De boeken van deze week: Sylvie Schenk, Lenny Peeters en meer

Knack Focus tipt u de boeken die u niet mag missen, van literaire werken over non-fictie tot strips. Deze week: Snel, Het Leven, Schilfers, Tongues 1 en andere aanbevelingen.

‘Snel, het Leven’ van Sylvie Schenk – ★★★★

‘Snel, het Leven’ van Sylvie Schenk - ★★★★

‘Snel, het Leven’ van Sylvie Schenk – ★★★★

ROMAN – Met zevenmijlslaarzen beent de Frans-Duitse schrijver Sylvie Schenk door het leven van Louise. In Snel, het leven schetst ze het portret van een generatie die zich probeert te ontworstelen aan de traditie en het oorlogsverleden. Op zich geen nieuw thema – Schenk is niet de eerste die zich over de erfenis van mei ’68 buigt – maar haar unieke, jachtige stijl brengt deze tranche de vie op een hoger plan. In ijltempo holt de lezer achter Louise aan en zo doet Schenk je nadenken over de vluchtigheid van het leven – een paar ademstoten en daar lonkt het graf al. Snel zijn is de boodschap. (Roderik Six)

Lees hier de volledige recensie.

Oorspronkelijke titel: Schnell, dein Leben, Prometheus, 176 blz, 22,00 euro

‘Schilfers’ van Lenny Peeters – ★★★★½

‘Schilfers’ van Lenny Peeters – ★★★★½

‘Schilfers’ van Lenny Peeters – ★★★★½

ROMAN – Acht jaar geleden debuteerde Lenny Peeters met Dochter, een verpletterende roman die een inkijk gaf in de duistere verbeelding van zijn schrijfster en die prompt bekroond werd met de Bronzen Uil. In Schilfers gaat Peeters op hetzelfde elan verder. Er is seksueel misbruik, er wordt incest geïnsinueerd, er is zinloos geweld tegen dieren, er wordt met messen in huid gekerfd en zo goed als niemand blijkt, Sigmund Freud indachtig, ‘normaal’ te zijn. In dergelijke mate zelfs dat je na verloop van tijd aan alle personages gaat twijfelen. Wat is echt? Wat is fantasie? Belt Felix met zijn zus of met een van zijn stemmen? Heeft die verkrachting wel echt plaatsgevonden? Wie manipuleert wie? Peeters schrijft vlijmscherp en laat haar verhaal steeds sneller kantelen, waardoor je van de ene verrassing in de andere verbazing valt. (Marnix Verplancke)

Lees hier de volledige recensie.

Prometheus, 222 blz, 21,00 euro

‘Tongues 1’ van Anders Nilsen – ★★★★★

‘Tongues 1’ van Anders Nilsen – ★★★★★

‘Tongues 1’ van Anders Nilsen – ★★★★★

STRIP – Prometheus slaat een praatje met de adelaar die elke dag zijn lever komt opeten. Een labiele Amerikaanse jongeman reist door een onveilige streek in het Midden-Oosten met een teddybeer op zijn rug. Een jong meisje ziet bovennatuurlijke fenomenen en wordt door kinderhandelaars ontvoerd. Het duurt even voordat de verhaallijnen elkaar beginnen te raken, maar dan wordt Tongues een overweldigende ervaring. Anders Nilsen verbindt Griekse mythologie met de uitwassen van menselijke beschaving, zoals oorlogsgeweld en de nefaste invloed op biodiversiteit en klimaat. Via een spannend verhaal over rivaliserende goddelijke krachten – een opfrissingscursus over de titanen en de goden van de Olympus verhoogt het leesplezier – filosofeert Nilsen over het ontstaan van taal, de eerste verhalen en over de rol van het goddelijke in de menselijke geschiedenis. Een erg ambitieus en origineel boek dat de hele wereld én het stripmedium kneedt naar zijn behoeften en eindigt met een gigantische cliffhanger. (Gert Meesters)
Pantheon Books (Engelstalig), 360 blz., 35 euro.

‘Matriarch: A Memoir’ van Tina Knowles

‘Matriarch: A Memoir’ van Tina Knowles

‘Matriarch: A Memoir’ van Tina Knowles

NON-FICTIE Kim Kardashian, Kendall Jenner en co. hebben Kris Jenner. Kanye ‘Ye’ West had Donda West. Beyoncé en Solange hebben Tina Knowles. Knowles groeide op in Texas als de jongste van zeven kinderen. Haar vader was havenarbeider, haar moeder naaister en als kind leerde ze al de knepen van het vak – later zou ze ook de podiumoutfits van Destiny’s Child ontwerpen, de groep die Beyoncé lanceerde. In haar memoir Matriarch vertelt ze hoe ze van een tegendraads meisje uit Galveston uitgroeide tot de moeder van een van de grootste popsterren aller tijden, hoe ze meerdere zaken hielp oprichten – waaronder haar kapsalon Headliners, dat een miljoenenbusiness werd – en welke lessen ze onderweg heeft geleerd. (Milena Maenhaut)
Volt, 448 blz., 24,99 euro.

‘Cremulator’ van Sasja Filipenko

‘Cremulator’ van Sasja Filipenko

‘Cremulator’ van Sasja Filipenko

ROMAN Pjotr Nesterenko waant zich onsterfelijk. Best handig ten tijde van Stalin, wanneer iedereen in een oogwenk als staatsvijand kan worden gebrandmerkt. De Russische schrijver en banneling Sasja Filipenko presenteert een satirische roman over het leven in een dictatuur.
Meridiaan Uitgevers, 266 blz., 23,99 euro.

‘De geknevelde vrouw’ van Bieke Purnelle

‘De geknevelde vrouw’ van Bieke Purnelle

‘De geknevelde vrouw’ van Bieke Purnelle

NON-FICTIE ‘Het vrouwenlichaam is nooit neutraal, maar een strijdtoneel’, stelt Bieke Purnelle in haar nieuwe essay. De journalist en columnist buigt zich over hete hangijzers als abortus en hoofddoeken, en laat zien dat de gelijkberechtiging een weg van lange adem is.
Academia Press, 104 blz., 14,99 euro.

‘Wolf onder wolven’ van Hans Fallada

‘Wolf onder wolven’ van Hans Fallada

‘Wolf onder wolven’ van Hans Fallada

ROMAN – In 1923 crasht de Duitse mark. De charismatische Wolfgang Pagel vergokt zijn laatste centen in Berlijn en vlucht naar het platteland. Maar ook daar treft de inflatie de bevolking. Deze roman van Hans Fallada verscheen in 1937 maar nu we weer mogen proeven van handelsoorlogen en beurscrashes komt de luxueuze heruitgave net op tijd.
Ijzer, 861 blz., 39,50 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content