4 / 5 Boeken Sarah Arnolds’ verhalenbundel ‘Het Gore Lef’ doet denken aan Jeffrey Eugenides en Lana Del Rey
Boeken Boeken De boeken van deze week: Lara Pawson, Johannes Westendorp en meer Knack Focus tipt u de nieuwe boeken die u niet mag missen, van literaire romans over non-fictie tot strips. Deze week: ‘Verbruikt Licht’, ‘Het Eerste Verlangen’ en ander leesvoer.
Boeken 4,5 / 5 Boeken Johannes Westendorp schrijft een heerlijk lappendeken van verhalen in ‘Het Eerste Verlangen’ In Het eerste verlangen gaat Johannes Westendorp op zoek naar de futiliteit van de hoogmoedige mens.
Boeken 4 / 5 Boeken In ‘Verbruikt Licht’ giet Lara Pawson de menselijke hel in bloedmooie zinnen Een barst in een theekop opent de laan naar dodenland. Of hoe Lara Pawson je via haar huisraad naar de hel lokt met Verbruikt Licht.
Boeken Boeken Is de stripwereld eindelijk vrouwelijker aan het worden? ‘De laatste jaren zijn het vooral vrouwen die prijzen winnen’ Vrouwelijke stripmakers zijn bezig aan een coup in stripland, en daar zit de opkomst van de graphic novel voor iets tussen. Maar de weg is nog lang. ‘Ik ben gestopt met tellen omdat het zo schrijnend was.’
Boeken 3 / 5 Boeken Drie vragen aan Tijl Nuyts: ‘Ik dacht: wat zou een molrat mij willen vertellen?’ Met de rug tegen de klimaatmuur gedrukt kan de mens nog iets leren van de naakte molrat, toont Tijl Nuyts in zijn prozadebuut Grondwerk.
Boeken 4 / 5 Boeken In ‘Het Uur van de Wolven’ toont Giuliano da Empoli hoe macht eruit ziet Politici zijn wolven in schaapsvacht. Giuliano da Empoli haalt zijn scheermes boven en zet ze in hun blootje.
Boeken Boeken Auteur Chimamanda Ngozi Adichie: ‘Op dit moment wordt Nigeria beter geregeerd dan de VS’ Met haar eerste roman in tien jaar bracht Chimamanda Ngozi Adichie een blitzbezoek aan Nederland. Knack Focus mocht op audiëntie bij de literaire wereldster. ‘Het was een gruwelijke ervaring, niet kunnen schrijven.’
Boeken Boeken De leestips van Tom De Cock 3x warm aanbevolen:Neal Shusterman – Zeis‘Young adult, over een toekomst waarin AI het heeft overgenomen, waardoor het zo goed gaat met de mensheid dat niemand nog doodgaat. Om overbevolking te voorkomen hebben een aantal mensen een licentie om een quotum zieltjes te ‘oogsten’. En dat ontaardt, natuurlijk.’Hugh Howey – Silo-trilogie‘Wat nog rest van de mensheid is, na een grote ramp, …
Boeken Boeken Extra leesbagage om de zomer mee te lijf te gaan Is er nog wat plek in uw valies? Deze zeven boeken behoren tot het beste wat 2025 tot nu toe te bieden heeft.
Boeken Boeken Dit zijn de boeken die u deze zomer moet lezen Bijna vakantie, eindelijk genieten van die welverdiende rust. En eindelijk tijd voor boeken. Maar welk leesvoer moet je meenemen op reis? Knack Focus vroeg een reeks culturele helden naar hun favoriete zomerboek, en polste meteen ook naar hun vakantieplannen.
Radio & Podcast Radio & Podcast Auteur en presentator Tom De Cock: ‘Alles wat de VRT over cultuur maakt, vind ik zo blasé’ Overdag kondigt hij Britney Spears aan op de radio, en ’s avonds leest hij de nieuwe Ocean Vuong. Het heilige vuur van Tom De Cock blijft branden. ‘Ik hou ervan om een onderwerp met de voeten vooruit te tackelen.’
Boeken Boeken Poëzie is springlevend op Vers Vuur: ‘Nederland kijkt nu naar Vlaanderen als gidsland’ De derde editie van muziek- en poëziefestival Vers Vuur staat voor de deur. Dichters Sofie Verdoodt, Vincent Van Meenen en Charlotte Van den Broeck blikken vooruit op de goedgevulde tweedaagse, waar zelfs op de toiletten poëzie te horen zal zijn.
Boeken 4 / 5 Boeken 3 vragen aan Lieven Stoefs: ‘Eens je ouder bent, moet je je bek leren houden’ Een man wordt niet alleen door zijn vader opgevoed, maar ook door zijn zoon, toont Lieven Stoefs in De zomer toen.
Boeken 2,5 / 5 Boeken François Bégaudeau’s ‘De Liefde’ leest als de synopsis van een betere roman Een klein leven levert niet altijd een grootse roman op, ook niet bij François Bégaudeau.
Film Film Werken tot je honderdste? Niet alleen David Attenborough speelt het klaar David Attenborough kondigde pal op zijn 99e verjaardag nog maar eens een natuurdocumentaire aan. En hij is niet de enige met een indrukwekkend, zij het stokoud palmares. Deze zeven iconen lieten zich niet tegenhouden door rimpels of wankele heupen om nieuw werk af te leveren.
Boeken 4 / 5 Boeken In ‘Polsslag’ schetst Peter Vermeersch de geschiedenis van een Russisch protestlied Peremen! Zo heet de Russische song die Oost-Europa al decennialang hoop op verandering geeft. Maar zijn er wel redenen voor hoop, vraagt Peter Vermeersch zich af.
Boeken 4 / 5 Boeken 3 vragen aan Stefan Brijs: ‘Als je geen hoop hebt, heb je geen leven’ Na Andalusisch logboek en Berichten uit de vallei is Stefan Brijs toe aan zijn derde boek vanuit het zuiden van Spanje.
Boeken Boeken Het geschenk van Gaea Schoeters: ‘Ik moet de president van Botswana nog een bedankbriefje sturen’ Vlaams prijsbeest en Duits bestsellerfenomeen Gaea Schoeters laat in haar nieuwe novelle Het geschenk een kudde olifanten los in Berlijn. ‘Politici zijn enkel bezig met non-problemen.’
Boeken 3,5 / 5 Boeken In zijn roman ‘Tandenjager’ biedt Auke Hulst (te) veel om in te bijten Kan een schrijver te veel zijn best doen? Ja, toont Auke Hulst, wiens Tandenjager bezwijkt onder ambitie en mateloosheid.
Boeken 3 / 5 Boeken Met ‘Afwijzing’ stelt Tony Tulathimutte een lekker doortrapte verhalenbundel samen Een lekker lange kwelling, zonder verlossing. Tony Tulathimutte tergt zijn personages. En soms ook de lezer.
Boeken 4 / 5 Boeken In ‘Oscar Wilde’s Crucifix’ is literatuur even opwindend als seks Waar is het gouden kruisje dat Oscar Wilde in 1876 aan zijn geliefde gaf? Maarten Asscher verzint een grandioos antwoord.
Boeken 4 / 5 Boeken De antisprookjes van Ingvild H. Rishøi zijn nooit betuttelend Leven is lijden, volgens Ingvild H. Rishøi. Ook als je een kind bent, en al zeker als je op Janis Joplin lijkt.
Boeken Boeken Make America Read Again: hoe Amerikanen zich verzetten tegen censuur Boeken die verboden worden, zijn actueler dan ooit. In de VS woedt een bittere cultuurstrijd tussen conservatieven en progressieven, om (vooral) jongeren te redden van levensgevaarlijke literatuur.
Boeken Boeken Erwin Mortier, vertaler van Seán Hewitt: ‘Uitgevers hebben een heilige schrik van poëzie’ X is tegenwoordig een met pis doordrenkte zandbak voor brulboeien, trollen en complotdenkers, maar Erwin Mortier en Seán Hewitt sloten er wel een literaire vriendschap. Mortier ontdekte er Hewitts poëzie en vertaalde zowel zijn memoires als zijn debuutroman Hemel, open u. In het rustige café van Kunstencentrum 404 – het is paasvakantie, de studenten zijn …
Boeken Boeken Auteur Seán Hewitt: ‘Hopelijk laten ze me binnen in de VS’ In de debuutroman van Seán Hewitt dartelen twee jongens rond elkaar. Een sensueel verhaal over een onmogelijke kalverliefde in een wereld waarin gay mannen nog steeds voor hun rechten vrezen. ‘Soms geef ik lezingen in donkere kelders, alsof we iets fouts doen.’
Boeken 4 / 5 Boeken Drie vragen aan Johanna Spaey: ‘Oorlog zet alles op scherp’ In haar nieuwste, net na WO I spelende literaire thriller gaat Johanna Spaey niet alleen op zoek naar een misdadiger, maar ook naar parallellen met vandaag.
Boeken 4 / 5 Boeken In elke zin van ‘Giacomina’ verstopt Sacha Naspini een dubbele bodem Een gulzig varken, een verstarde kip en een telefoonlijn. Meer heeft een topauteur niet nodig om de razend spannende roman Giacomina in elkaar te timmeren.
Boeken Boeken Kijk eens in mijn boekenkast: hoe BookTok het jonge volkje leert lezen TikTok heeft van lezen weer een statussymbool gemaakt onder jongeren. Maar slechts een beperkte selectie van boeken lijkt het goed te doen op het platform. Hoe maak je het op BookTok?
Boeken 4 / 5 Boeken In ‘Galmende geschiedenissen’ legt Sinan Çankaya de historie van een hypocrisie bloot Het belang van een verhaal is niet alleen wat er wordt verteld, toont Sinan Çankaya, maar ook wat er wordt verzwegen, zeker als dat verhaal over onze identiteit gaat.
Boeken 3 / 5 Boeken Geoff Dyer dramt soms te lang door in ‘Huiswerk’, zijn memoires Tussen Panini-stickers en spacerock – essayist Geoff Dyer richt zijn blik op zijn Engelse jeugd.
Boeken Boeken De drie boeken van Wim Oosterlinck: ‘De podcast heeft van mij een beter mens gemaakt’ En na de podcast, het boek. Met 103 boeken publiceert Wim Oosterlinck de ultieme gids doorheen de wereldliteratuur. Aan enthousiasme en ambitie geen gebrek. ‘Ooit interview ik Barack Obama over zijn boekenliefde.’
Boeken 4,5 / 5 Boeken ‘Als de Dieren’ van Lieselot Mariën: een indrukwekkend debuut over postnatale depressie In Lieselot Mariëns debuut Als de Dieren klimt een kersverse moeder, geholpen door een Mesopotamische godin, uit een postnatale depressie.
Boeken 1 / 5 Boeken In de fletse roman ‘Reis naar Laredo’ onderschat Arno Geiger zijn lezer In Reis naar Laredo is het niet zozeer de keizer die in het nieuw gestoken wordt. Het is voornamelijk de schrijver zelf die weinig om het lijf heeft.
Boeken Boeken Colum McCann over zijn nieuwe roman ‘Twist’: ‘Hoe echt zijn wij eigenlijk nog?’ Colum McCann schreef met Twist een grandioze roman over het herstellen van de verbindingen die ons tot een gemeenschap maken – op wereld- en op persoonlijk vlak.
Boeken 4,5 / 5 Boeken Ook Lenny Peeters’ tweede roman ‘Schilfers’ is verpletterend Acht jaar na haar bekroonde debuut Dochter gunt Lenny Peeters ons in Schilfers nog maar eens een blik in haar duistere mens- en wereldvisie. Verdient, net als deze recensie, een triggerwarning.
Boeken 4 / 5 Boeken In ‘Snel, het Leven’ overpeinst Sylvie Schenk de vluchtigheid van ons bestaan Een vrouw spurt door het leven en vergeet achterom te kijken. Kan je aan het verleden ontsnappen?
Boeken 4 / 5 Boeken ‘Wijsheid’ van Paul Verhaeghe is een pleidooi om onze handen vuil te maken De voorbije eeuw zijn we kennismensen geworden, aldus Paul Verhaeghe, terwijl we wijsheidsmensen zouden moeten zijn.
Boeken 4 / 5 Boeken Félicia Viti’s ‘Het Verticale Meisje’ is literatuur om je gebroken hart met woorden te lijmen Twee vrouwen beuken wellustig op elkaar in. Wie zal als eerste barsten?
Boeken 4,5 / 5 Boeken Drie vragen aan Jana Antonissen: ‘Mensen smullen van trauma’ De grens tussen daders en slachtoffers is soms flinterdun, toont Jana Antonissen in haar debuutroman ‘Ludwig’, die ons wil aanzetten tot meer nuance.
Boeken 4 / 5 Boeken Samanta Schweblins ‘Het Goede Kwaad’ staat vol verdorven verhalen om heerlijk in te wentelen Verontrustende verhalen met dode dieren en dode kinderen – welkom in de niet zo vrolijke wereld van Samanta Schweblin.
Boeken Boeken Auteur Marente de Moor: ‘De hele Russische bevolking moet opnieuw opgevoed worden’ Marente de Moor windt in De bandagist de lezer rond haar vinger. Haar nieuwe roman leest als een griezelige zedenschets over een verloren generatie. ‘Ik ben blij dat ik in een dorp woon, ver weg van Amsterdam.’
Boeken 4,5 / 5 Boeken ‘Het koor van de 300 moordenaressen’: opnieuw een boek van Willem Du Gardijn dat je voélt Hoe ontsnap je uit een politieke hel, beheerst door achterdocht en verraad? Door de kracht van de menselijke geest, suggereert Willem du Gardijn in Het koor van de 300 moordenaressen’.
Boeken 3 / 5 Boeken In ‘Levende Wezens’ van Iida Turpeinen mocht het gemis van uitgestorven dieren iets tastbaarder zijn Wat heeft de sabeltandtijger gemeen met de stellerzeekoe? Het droeve antwoord vind je in Levende Wezens, het Finse literaire grafschrift van Iida Turpeinen.
Boeken Boeken Drie vragen aan Maarten Inghels: ‘Mijn boeken voegen iets toe aan de klassieke opvattingen rond romans’ In de voetsporen van Hannibal met een olifant de Alpen oversteken? Moet lukken, dacht Maarten Inghels.
Boeken 2,5 / 5 Boeken De vermakelijke roman ‘Moshi Moshi’ kent te veel doodlopende straatjes Yoshimoto serveert in Moshi Moshi een lauw spookverhaal op een bedje van fletse detective.