De legal thriller ‘De diplomate’ van Lucy Fricke lijkt perfect om een verslavende reeks uit te brouwen
Lucy Fricke, Ambo/Anthos
De diplomate
Oorspronkelijke titel: Die Diplomatin, 208 blz, 22,00 euro
In deze jachtige roman van Lucy Fricke moet een Duitse diplomate spitsroeden lopen op het wereldtoneel. Niet altijd even subtiel, wel verslavend spannend.
De Duitse ambassadeur Friederike Andermann verveelt zich een beetje. Haar post in Montevideo geldt in diplomatieke kringen als een luilekkerjob. Lintjes doorknippen, recepties voor zakenlui organiseren, gestrande toeristen uit de nood helpen… Drukker wordt het niet in het vreedzame Uruguay.
Tot ze telefoon krijgt van Elke Büscher, uitgeefster van een toonaangevend Duits weekblad. Büschers dochter Tamara is vermist. Althans, ze heeft al een dag niks meer gepost op Instagram, voor influencers een eeuwigheid, en mevrouw Büscher eist dat Friederike meteen actie onderneemt. Het zal zo’n vaart wel niet lopen, denkt de ambassadeur, waarschijnlijk duikt het meisje binnenkort in een hostel met een gigantische kater op.
Dat blijkt een verkeerde inschatting, en na twee jaar ballingschap in Duitsland wordt Andermann naar het tumultueuze Turkije uitgestuurd. Daar krijgt ze meteen een stapel problemen op haar bord. Zo is er de zaak van Baris, een Duitse Koerd die zijn moeder Meral in de vrouwengevangenis van Istanbul wil bezoeken, maar bij aankomst op de luchthaven prompt gearresteerd wordt. In zijn jonge jaren liep hij ooit mee in een betoging van de PKK, de Koerdische Arbeiderspartij die door Turkije en de Europese Unie als een terreurbeweging wordt beschouwd.
Tegelijk heeft ook de Duitse journalist David Fabian zich in nesten gewerkt. Hij wil onderzoek doen naar de vele verdwijningen onder het regime van Erdogan en dat zint de Turkse geheime dienst niet. Na een eerste waarschuwing – agenten halen zijn flat overhoop op zoek naar belastend materiaal – wordt een arrestatiebevel voor Fabian uitgeschreven, en dat terwijl hij net heimelijk onderdak heeft gekregen bij Andermann. Een heikele situatie: enerzijds wil Duitsland zijn burgers beschermen, anderzijds moet de diplomatieke vrede met handelspartner Turkije koste wat het kost bewaard blijven. In de zaak-Fabian zit nog een extra angel: hij schrijft voor het blad van Elke Büscher en de mediamagnaat heeft nog een eitje te pellen met Andermann…
Centrale zin: Het landschap kon het ook niet helpen dat het zo’n president had.
De Duitse schrijfster Lucy Fricke houdt een strak tempo aan in haar roman De diplomate. In snedige hoofdstukken stuurt ze haar protagoniste Andermann van hot naar her. Dat levert een spannende legal thriller op, maar soms vergaloppeert Fricke zich. De complexe diplomatieke verhouding tussen Duitsland en Turkije komt te weinig uit de verf, de vluchtelingencrisis wordt amper gethematiseerd, en wie geen kaas gegeten heeft van de Koerdische problematiek kan niet snappen waarom onschuldige burgers maandenlang gevangen worden gezet.
Maar je leeft wel mee met de geplaagde Andermann. Met dat wilskrachtige personage heeft Fricke goud in handen. Het zou ons niet verbazen mocht Netflix binnenkort bij Fricke aankloppen: De diplomate lijkt perfect om er een verslavende reeks uit te brouwen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier