbestaande. Watterson en Otomo maken al bijna twintig jaar geen strips meer en Moore is een notoir kluizenaar. De internationale shortlist is een gevolg van de nieuwe verkiezingsprocedure voor de Grote Prijs. Alle professionele stripauteurs mogen dit jaar meebeslissen, niet alleen de vorige winnaars van de Grote Prijs.
Na jaren met een sterke Belgische aanwezigheid wordt 2014 op dat vlak erg kalm. Belgische tentoonstellingen zijn er niet. Voor de albumprijzen komt er zelfs geen enkel boek van een Franstalige Belg in aanmerking, wat uiterst uitzonderlijk is. De enige Belgische nominatie is die voor Cowboy Henk. Een mooie heruitgave met strips van de gekuifde cowboy van Kamagurka en Herr Seele komt in aanmerking voor de patrimoniumprijs, in principe een prijs voor uitgevers die ouder werk opnieuw beschikbaar maken.
Gert Meesters
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier