Met iets meer moeite had André Acimans ‘De Gentleman uit Peru’ een puike roman kunnen zijn
André Aciman, Ambo Anthos
De Gentleman uit Peru
Oorspronkelijke titel: The Gentleman from Peru, 176 blz, 22,00 euro
Een excentrieke man verstoort de vakantie van een groepje Amerikaanse toeristen. Call Me by Your Name-auteur André Aciman stelt wat teleur met zijn nieuwe zomerroman.
Wie is dat verfijnde heertje toch? Een groep jonge Amerikanen is al een paar dagen in de ban van een flamboyante gentleman die altijd alleen dineert in hun Italiaanse hotel. Volgens Paul, die in Washington D.C. voor een Congreslid werkt, is de man een huurmoordenaar op rust – of bereidt hij net zijn laatste klus voor? Angelica vermoedt dan weer dat hij een uitgebluste kunstenaar is. Mark, die al een week sukkelt met een schouderblessure, gokt op geheimagent: onder de dandyeske vermomming zit vast een spion verborgen.
De acht vrienden zijn gestrand voor de kust van Amalfi. Halverwege hun cruise langs de Europese stranden kreeg hun privéjacht motorpech en het kan een poosje duren voor de onderdelen ter plekke zijn. Dus hebben ze maar hun intrek genomen in een Grand Hotel waar ze tussen de lange lunches en diners hun tijd doorbrengen op het strand en in de lokale discotheek. Tijd is hun beste vriend. Ze zijn jong en hebben geld in overvloed: het burgerlijke leven kan nog even wachten.
‘Jullie lijken wel weggelopen uit een film van Fellini’, oppert de geheimzinnige gentleman wanneer die eindelijk op hun feestdis toestapt. En passant legt hij zijn hand op Marks schouder en vijf seconden later is alle pijn verdwenen. Raúl is de naam, aangenaam. De miraculeuze handoplegging is niet zijn laatste goocheltruc. Raúl kent al hun verjaardagen en verbaast het gezelschap met intieme kennis van hun levens. Basil had blijkbaar ooit een tweelingbroer die in de baarmoeder is gestorven – bel je moeder maar even, Basil. Malcolm moet dan weer oppassen met zijn hefboomfonds: voor de markten sluiten zou hij best nog een pakket aandelen verzekeren.
Raúl houdt het gezelschap in zijn greep met zijn alwetendheid. Is hij een tijdreiziger, een demoon of een sluwe charlatan, uit op hun fortuin of hun ziel? Alleen Margot lijkt niet vatbaar voor zijn charme-offensief en tussen beide karakters ontspint zich een duivelse liefdesdans. Wie is deze vreemde gedachtelezende goeroe?
De Italiaans-Amerikaanse auteur André Aciman werd wereldberoemd na de verfilming van zijn roman Call Me by Your Name en lijkt in deze romantische zwijmelroman een beetje te leunen op zijn succes. Een vleugje Patricia Highsmith, een snuifje Thomas Mann, wat wetenschappelijk gewauwel over parallelle universa, afgekruid met wat brave erotiek en rijkelijk overgoten met Italiaanse fauna en flora, en hupsakee, weer een boek in elkaar geflanst. Best jammer, want met iets meer moeite kon Aciman hier wel een puike roman uit puren. Zoals mijn oma vaak zei: luiheid is het oorkussen des duivels.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier