Dankzij strips.be – de site én de app – kunt u ontdekken hoe een streaming-abonnement voor stripalbums aanvoelt. Knack-abonnees kunnen er zelfs gratis gebruik van maken. Maar hoe beslis je met welke van de duizenden beschikbare titels je begint? Knack Focus gidst u doorheen de overvloed.
Belgen zonder stripcultuur zijn een zeldzame diersoort, maar dat betekent niet dat iedereen zin heeft om alle 137 albums van F.C. De Kampioenen in volgorde te lezen, gewoon omdat het kan. Met zoveel verhalen tot uw onmiddellijke beschikking is keuzestress onvermijdelijk. Natuurlijk is het fijn om eigenhandig te checken of de namen in de nieuwe Kiekeboes nog altijd woordgrapjes zijn en of Thorgal en XIII ondertussen allebei hun geheugen teruggevonden hebben, maar we stellen toch een solide strategie voor om voortijdige indigestie te vermijden.
Lees de klassiekers wijselijk
Sommige succesreeksen gaan al tachtig jaar en meer dan 300 albums mee. Zelfs de vlijtigste striplezers hebben van pakweg Nero of Robbedoes meestal maar een fractie gelezen. Op papier worden niet eens alle verhalen nog herdrukt, maar digitaal zijn de aanwezige klassieke series wel compleet. Ook hier geldt natuurlijk: hoe meer verhalen, hoe groter de kans op ontgoocheling en tijdverlies – album nummer 265 is hoogstwaarschijnlijk minder origineel dan album 15. De parels die zo’n serie groot hebben gemaakt zitten dus verstopt tussen rommel en afgeleide series. Daarom: enkele geheimtips voor beginners.
Suske en Wiske: De Tuf-tuf-club
De beste verhalen van Willy Vandersteen, veelal uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw, zijn niet gemakkelijk terug te vinden in de nummeringschaos die Suske en Wiske tot nummer 150 kenmerkt. De Tuf-tuf-club is verschenen in 1952, maar vandaag behoorlijk actueel. Het is niet alleen het album waarin de teletijdmachine zijn intrede doet, maar ook een fantasierijk sprookje over hardrijders en verkeersongevallen. Nog enkele Vandersteens in uitzonderlijk goeden doen: Het bevroren vuur, De sterrenplukkers of De spokenjagers.
De Smurfen: De Smurfführer
Zijn de blauwe dwergjes volgens u tekenfilmvertier voor kinderen? Dan moet u dit album uit 1965 dringend lezen, een handleiding voor het tijdperk van Donald Trump. Het is een lichtvoetige, maar griezelig accurate voorspelling van hoe de Viktor Orbáns en Vladimir Poetins van vandaag te werk gaan, met Brilsmurf in de rol van collaborateur. Wij kijken alvast al uit naar de terugkeer van Grote Smurf, om de orde in de wereld te herstellen.
Andere klassiekers die bestand zijn tegen de tand des tijds? Probeer De Kiekeboes: Over koetjes en kalfjes, Robert en Bertrand: De stakingsbreker, Lucky Luke: De spoorweg door de prairie en Lucky Luke: Jesse James.
Van parels gesproken
Strips zijn veel te interessant om ze alleen aan een kinderpubliek over te laten. Wie nieuwsgierig is naar recentere boeken met een volwassen insteek, zal op strips.be iets harder moeten zoeken. Het aanbod wordt gelukkig nog aangevuld, maar voorlopig kunnen we Jaren van de olifant van Willy Linthout alvast aanwijzen: een surreëel rouwboek dat dicht tegen de Vlaamse klassiekers aan zit. Voorts is ook de donkere en verzorgde detective Blacksad niet te missen en zijn de western Undertaker of het ruimte-epos Aldebaran best onderhoudend. Tot slot zouden we ook nog opteren voor de allerbeste hommages: De moordenaar van Lucky Luke en Robbedoes, dagboek van een fantast.
Wij wensen u voor al uw leesavonturen alvast een haarscherp beeldscherm toe.
Strips.be
Activeer uw account via knack.be/acties