
De boeken van deze week: Joan Didion, Lieselot Mariën en meer
Knack Focus tipt u de boeken die u niet mag missen, van literaire werken over non-fictie tot strips. Deze week: Notes to John, Als de dieren en andere aanbevelingen.
‘Reis naar Laredo’ van Arno Geiger – ★
‘Reis naar Laredo’ van Arno Geiger – ★
ROMAN– Op 21 september 1558 sterft keizer Karel V aan malaria, nadat hij zich tijdens zijn laatste levensjaren terugtrekt in een Spaans klooster. Zo staat het althans in de geschiedenisboeken. Volgens de Oostenrijkse schrijver Arno Geiger beleefde Karel nog één groot avontuur in zijn nadagen. Omdat het kloosterleven hem danig verveelt, besluit Karel op een dag om eropuit te trekken, samen met zijn bastaardzoon Geronimo. Geiger heeft een gouden uitgangspunt maar verspeelt net als Karel zijn winnende hand. Wat een boeiende speculatieve roman kan opleveren, verzandt algauw in een flets Rode Ridder-verhaal vol heksen en beurzensnijders. Geiger weet niet goed wat hij met zijn premisse aan moet. Ja, hij laat Karel een beetje nadenken over zijn leven, maar interessante historische inzichten levert dat niet op.
Lees hier de volledige recensie.
De Bezige Bij, 256 blz, 23,99 euro.
‘Als de dieren’ van Lieselot Mariën – ★★★★½
‘Als de dieren’ van Lieselot Mariën – ★★★★½
ROMAN–Zolang ze zwanger was, had de vertelster uit Lieselot Mariëns debuutroman Als de dieren de bevalling gezien als een horizon waar ze voorbij moest om het grandioos mooie landschap erachter te kunnen bereiken. Eens zover bleek het eerder een steile klif te zijn waar ze afdonderde, recht de diepte in. ‘Natuurlijk voelde ik de leegte van een onbewoonde buik,’ lezen we, ‘maar het was meer dan dat. Het was de leegte van een onbewoond leven.’ En dus stapt ze goed een halfjaar later, verslagen door vermoeidheid en vereenzaming, en laverend op het randje van de waanzin, het huis uit, weg van haar man en haar kind, zich afvragend waar ze ooit de kracht vandaan zal halen om terug te keren. Als de dieren is te lezen als een lange brief van de vertelster aan haar kind, waarin ze een verklaring wil geven voor wat er gebeurde aan de hand van het enige wat haar toen nog met de wereld verbond: de verhalen die ze ooit las. (Marnix Verplancke)
Lees hier de volledige recensie.
Das Mag, 312 blz., € 23,99
‘De verbrande koe (Saint-Elme 1)’ van Serge Lehman & Frederik Peeters – ★★★★
‘De verbrande koe (Saint-Elme 1)’ van Serge Lehman & Frederik Peeters – ★★★★
STRIP –De serie Saint-Elme is genoemd naar een bergdorpje en het mineraalwater dat er ontspringt. De familie die de lokale bron uitbaat, behandelt het hele grondgebied als haar persoonlijke eigendom. Op verzoek van een ongeruste moeder komt detective Franck Sangaré naar Saint-Elme om haar volwassen zoon te zoeken, die enkele maanden voordien is verdwenen. Het bijzondere dorp blijkt te kampen te hebben met een kikkerplaag en bruuske, maar uiterst voorspelbare regenbuien. De simpele opdracht van de detective verzandt algauw in een kluwen van georganiseerde misdaad, gewelddadige drugsdeals, een mysterieuze ontvoering en intimidatie van inwoners. De Franse sciencefictionauteur Serge Lehman en de Zwitserse tekenaar Frederik Peeters zijn in deze vijfdelige reeks beter op dreef dan in hun recente De kladdenman. De onderhuidse dreiging en de surreële gebeurtenissen verwijzen naar de cultserie Twin Peaks van David Lynch, maar door de directe stijl in woord en beeld komt de hoop op een begrijpelijk einde hier niet in gevaar. (Gert Meesters)
Uitgeverij Lauwaert, 88 blz, 24,95 euro
‘Notes to John’ van Joan Didion
‘Notes to John’ van Joan Didion
NON-FICTIE –Drie jaar na haar dood wordt het dagboek van de Amerikaanse schrijfster Joan Didion uitgegeven. Het schrift werd in haar appartement in New York gevonden, is opgedragen aan haar man, John Gregory Dunne, en bevat notities die Didion vanaf 1999 maakte na haar therapiesessies: bedenkingen over mentale gezondheid, alcoholmisbruik en de moeilijke relatie met haar adoptiedochter. Volgens de uitgever zijn ze essentieel voor Didions visie op de thema’s in haar latere werken, zoals het bejubelde memoir The Year of Magical Thinking, over de dood van haar man. En hoewel dat kan kloppen, is er controverse over of het wel ethisch is om de hyperpersoonlijke dagboekfragmenten van een auteur uit te geven. Over het postuum verschenen memoir van Ernest Hemingway schreef Didion immers: ‘Dit is een man voor wie woorden belangrijk waren. (…) Dat hij alleen overleefd wilde worden door de woorden die hij geschikt achtte voor publicatie, leek me duidelijk genoeg.’ (Milena Maenhaut)
Alfred A. Knopf, 224 blz, 34,95 euro
‘Wildeman’ van Sue Prideaux
‘Wildeman’ van Sue Prideaux
NON-FICTIE –Iedereen kent Paul Gauguin als kunstenaar maar weinigen weten dat hij ook een carrière als effectenmakelaar in Parijs ambieerde. Of dat hij mee groef aan het Panamakanaal. Sue Prideaux spit het leven van Gauguin om in deze nieuwe biografie.
De Arbeiderspers, 448 blz, 39,99 euro
‘De haha’ van Jennifer Dawson
‘De haha’ van Jennifer Dawson
ROMAN –Na het overlijden van haar moeder stort student Josephine in en wordt ze opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis op het Engelse platteland. Daar wordt ze onderworpen aan elektroshocktherapie en experimentele behandelingen. Deze feministische klassieker van Jennifer Dawson (1929-2000) komt opnieuw op de markt.
Thomas Rap, 302 blz, 22,99 euro
‘Verzameld werk’ van Marga Minco
‘Verzameld werk’ van Marga Minco
ROMAN –Vijf romans en iets meer dan vijftig verhalen. Het past netjes in een luxueuze box. Geen omvangrijk oeuvre maar Marga Minco leverde wel baanbrekend werk af. Haar beknopte stijl en droge humor maken haar het herontdekken waard.
Prometheus, 880 blz, 54,99 euro
‘Snel, het Leven’ van Sylvie Schenk – ★★★★
‘Snel, het Leven’ van Sylvie Schenk – ★★★★
ROMAN – Met zevenmijlslaarzen beent de Frans-Duitse schrijver Sylvie Schenk door het leven van Louise. In Snel, het leven schetst ze het portret van een generatie die zich probeert te ontworstelen aan de traditie en het oorlogsverleden. Op zich geen nieuw thema – Schenk is niet de eerste die zich over de erfenis van mei ’68 buigt – maar haar unieke, jachtige stijl brengt deze tranche de vie op een hoger plan. In ijltempo holt de lezer achter Louise aan en zo doet Schenk je nadenken over de vluchtigheid van het leven – een paar ademstoten en daar lonkt het graf al. Snel zijn is de boodschap. (Roderik Six)
Lees hier de volledige recensie.
Oorspronkelijke titel: Schnell, dein Leben, Prometheus, 176 blz, 22,00 euro
‘Schilfers’ van Lenny Peeters – ★★★★½
‘Schilfers’ van Lenny Peeters – ★★★★½
ROMAN – Acht jaar geleden debuteerde Lenny Peeters met Dochter, een verpletterende roman die een inkijk gaf in de duistere verbeelding van zijn schrijfster en die prompt bekroond werd met de Bronzen Uil. In Schilfers gaat Peeters op hetzelfde elan verder. Er is seksueel misbruik, er wordt incest geïnsinueerd, er is zinloos geweld tegen dieren, er wordt met messen in huid gekerfd en zo goed als niemand blijkt, Sigmund Freud indachtig, ‘normaal’ te zijn. In dergelijke mate zelfs dat je na verloop van tijd aan alle personages gaat twijfelen. Wat is echt? Wat is fantasie? Belt Felix met zijn zus of met een van zijn stemmen? Heeft die verkrachting wel echt plaatsgevonden? Wie manipuleert wie? Peeters schrijft vlijmscherp en laat haar verhaal steeds sneller kantelen, waardoor je van de ene verrassing in de andere verbazing valt. (Marnix Verplancke)
Lees hier de volledige recensie.
Prometheus, 222 blz, 21,00 euro
‘Tongues 1’ van Anders Nilsen – ★★★★★
‘Tongues 1’ van Anders Nilsen – ★★★★★
STRIP – Prometheus slaat een praatje met de adelaar die elke dag zijn lever komt opeten. Een labiele Amerikaanse jongeman reist door een onveilige streek in het Midden-Oosten met een teddybeer op zijn rug. Een jong meisje ziet bovennatuurlijke fenomenen en wordt door kinderhandelaars ontvoerd. Het duurt even voordat de verhaallijnen elkaar beginnen te raken, maar dan wordt Tongues een overweldigende ervaring. Anders Nilsen verbindt Griekse mythologie met de uitwassen van menselijke beschaving, zoals oorlogsgeweld en de nefaste invloed op biodiversiteit en klimaat. Via een spannend verhaal over rivaliserende goddelijke krachten – een opfrissingscursus over de titanen en de goden van de Olympus verhoogt het leesplezier – filosofeert Nilsen over het ontstaan van taal, de eerste verhalen en over de rol van het goddelijke in de menselijke geschiedenis. Een erg ambitieus en origineel boek dat de hele wereld én het stripmedium kneedt naar zijn behoeften en eindigt met een gigantische cliffhanger. (Gert Meesters)
Pantheon Books (Engelstalig), 360 blz., 35 euro.
‘Matriarch: A Memoir’ van Tina Knowles
‘Matriarch: A Memoir’ van Tina Knowles
NON-FICTIE Kim Kardashian, Kendall Jenner en co. hebben Kris Jenner. Kanye ‘Ye’ West had Donda West. Beyoncé en Solange hebben Tina Knowles. Knowles groeide op in Texas als de jongste van zeven kinderen. Haar vader was havenarbeider, haar moeder naaister en als kind leerde ze al de knepen van het vak – later zou ze ook de podiumoutfits van Destiny’s Child ontwerpen, de groep die Beyoncé lanceerde. In haar memoir Matriarch vertelt ze hoe ze van een tegendraads meisje uit Galveston uitgroeide tot de moeder van een van de grootste popsterren aller tijden, hoe ze meerdere zaken hielp oprichten – waaronder haar kapsalon Headliners, dat een miljoenenbusiness werd – en welke lessen ze onderweg heeft geleerd. (Milena Maenhaut)
Volt, 448 blz., 24,99 euro.
‘Cremulator’ van Sasja Filipenko
‘Cremulator’ van Sasja Filipenko
ROMAN – Pjotr Nesterenko waant zich onsterfelijk. Best handig ten tijde van Stalin, wanneer iedereen in een oogwenk als staatsvijand kan worden gebrandmerkt. De Russische schrijver en banneling Sasja Filipenko presenteert een satirische roman over het leven in een dictatuur.
Meridiaan Uitgevers, 266 blz., 23,99 euro.
‘De geknevelde vrouw’ van Bieke Purnelle
‘De geknevelde vrouw’ van Bieke Purnelle
NON-FICTIE – ‘Het vrouwenlichaam is nooit neutraal, maar een strijdtoneel’, stelt Bieke Purnelle in haar nieuwe essay. De journalist en columnist buigt zich over hete hangijzers als abortus en hoofddoeken, en laat zien dat de gelijkberechtiging een weg van lange adem is.
Academia Press, 104 blz., 14,99 euro.
‘Wolf onder wolven’ van Hans Fallada
‘Wolf onder wolven’ van Hans Fallada
ROMAN – In 1923 crasht de Duitse mark. De charismatische Wolfgang Pagel vergokt zijn laatste centen in Berlijn en vlucht naar het platteland. Maar ook daar treft de inflatie de bevolking. Deze roman van Hans Fallada verscheen in 1937 maar nu we weer mogen proeven van handelsoorlogen en beurscrashes komt de luxueuze heruitgave net op tijd.
Ijzer, 861 blz., 39,50 euro.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier