De boeken van deze week: Ingvild H. Rishøi, Maarten Asscher en meer

Ingvild H. Rishøi heeft met ‘Het Verhaal over Mevrouw Berg’ een nieuwe verhalenbundel uit.

Knack Focus tipt u de nieuwe boeken die u niet mag missen, van literaire romans over non-fictie tot strips. Deze week: ‘Het Verhaal over Mevrouw Berg’, ‘Oscar Wilde’s Crucifix’ en ander leesvoer.

‘Het verhaal over Mevrouw Berg’ van Ingvild H. Rishøi – ★★★★

‘Het verhaal over Mevrouw Berg’ van Ingvild H. Rishøi – ★★★★

‘Het verhaal over Mevrouw Berg’ van Ingvild H. Rishøi – ★★★★

FICTIE – In het titelverhaal van haar bundel Het verhaal over Mevrouw Berg zet de Noorse schrijver Ingvild Rishøi meteen de hartverscheurende toon: frêle kinderzieltjes die als een prop papier verfrommeld worden. Rishøi maakte eerder al indruk met de roman Stargate en de bundel Winterverhalen. Haar minimalistische stijl past perfect bij de leefwereld van kinderen, die vol verwondering opgroeien maar met elk levensjaar ook meer blutsen oplopen. Die averij hoeft niet altijd een groots drama te zijn, soms zijn de kleine kwetsuren zelfs een tikkeltje grappig. Zo ontdekt een tienermeisje dat ze sprekend op Janis Joplin lijkt. Als lezer begrijp je meteen dat Joplin niet de meest pedagogisch verantwoorde levensloop heeft gekend maar het meisje is ervan overtuigd dat Joplin haar beschermengel is. Tot een jongen voor haar de noodlottige bio van Joplin vertaalt en haar uitlegt wat een ‘shot’ is. Rishøi neemt haar jonge personages serieus. De toon is nooit betuttelend, de plot nooit roze. Regelmatig wil je als lezer je hand uitsteken om die tere kinderzieltjes te beschermen, maar dat is precies het punt van Rishøi: opgroeien is gestaag verwond worden. En later de littekens strelen.
Lees hier de volledige recensie.
Koppernik (oorspronkelijke titel: Historien om Fru Berg), 160 blz., 23,50 euro.

‘Oscar Wilde’s Crucifix’ van Maarten Asscher – ★★★★

‘Oscar Wilde’s Crucifix’ van Maarten Asscher – ★★★★

‘Oscar Wilde’s Crucifix’ van Maarten Asscher – ★★★★

FICTIE/NON-FICTIE – Nadat Oscar Wilde en Florence Balcombe op kerstdag 1876 in Dublin de mis hadden bijgewoond gaf de schrijver in spe de jongedame een gouden kruisje. Het was een blijk van zijn liefde, alleen bleef die liefde niet duren. Wilde verwaarloosde Florence daar net iets te veel voor. Hij studeerde in Oxford en in zijn vrije tijd trok hij liever naar Griekenland of Italië dan terug te keren naar de Ierse hoofdstad. En dus maakte Florence het twee jaar later uit om prompt met de elf jaar oudere Bram Stoker te trouwen, de business manager van het Londense Lyceum Theatre die wereldberoemd zou worden met het in 1897 gepubliceerde Dracula. Wat er met het gouden kruisje gebeurde, weet niemand. Maarten Asscher, een levenslange fan van Wilde, die uit The Picture of Dorian Gray opstak dat literatuur net zo opwindend kan zijn als seks, en tien jaar geleden zelfs een proefschrift aan de schrijver wijdde, zag daar een uitdaging liggen. Hij zou zelf het verhaal van het kruisje verzinnen, wat uitmondde in Oscar Wilde’s Crucifix, een vernuftige en intrigerende mengeling van fictie en non-fictie.
Lees hier de volledige recensie.
De Bezige Bij, 205 blz., 22,99 euro.

‘Maltempo’ van Alfred – ★★★★

‘Maltempo’ van Alfred – ★★★★

‘Maltempo’ van Alfred – ★★★★

STRIP – De vijftienjarige Mimmo Maltempo heeft een droom. Met zijn rockgroep wil hij meedoen aan de voorronde van een tv-talentenjacht die zijn Zuid-Italiaanse dorp aandoet. De bandleden hebben allemaal hun eigen problemen en geheimen, maar geen van allen ziet een rooskleurige toekomst in hun eigen dorp. Tussen werkloze ouders, extreemrechtse schoffies en een ronddwalende dorpsgek is het nu eenmaal moeilijk om een uitweg te zien. Auteur Alfred, zelf Italiaan, tekent de uitzichtloosheid van deze jongeren op een liefdevolle manier, met nachtelijke natuurtaferelen waarop je de krekels haast hoort tsjirpen en dagen waarop de hemel boven het dorp oranje kleurt door de blakende zon. Hij besteedt veel aandacht aan de kwetsbare mensen achter de stoere façade. Geweld en illegaliteit zijn deel van het dagelijks leven omdat er niets te doen valt. Hoop, zoals die van Mimmo de aspirant-rockster, wordt in die situatie een fragiel goed, dat Alfred samen met zijn personages intact probeert te houden. (Gert Meesters)
Lauwert (oorspronkelijke titel: Maltempo), 186 blz., 33 euro.

‘Second Life’ van Amanda Hess

‘Second Life’ van Amanda Hess

‘Second Life’ van Amanda Hess

NON FICTIE- Reclame voor zwangerschapstesten. Reclame voor zwangerschapsvitamines. Reclame voor flesvoeding voor baby’s. Als je een vrouw boven de veertien met een internetverbinding bent, ben je er al mee om de oren geslagen. In haar nieuwe boek Second Life: Having a Child in the Digital Age analyseert The New York Times-journaliste Amanda Hess hoe het is om een kind te krijgen in tijden van MomTok, menstruatie- en zwangerschapsapps en erg gepersonaliseerde reclame. Voor u gillend deze bladzijde omslaat: Hess’ boek is geen verzameling tips van hoe je een ouder worden nu echt het beste aanpakt – zo zijn er al genoeg – wel deels een memoir van haar eigen zwangerschap en deels een scherpe analyse van de tools en technologiëen die daar in deze tijd nu eenmaal bij horen. Van hoe bizar de cgi-versie van je foetus in je zwangerschapsapp is tot de wereld van de ‘freebirth’-beweging – mensen die thuis bevallen, zonder dokter of vroedvrouw. (Milena Maenhaut)
Doubleday & Co Inc., 272 blz., 26,00 euro

‘Hé goedemorgen, hoe gaat het?’ van Martina Hefter

‘Hé goedemorgen, hoe gaat het?’ van Martina Hefter

‘Hé goedemorgen, hoe gaat het?’ van Martina Hefter

FICTIE – Overdag verzorgt Juno haar zieke man, ’s nachts verdwaalt ze in een virtuele wereld. Martina Hefter won vorig jaar de Deutscher Buchpreis met deze roman over een theatermaker die op Instagram aan de praat raakt met een love scammer.
Lebowski, 244 blz., 23,99 euro

‘Je zou het hier schitterend kunnen maken’ van Maggie Smith

‘Je zou het hier schitterend kunnen maken’ van Maggie Smith

‘Je zou het hier schitterend kunnen maken’ van Maggie Smith

NON-FICTIE – In 2016 ging het gedicht Good Bones viraal. Auteur Maggie Smith kijkt in deze memoires terug op de plotse roem en het uiteenvallen van haar huwelijk. Wat blijkt? Poëzie kan levensgevaarlijk zijn.
Lebowski, 399,blz., 25,99 euro

‘Het inferno van Slauerhoff’ van Luuk Imhann

‘Het inferno van Slauerhoff’ van Luuk Imhann

‘Het inferno van Slauerhoff’ van Luuk Imhann

FICTIE – Luuk Imhann schrijft historische romans over sleutelmomenten in de geschiedenis. In zijn nieuwste worp focust hij zich op schrijver en scheepsarts Jan Jacob Slauerhoff, die het verlies van zijn zoon probeert te verwerken.
Querido, 320 blz., 24,99 euro.

‘Giacomina’ van Sacha Naspini – ★★★★

‘Giacomina’ van Sacha Naspini – ★★★★

‘Giacomina’ van Sacha Naspini – ★★★★

FICTIE – Een gulzig varken, een verstarde kip en een telefoonlijn. Meer heeft een topauteur niet nodig om de razend spannende roman Giacomina in elkaar te timmeren. De Italiaanse auteur Sacha Naspini weet hoe hij de lezer in de luren moet leggen. Wat begint met een rare kip, eindigt in een dialoog waarmee hij je honderd pagina’s lang op het puntje van je stoel houdt. Naspini is een scenarioschrijver en dat merk je: weinig auteurs slagen er in om een ellenlange conversatie boeiend te houden. Een roman die grotendeels uit gepalaver bestaat, is vaak gedoemd om te mislukken. Maar Naspini is een meester in spreektaal. Elke zin bevat een dubbele bodem, elk gemompeld woord kan een dreigement zijn. Ronduit knap hoe Naspini het verhaal van een simpele kip laat ontsporen in een woordspel op leven en dood. (Roderik Six)
Lees hier de volledige recensie.
Cossee (oorspronkelijke titel: Nives), 158 blz., 22,99 euro

‘Toren van liefde en dood’ van Johanna Spaey – ★★★★

‘Toren van liefde en dood’ van Johanna Spaey  – ★★★★

‘Toren van liefde en dood’ van Johanna Spaey – ★★★★

FICTIE – Wanneer in het najaar van 1925 in een klein Haspengouws dorp een tweeling van zeventien verdwijnt, komen doodgewaande familievetes weer tot leven. De verdwijning zou immers wraak kunnen zijn voor een gebeurtenis van een decennium eerder: twee leden van eenzelfde gezin, die beschuldigd werden van de moord op een Duitse soldaat, waarna ze afgevoerd werden naar een strafkamp. Dorpsarts Sara gaat op onderzoek uit, terwijl haar broer Maurice, een oorlogsveteraan die zijn demonen ooit te lijf ging met drank en drugs maar nu zijn zinnen verzet met het bouwen van een toren, zijn eigen katjes te geselen heeft. Twintig jaar na haar meermaals bekroonde Dood van een soldaat keert Johanna Spaey op voortreffelijke wijze terug naar haar personages van weleer. (Marnix Verplancke)
Lees hier het interview.
Horizon, 288 blz., 22,99 euro

‘De veerman van de lagune’ van Christophe Dabitch & Piero Macola – ★★★★

‘De veerman van de lagune’ van Christophe Dabitch & Piero Macola  – ★★★★

‘De veerman van de lagune’ van Christophe Dabitch & Piero Macola – ★★★★

STRIP – De grenzen rond Venetië zijn hermetisch gesloten, maar als je de lagune zo goed kent als Gabriele, de vader van de zestienjarige Paolo, dan is dat relatief. Op een dag verdwijnt Gabriele spoorloos. Paolo zoekt hem overal en ontdekt zo dat een schimmige organisatie drugs en mensen de stad insmokkelt. Zijn Syrische vriend Ahmad, die zijn naam heeft veranderd in Federico, lijkt meer te weten dan hij prijsgeeft. In de alternatieve realiteit van dit boek is Venetië net zo vergeven van toeristen, maar sprankelt de stad niet. De luchten zijn er even zwaar als de aangesneden thematieken en in plaats van het toeristische centrum zien we vooral eilandjes in de lagune rond de stad. Na zijn vorige vertaalde boek Het ongedierte bekommert Macola zich in De veerman van de lagune opnieuw om het lot van onfortuinlijke migranten. Zijn personages zijn veelal precaire inwoners die hun leven proberen te leiden zonder al te veel in het zicht van overheid of machtige mensen te lopen. Een misdaadverhaal met een diepmenselijke fundering. (Gert Meesters)
Concerto Books (oorspronkelijke titel: Le passeur de lagunes), 222 blz., 34,99 euro

‘Girl on Girl’ van Sophie Gilbert

‘Girl on Girl’ van Sophie Gilbert

‘Girl on Girl’ van Sophie Gilbert

NON-FICTIE – Broeken met een lage taille. Ballerina’s. Topjes van Von Dutch. De noughties zijn al enkele jaren niet meer weg te denken uit de modewereld, maar andere trends uit die tijd zijn minder onschuldig. De verheerlijking van dunne ‘heroin chic’ lichamen, bijvoorbeeld. Of hoe vrouwen in de jaren nul werden afgebeeld. In haar boek Girl on Girl: How Pop Culture Turned a Generation of Women against Themselves analyseert Sophie Gilbert, journalist bij The Atlantic, de misogynie in de popcultuur van de oughts. Van hoe meedogenloos Britney Spears werd neergesabeld door tabloids tot de trend van upskirt foto’s waarbij paparazzi schaamteloos foto’s onder de rokken van celebrity’s probeerden te nemen als ze bijvoorbeeld uit een auto stapten. Zoals Gilbert zei aan Dazed: ‘Je kunt patronen niet veranderen als je niet begrijpt waar ze vandaan komen.’ (Milena Maenhaut)
the Penguin Press, 352 blz., 27,50 euro

‘Het drama van de tragedie’ van Tom Lanoye

‘Het drama van de tragedie’ van Tom Lanoye

‘Het drama van de tragedie’ van Tom Lanoye

NON-FICTIE – Zijn bewerking van Van den vos Reynaerde ligt maar pas in de winkel, of daar is Tom Lanoye alweer met een nieuw boek. In dit essay buigt hij zich over de Griekse tragedie: is die complexe vertelvorm nog relevant in de tijden van zwartwit-denken?
Athenaeum, 64 blz., 7,50 euro

‘Lift’ van Michael Tedja

‘Lift’ van Michael Tedja

‘Lift’ van Michael Tedja

POËZIE – De eigenzinnige dichter Michael Tedja schrijft in poëtische cirkels. Zijn gedichten lijken wel paradoxen op zoek naar een lezer die bereid is om de verzen open te wrikken. Zijn nieuwe raadselachtige bundel stemt tot nadenken.
Ijzer, 168 blz., 22,50 euro

‘Rosenfeld’ van Maya Kessler

‘Rosenfeld’ van Maya Kessler

‘Rosenfeld’ van Maya Kessler

ROMAN – Noa is een filmmaker met maar één obsessie: Teddy Rosenfeld. De liefde is helaas niet wederzijds, maar dat schrikt Noa niet af. Sommigen zouden het stalking noemen, Noa noemt het gewoon vechten voor de liefde. Hoe het afloopt? Je leest het in het erotische debuut van Maya Kessler.
Meridiaan Uitgevers, 528 blz., 24,99 euro

‘Huiswerk’ van Geoff Dyer – ★★★

‘Huiswerk’ van Geoff Dyer – ★★★

‘Huiswerk’ van Geoff Dyer – ★★★

NON-FICTIE – In 2023 publiceerde de Engelse schrijver Geoff Dyer De laatste dagen van Roger Federer, een essaybundel waarin hij het einde der dingen analyseert. Wanneer ben je als toptennisser over je hoogtepunt heen? Hoe neem je waardig afscheid? Hoe triest is het einde van Nietzsche – had hij de waanzin kunnen vermijden? Geen einde zonder begin, geen graf zonder kribbe, dacht Dyer, en in Huiswerk keert hij terug naar zijn eigen jeugd in Engeland. Maar mijmeren over het verleden houdt een groot gevaar in: de valkuil van de nostalgie gaapt meteen voor je voeten. Niets zo vervelend als een auteur die denkt dat zijn eigen kindertijd de moeite waard is om honderden pagina’s aan te wijden. Het goede nieuws: Dyer weet die valkuil grotendeels te omzeilen. Het minder goede nieuws: Dyer durft weleens door te drammen.
Lees hier de volledige recensie.
Uitgeverij Tzara (Oorspronkelijke titel: Homework), 334 blz., 29,99 euro

‘Galmende geschiedenissen’ van Sinan Çankaya – ★★★★

‘Galmende geschiedenissen’ van Sinan Çankaya – ★★★★

‘Galmende geschiedenissen’ van Sinan Çankaya – ★★★★

NON-FICTIE – Toen Sinan Çankaya begin vorig jaar op de uitgeverij over het manuscript van zijn nieuwe boek ging praten, kreeg hij het deksel op de neus. Mits heel wat kontdraaierij lieten de redacteurs verstaan dat een boek waarin de ­Holocaust aan de Nakba (de ver­drij­ving van de Pa­les­tij­nen bij de stich­ting van de staat Is­raël) en de genocide in Gaza werd gekoppeld, om het schijnheilige Nederlandse discours hierover aan de kaak te stellen niet gewenst was. Het was te ‘spetterend’, zei een van hen, en zou hij niet beter bij het onderwerp van zijn succesrijke debuut Mijn ontelbare identiteiten blijven, zijn afkomst en zijn klim op de sociale ladder, van Turkse migrantenzoon tot universitair docent antropologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam? Çankaya bedacht daarop een plan, want leidden zijn afkomst en sociale klim nu niet precies tot zijn confrontatie met het heersende Nederlandse discours? Dus herwerkte hij zijn manuscript tot een bijzonder slim metaverhaal.
Lees hier de volledige recensie.
De Bezige Bij, 288 blz., 22,00 euro

‘Ondoordringbaar’ van Alix Garin – ★★★½

‘Ondoordringbaar’ van Alix Garin – ★★★½

‘Ondoordringbaar’ van Alix Garin – ★★★½

STRIP – Was Vergeet-mij-niet, het debuut van de Luikse twintiger Alix Garin, enkele jaren geleden al een succes, dan zet de opvolger Ondoordringbaar haar echt op de kaart. Het is een autobiografisch boek zonder enige gêne over haar zoektocht naar haar verloren seksuele verlangen. Vanaf het begin van het boek geeft ze de lezer al mee dat die queeste niet eenvoudig zal zijn, want bovenop de lust die wegblijft, doet penetratieseks ook al een hele tijd pijn. Om haar partner niet teleur te stellen, heeft ze hem er nog nooit iets van gezegd. Een parade van gynaecologen en seksuologen slaagt er uiteindelijk in om een medische oorzaak van de pijn te vinden en te behandelen, maar daarmee is het verlangen nog niet terug. Als privébekentenis kan een boek nauwelijks dieper gaan dan Ondoordringbaar, maar de kwaliteit ervan berust niet op de ontwapenende eerlijkheid of de lovenswaardige wil om vrouwelijke seksualiteit bespreekbaarder te maken. Garin vertelt helder en zonder franjes, maar met gevoel voor timing en een inventieve visuele verbeelding. (Gert Meesters)
Daedalus (oorspronkelijke titel: Impénétrable), 300 blz., 40 euro.

‘Careless People: A Story of Where I Used to Work’ van Sarah Wynn-Williams

‘Careless People: A Story of Where I Used to Work’ van  Sarah Wynn-Williams

‘Careless People: A Story of Where I Used to Work’ van Sarah Wynn-Williams

NON-FICTIE – Het boek dat Mark Zuckerberg niet wil dat u leest. Careless People – naar een quote uit The Great Gatsby – is het memoir van Sarah Wynn-Williams, voormalig global policy director bij Meta, het bedrijf achter Facebook, Instagram en WhatsApp. Dat het boek een hit werd in de VS en het VK heeft wellicht evenveel te maken met de poging van Meta om de verspreiding ervan tegen te gaan, als met de exclusieve blik achter de schermen van de techgigant die het biedt. Van hoe iedereen Zuckerberg steevast laat winnen tijdens Kolonisten van Catan en de seksistische comments van zijn rechterhand Joe Kaplan, tot hoe Facebook mee verantwoordelijk was voor de genocide op de Rohingya-moslimgemeenschap in Myanmar. Of waarom u beter Signal of Pixelfed downloadt. (Milena Maenhaut)

MacMillan, 400 blz., 23,50 euro.

‘De kortste geschiedenis van China’ van Linda Jaivin

‘De kortste geschiedenis van China’ van Linda Jaivin

‘De kortste geschiedenis van China’ van Linda Jaivin

NON-FICTIE – De Australische essayist Linda Jaivin doet het onmogelijke: de rijke geschiedenis van China samenvatten in 300 pagina’s. Met haar extra focus op de vrouwelijke pioniers levert ze nieuwe ­inzichten in de opbouw van een wereldmacht.

De Bezige Bij, 320 blz., 26,99 euro.

‘De rode koe’ van Hans Depelchin

‘De rode koe’ van Hans Depelchin

‘De rode koe’ van Hans Depelchin

ROMAN– Jeremy groeit op bij zijn grootouders in een rendez-vous­hotel. De geile poppen gaan aan het dansen wanneer prominente gasten spoorloos verdwijnen. Hans Depelchin etaleert ambitie in zijn derde boek.

De Geus, 288 blz., 23,99 euro.

‘De longdrijfproef’ – Tore Renberg

‘De longdrijfproef’ – Tore Renberg

‘De longdrijfproef’ – Tore Renberg

ROMAN– De vijftienjarige Anna Voigt wordt beschuldigd van kindermoord. Haar vader gaat tot het uiterste om haar te redden. Wie wil weten wat de ‘longdrijfproef’ precies inhoudt, zal de nieuwe roman van de Noorse Tore Renberg moeten lezen.

De Bezige Bij en Uitgeverij Oevers, 592 blz., 29, 99 euro.

‘Reis naar Laredo’ van Arno Geiger – ★

‘Reis naar Laredo’ van Arno Geiger – ★

‘Reis naar Laredo’ van Arno Geiger – ★

ROMAN– Op 21 september 1558 sterft keizer Karel V aan malaria, nadat hij zich tijdens zijn laatste levensjaren terugtrekt in een Spaans klooster. Zo staat het althans in de geschiedenisboeken. Volgens de Oostenrijkse schrijver Arno Geiger beleefde Karel nog één groot avontuur in zijn nadagen. Omdat het kloosterleven hem danig verveelt, besluit Karel op een dag om eropuit te trekken, samen met zijn bastaardzoon Geronimo. Geiger heeft een gouden uitgangspunt maar verspeelt net als Karel zijn winnende hand. Wat een boeiende speculatieve roman kan opleveren, verzandt algauw in een flets Rode Ridder-verhaal vol heksen en beurzensnijders. Geiger weet niet goed wat hij met zijn premisse aan moet. Ja, hij laat Karel een beetje nadenken over zijn leven, maar interessante historische inzichten levert dat niet op.

Lees hier de volledige recensie.

De Bezige Bij, 256 blz., 23,99 euro.

‘Als de dieren’ van Lieselot Mariën – ★★★★½

‘Als de dieren’ van Lieselot Mariën – ★★★★½

‘Als de dieren’ van Lieselot Mariën – ★★★★½

ROMAN–Zolang ze zwanger was, had de vertelster uit Lieselot Mariëns debuutroman Als de dieren de bevalling gezien als een horizon waar ze voorbij moest om het grandioos mooie landschap erachter te kunnen bereiken. Eens zover bleek het eerder een steile klif te zijn waar ze afdonderde, recht de diepte in. ‘Natuurlijk voelde ik de leegte van een onbewoonde buik,’ lezen we, ‘maar het was meer dan dat. Het was de leegte van een onbewoond leven.’ En dus stapt ze goed een halfjaar later, verslagen door vermoeidheid en vereenzaming, en laverend op het randje van de waanzin, het huis uit, weg van haar man en haar kind, zich afvragend waar ze ooit de kracht vandaan zal halen om terug te keren. Als de dieren is te lezen als een lange brief van de vertelster aan haar kind, waarin ze een verklaring wil geven voor wat er gebeurde aan de hand van het enige wat haar toen nog met de wereld verbond: de verhalen die ze ooit las. (Marnix Verplancke)

Lees hier de volledige recensie.

Das Mag, 312 blz., € 23,99

‘De verbrande koe (Saint-Elme 1)’ van Serge Lehman & Frederik Peeters – ★★★★

‘De verbrande koe (Saint-Elme 1)’ van Serge Lehman & Frederik Peeters – ★★★★

‘De verbrande koe (Saint-Elme 1)’ van Serge Lehman & Frederik Peeters – ★★★★

STRIP –De serie Saint-Elme is genoemd naar een bergdorpje en het mineraalwater dat er ontspringt. De familie die de lokale bron uitbaat, behandelt het hele grondgebied als haar persoonlijke eigendom. Op verzoek van een ongeruste moeder komt detective Franck Sangaré naar Saint-Elme om haar volwassen zoon te zoeken, die enkele maanden voordien is verdwenen. Het bijzondere dorp blijkt te kampen te hebben met een kikkerplaag en bruuske, maar uiterst voorspelbare regenbuien. De simpele opdracht van de detective verzandt algauw in een kluwen van georganiseerde misdaad, gewelddadige drugsdeals, een mysterieuze ontvoering en intimidatie van inwoners. De Franse sciencefictionauteur Serge Lehman en de Zwitserse tekenaar Frederik Peeters zijn in deze vijfdelige reeks beter op dreef dan in hun recente De kladdenman. De onderhuidse dreiging en de surreële gebeurtenissen verwijzen naar de cultserie Twin Peaks van David Lynch, maar door de directe stijl in woord en beeld komt de hoop op een begrijpelijk einde hier niet in gevaar. (Gert Meesters)
Uitgeverij Lauwaert, 88 blz., 24,95 euro

‘Notes to John’ van Joan Didion

‘Notes to John’ van Joan Didion

‘Notes to John’ van Joan Didion

NON-FICTIE –Drie jaar na haar dood wordt het dagboek van de Amerikaanse schrijfster Joan Didion uitgegeven. Het schrift werd in haar appartement in New York gevonden, is opgedragen aan haar man, John Gregory Dunne, en bevat notities die Didion vanaf 1999 maakte na haar therapiesessies: bedenkingen over mentale gezondheid, alcoholmisbruik en de moeilijke relatie met haar adoptiedochter. Volgens de uitgever zijn ze essentieel voor Didions visie op de thema’s in haar latere werken, zoals het bejubelde memoir The Year of Magical Thinking, over de dood van haar man. En hoewel dat kan kloppen, is er controverse over of het wel ethisch is om de hyperpersoonlijke dagboekfragmenten van een auteur uit te geven. Over het postuum verschenen memoir van Ernest Hemingway schreef Didion immers: ‘Dit is een man voor wie woorden belangrijk waren. (…) Dat hij alleen overleefd wilde worden door de woorden die hij geschikt achtte voor publicatie, leek me duidelijk genoeg.’ (Milena Maenhaut)
Alfred A. Knopf, 224 blz., 34,95 euro

‘Wildeman’ van Sue Prideaux

‘Wildeman’ van Sue Prideaux

‘Wildeman’ van Sue Prideaux

NON-FICTIE –Iedereen kent Paul Gauguin als kunstenaar maar weinigen weten dat hij ook een carrière als effectenmakelaar in Parijs ambieerde. Of dat hij mee groef aan het Panamakanaal. Sue Prideaux spit het leven van Gauguin om in deze nieuwe biografie.

De Arbeiderspers, 448 blz., 39,99 euro

‘De haha’ van Jennifer Dawson

‘De haha’ van Jennifer Dawson

‘De haha’ van Jennifer Dawson

ROMAN –Na het overlijden van haar moeder stort student Josephine in en wordt ze opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis op het Engelse platteland. Daar wordt ze onderworpen aan elektroshocktherapie en experimentele behandelingen. Deze feministische klassieker van Jennifer Dawson (1929-2000) komt opnieuw op de markt.

Thomas Rap, 302 blz., 22,99 euro

‘Verzameld werk’ van Marga Minco

‘Verzameld werk’ van Marga Minco

‘Verzameld werk’ van Marga Minco

ROMAN –Vijf romans en iets meer dan vijftig verhalen. Het past netjes in een luxueuze box. Geen omvangrijk oeuvre maar Marga Minco leverde wel baanbrekend werk af. Haar beknopte stijl en droge humor maken haar het herontdekken waard.

Prometheus, 880 blz., 54,99 euro

‘Snel, het Leven’ van Sylvie Schenk – ★★★★

‘Snel, het Leven’ van Sylvie Schenk - ★★★★

‘Snel, het Leven’ van Sylvie Schenk – ★★★★

ROMAN – Met zevenmijlslaarzen beent de Frans-Duitse schrijver Sylvie Schenk door het leven van Louise. In Snel, het leven schetst ze het portret van een generatie die zich probeert te ontworstelen aan de traditie en het oorlogsverleden. Op zich geen nieuw thema – Schenk is niet de eerste die zich over de erfenis van mei ’68 buigt – maar haar unieke, jachtige stijl brengt deze tranche de vie op een hoger plan. In ijltempo holt de lezer achter Louise aan en zo doet Schenk je nadenken over de vluchtigheid van het leven – een paar ademstoten en daar lonkt het graf al. Snel zijn is de boodschap. (Roderik Six)

Lees hier de volledige recensie.

Oorspronkelijke titel: Schnell, dein Leben, Prometheus, 176 blz., 22,00 euro

‘Schilfers’ van Lenny Peeters – ★★★★½

‘Schilfers’ van Lenny Peeters – ★★★★½

‘Schilfers’ van Lenny Peeters – ★★★★½

ROMAN – Acht jaar geleden debuteerde Lenny Peeters met Dochter, een verpletterende roman die een inkijk gaf in de duistere verbeelding van zijn schrijfster en die prompt bekroond werd met de Bronzen Uil. In Schilfers gaat Peeters op hetzelfde elan verder. Er is seksueel misbruik, er wordt incest geïnsinueerd, er is zinloos geweld tegen dieren, er wordt met messen in huid gekerfd en zo goed als niemand blijkt, Sigmund Freud indachtig, ‘normaal’ te zijn. In dergelijke mate zelfs dat je na verloop van tijd aan alle personages gaat twijfelen. Wat is echt? Wat is fantasie? Belt Felix met zijn zus of met een van zijn stemmen? Heeft die verkrachting wel echt plaatsgevonden? Wie manipuleert wie? Peeters schrijft vlijmscherp en laat haar verhaal steeds sneller kantelen, waardoor je van de ene verrassing in de andere verbazing valt. (Marnix Verplancke)

Lees hier de volledige recensie.

Prometheus, 222 blz., 21,00 euro

‘Tongues 1’ van Anders Nilsen – ★★★★★

‘Tongues 1’ van Anders Nilsen – ★★★★★

‘Tongues 1’ van Anders Nilsen – ★★★★★

STRIP – Prometheus slaat een praatje met de adelaar die elke dag zijn lever komt opeten. Een labiele Amerikaanse jongeman reist door een onveilige streek in het Midden-Oosten met een teddybeer op zijn rug. Een jong meisje ziet bovennatuurlijke fenomenen en wordt door kinderhandelaars ontvoerd. Het duurt even voordat de verhaallijnen elkaar beginnen te raken, maar dan wordt Tongues een overweldigende ervaring. Anders Nilsen verbindt Griekse mythologie met de uitwassen van menselijke beschaving, zoals oorlogsgeweld en de nefaste invloed op biodiversiteit en klimaat. Via een spannend verhaal over rivaliserende goddelijke krachten – een opfrissingscursus over de titanen en de goden van de Olympus verhoogt het leesplezier – filosofeert Nilsen over het ontstaan van taal, de eerste verhalen en over de rol van het goddelijke in de menselijke geschiedenis. Een erg ambitieus en origineel boek dat de hele wereld én het stripmedium kneedt naar zijn behoeften en eindigt met een gigantische cliffhanger. (Gert Meesters)
Pantheon Books (Engelstalig), 360 blz., 35 euro.

‘Matriarch: A Memoir’ van Tina Knowles

‘Matriarch: A Memoir’ van Tina Knowles

‘Matriarch: A Memoir’ van Tina Knowles

NON-FICTIE Kim Kardashian, Kendall Jenner en co. hebben Kris Jenner. Kanye ‘Ye’ West had Donda West. Beyoncé en Solange hebben Tina Knowles. Knowles groeide op in Texas als de jongste van zeven kinderen. Haar vader was havenarbeider, haar moeder naaister en als kind leerde ze al de knepen van het vak – later zou ze ook de podiumoutfits van Destiny’s Child ontwerpen, de groep die Beyoncé lanceerde. In haar memoir Matriarch vertelt ze hoe ze van een tegendraads meisje uit Galveston uitgroeide tot de moeder van een van de grootste popsterren aller tijden, hoe ze meerdere zaken hielp oprichten – waaronder haar kapsalon Headliners, dat een miljoenenbusiness werd – en welke lessen ze onderweg heeft geleerd. (Milena Maenhaut)
Volt, 448 blz., 24,99 euro.

‘Cremulator’ van Sasja Filipenko

‘Cremulator’ van Sasja Filipenko

‘Cremulator’ van Sasja Filipenko

ROMAN Pjotr Nesterenko waant zich onsterfelijk. Best handig ten tijde van Stalin, wanneer iedereen in een oogwenk als staatsvijand kan worden gebrandmerkt. De Russische schrijver en banneling Sasja Filipenko presenteert een satirische roman over het leven in een dictatuur.
Meridiaan Uitgevers, 266 blz., 23,99 euro.

‘De geknevelde vrouw’ van Bieke Purnelle

‘De geknevelde vrouw’ van Bieke Purnelle

‘De geknevelde vrouw’ van Bieke Purnelle

NON-FICTIE ‘Het vrouwenlichaam is nooit neutraal, maar een strijdtoneel’, stelt Bieke Purnelle in haar nieuwe essay. De journalist en columnist buigt zich over hete hangijzers als abortus en hoofddoeken, en laat zien dat de gelijkberechtiging een weg van lange adem is.
Academia Press, 104 blz., 14,99 euro.

‘Wolf onder wolven’ van Hans Fallada

‘Wolf onder wolven’ van Hans Fallada

‘Wolf onder wolven’ van Hans Fallada

ROMAN – In 1923 crasht de Duitse mark. De charismatische Wolfgang Pagel vergokt zijn laatste centen in Berlijn en vlucht naar het platteland. Maar ook daar treft de inflatie de bevolking. Deze roman van Hans Fallada verscheen in 1937 maar nu we weer mogen proeven van handelsoorlogen en beurscrashes komt de luxueuze heruitgave net op tijd.
Ijzer, 861 blz., 39,50 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content