‘Life, Hollywood’ biedt een brave maar imposante ode aan de hoogdagen van Tinseltown

3,8 / 5

Reuel Golden, Lucy Sante, Justin Hymphreys, Taschen

Life, Hollywood

708 blz, 200,00 euro

3,8 / 5
Roderik Six
Roderik Six Journalist voor Knack

Taschen bundelt de beroemde fotoreportages van Life, het magazine dat sinds de jaren dertig de glitz en glamour van Hollywood vastlegde.


In 1936 kocht tijdschriftenmagnaat Henry Luce – oprichter van Time en Fortune – het zieltogende magazine Life op. Luce friste het weekblad op en voerde een radicale omkeer door: hij introduceerde paginabrede foto’s en herleidde de tekst tot smalle kolommen. Life bracht het wereldnieuws naar de Amerikaanse salontafels en het blad etaleerde daarbij een ongebreideld vooruitgangsgeloof. Na de Eerste Wereldoorlog, een beurskrach en de daaropvolgende Grote Depressie, kon Amerika wel wat optimisme gebruiken.

De opkomst van de filmindustrie sloot naadloos aan bij de economische heropbouw en Life illustreerde gretig de glitz en glamour van Hollywood. Taschen, altijd een huis van vertrouwen, bundelt in Life, Hollywood de beroemde fotoreportages in een tweedelige boxset die afklokt op kloek 700 pagina’s. De uitgeverij hanteert daarbij hetzelfde principe van Life: het beeldmateriaal schittert op de rode loper, de tekst mag in de marge achter de nadars.


Aan sepianostalgie alvast geen gebrek. De box bevat iconische foto’s van onder meer Marilyn Monroe, Marlon Brando en James Dean, maar gunt ons ook een blik achter de schermen. Life wilde het industriële aspect van de filmproductie beklemtonen en bracht ook reportages over het belang van de naamloze werkmieren die de magie mogelijk maakten. Dat leverde boeiende beelden op van decorbouwers, muzikanten, cameralui en, zeer imposant, de honderden figuranten die mochten opdraven in sandalenfilms als Spartacus en The Ten Commandments.


Life
sloot een stilzwijgend pact met de studiobonzen. In ruil voor gratis promo kreeg het blad exclusieve toegang tot de filmsets en de opulente villa’s van filmsterren – blijkbaar waren gestroopte tijgervellen ooit een absolute interieurmust – maar de fotografen moesten de uitwassen van het studiosysteem wel buiten beeld houden. Verwacht dus geen kritische noten over wurgcontracten of seksueel misbruik van drugsverslaafde starlets, maar een brave ode aan de hoogdagen van tinseltown.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content