Dimitri Verhulst: ‘Misschien ben ik klaar met literatuur’
Dimitri Verhulst werkte in 1996 als hotelanimator in Mallorca. Dat bleek de perfecte setting voor zijn tragikomische roman Bechamel Mucho.
In zijn nieuwe roman schrijft Dimitri Verhulst, de auteur van onder meer De helaasheid der dingen, over Alex, een brave echtgenoot die moet evolueren tot een hotelanimator die overdag bierspelletjes organiseert en ’s nachts al rampetampend gekwetste hotelgasten troost.
Dimitri Verhulst: Zulke hotels waren oorden waar mensen samenkwamen. Vandaag verkoopt Club Med eenzaamheid. Zo alleen mogelijk onder uw palmboom zitten, is hét summum. Ook het hotel waar ik werkte, is veranderd.
Was je, zoals Alex, kampioen in ‘belletristisch beffen’?
Verhulst: (grijnst) Dat is oud nieuws. Op het einde van het boek lees je het gedicht dat Alex graag beft. De jazzband Too Many Fish heeft er een nummer van gemaakt. Ik haalde inspiratie uit een weekendbijlage van Le Monde, waarin tips stonden om beter te beffen. Het illustreert onze tijd. We moeten goed zijn in alles. In vakantie, in seks, in koken. Je bent beschaamd als je saucissen met stoemp serveert. Hoe saai zeg. En terwijl we kampen met faalangst, woekeren de vastgoedprijzen en vragen steeds meer ouders zich af hoe ze de studies van hun kinderen moeten betalen. Het intellectueel kapitaal van ons land staat op de helling.
‘We moeten goed zijn in alles. In vakantie, in seks, in koken. Je bent beschaamd als je saucissen met stoemp serveert.’
Je verontwaardigding blijkt ook uit de zin over de trucker die Alex naar Spanje voert: ‘Hij had te doen met die stakkers. Ook hun wervels en huwelijken waren naar de zak. En dat voor 235 euro per maand.’
Verhulst: Ik ben een schrijver die in de wereld staat. Ik ga op café. Ik reis. Eigenlijk zou ik mijn bonnekes moeten binnenbrengen. (lacht) In 2017 maakte ik een bootreis in de Camargue. ’s Avonds meerden we aan en zochten we eten. Zo ontmoette ik een vrachtwagenchauffeur. Hij had verhalen. En wodka. (lacht) Die mens moest een maand in zijn cabine zitten om één ticket voor Rock Werchter te kunnen betalen. Het is allemaal héél scheefgetrokken.
Wordt jouw filmdebuut Waarom Wettelen even kritisch?
Verhulst: De film is iets helemaal anders, zoals je vanaf oktober kan ontdekken. Op dit moment schrijf ik aan een tweede film. Voor het eerst in 25 jaar werk ik niet aan een boek. De literatuur blijft mijn grote liefde, maar film brengt me vaker in verwondering. Misschien ben ik klaar met literatuur?
Bechamel Mucho
Dimitri Verhulst, Atlas Contact, 176 blz., € 22,99.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier