Boeken 4 / 5 Boeken In elke zin van ‘Giacomina’ verstopt Sacha Naspini een dubbele bodem Een gulzig varken, een verstarde kip en een telefoonlijn. Meer heeft een topauteur niet nodig om de razend spannende roman Giacomina in elkaar te timmeren.
Boeken Boeken Kijk eens in mijn boekenkast: hoe BookTok het jonge volkje leert lezen TikTok heeft van lezen weer een statussymbool gemaakt onder jongeren. Maar slechts een beperkte selectie van boeken lijkt het goed te doen op het platform. Hoe maak je het op BookTok?
Boeken 4 / 5 Boeken In ‘Galmende geschiedenissen’ legt Sinan Çankaya de historie van een hypocrisie bloot Het belang van een verhaal is niet alleen wat er wordt verteld, toont Sinan Çankaya, maar ook wat er wordt verzwegen, zeker als dat verhaal over onze identiteit gaat.
Boeken 3 / 5 Boeken Geoff Dyer dramt soms te lang door in ‘Huiswerk’, zijn memoires Tussen Panini-stickers en spacerock – essayist Geoff Dyer richt zijn blik op zijn Engelse jeugd.
Boeken Boeken De drie boeken van Wim Oosterlinck: ‘De podcast heeft van mij een beter mens gemaakt’ En na de podcast, het boek. Met 103 boeken publiceert Wim Oosterlinck de ultieme gids doorheen de wereldliteratuur. Aan enthousiasme en ambitie geen gebrek. ‘Ooit interview ik Barack Obama over zijn boekenliefde.’
Boeken 4,5 / 5 Boeken ‘Als de Dieren’ van Lieselot Mariën: een indrukwekkend debuut over postnatale depressie In Lieselot Mariëns debuut Als de Dieren klimt een kersverse moeder, geholpen door een Mesopotamische godin, uit een postnatale depressie.
Boeken 1 / 5 Boeken In de fletse roman ‘Reis naar Laredo’ onderschat Arno Geiger zijn lezer In Reis naar Laredo is het niet zozeer de keizer die in het nieuw gestoken wordt. Het is voornamelijk de schrijver zelf die weinig om het lijf heeft.
Boeken Boeken Colum McCann over zijn nieuwe roman ‘Twist’: ‘Hoe echt zijn wij eigenlijk nog?’ Colum McCann schreef met Twist een grandioze roman over het herstellen van de verbindingen die ons tot een gemeenschap maken – op wereld- en op persoonlijk vlak.
Boeken 4,5 / 5 Boeken Ook Lenny Peeters’ tweede roman ‘Schilfers’ is verpletterend Acht jaar na haar bekroonde debuut Dochter gunt Lenny Peeters ons in Schilfers nog maar eens een blik in haar duistere mens- en wereldvisie. Verdient, net als deze recensie, een triggerwarning.
Boeken 4 / 5 Boeken In ‘Snel, het Leven’ overpeinst Sylvie Schenk de vluchtigheid van ons bestaan Een vrouw spurt door het leven en vergeet achterom te kijken. Kan je aan het verleden ontsnappen?
Boeken 4 / 5 Boeken ‘Wijsheid’ van Paul Verhaeghe is een pleidooi om onze handen vuil te maken De voorbije eeuw zijn we kennismensen geworden, aldus Paul Verhaeghe, terwijl we wijsheidsmensen zouden moeten zijn.
Boeken 4 / 5 Boeken Félicia Viti’s ‘Het Verticale Meisje’ is literatuur om je gebroken hart met woorden te lijmen Twee vrouwen beuken wellustig op elkaar in. Wie zal als eerste barsten?
Boeken 4,5 / 5 Boeken Drie vragen aan Jana Antonissen: ‘Mensen smullen van trauma’ De grens tussen daders en slachtoffers is soms flinterdun, toont Jana Antonissen in haar debuutroman ‘Ludwig’, die ons wil aanzetten tot meer nuance.
Boeken 4 / 5 Boeken Samanta Schweblins ‘Het Goede Kwaad’ staat vol verdorven verhalen om heerlijk in te wentelen Verontrustende verhalen met dode dieren en dode kinderen – welkom in de niet zo vrolijke wereld van Samanta Schweblin.
Boeken Boeken Auteur Marente de Moor: ‘De hele Russische bevolking moet opnieuw opgevoed worden’ Marente de Moor windt in De bandagist de lezer rond haar vinger. Haar nieuwe roman leest als een griezelige zedenschets over een verloren generatie. ‘Ik ben blij dat ik in een dorp woon, ver weg van Amsterdam.’
Boeken 4,5 / 5 Boeken ‘Het koor van de 300 moordenaressen’: opnieuw een boek van Willem Du Gardijn dat je voélt Hoe ontsnap je uit een politieke hel, beheerst door achterdocht en verraad? Door de kracht van de menselijke geest, suggereert Willem du Gardijn in Het koor van de 300 moordenaressen’.
Boeken 3 / 5 Boeken In ‘Levende Wezens’ van Iida Turpeinen mocht het gemis van uitgestorven dieren iets tastbaarder zijn Wat heeft de sabeltandtijger gemeen met de stellerzeekoe? Het droeve antwoord vind je in Levende Wezens, het Finse literaire grafschrift van Iida Turpeinen.
Boeken Boeken Drie vragen aan Maarten Inghels: ‘Mijn boeken voegen iets toe aan de klassieke opvattingen rond romans’ In de voetsporen van Hannibal met een olifant de Alpen oversteken? Moet lukken, dacht Maarten Inghels.
Boeken 2,5 / 5 Boeken De vermakelijke roman ‘Moshi Moshi’ kent te veel doodlopende straatjes Yoshimoto serveert in Moshi Moshi een lauw spookverhaal op een bedje van fletse detective.
Boeken Boeken Sandro Veronesi presenteert ‘Zwarte September’: ‘Hopelijk krijgt de lezer heimwee’ Sandro Veronesi presenteert zijn nieuwe roman op het Passa Porta Festival. In Zwarte september is het altijd zomer, maar de Italiaanse grootmeester kan zijn pessimisme amper verbergen: ‘We wonen in Gotham City met The Joker als dwingeland, en Batman is nergens te bespeuren.’
Boeken Boeken Drie Vragen aan Kris Van Steenberge: ‘Stilte maakt mensen kapot’ Emoties dienen geuit en besproken te worden, toont Kris Van Steenberge in zijn nieuwe roman. Anders gaan ze woekeren en stollen, tot de onvermijdelijke uitbarsting.
Boeken 2,5 / 5 Boeken In ‘Zwarte September’ stelt Sandro Veronesi het geduld van de lezer op de proef Sandro Veronesi houdt de lezer al te vakkundig aan het lijntje.
Boeken Boeken Drie vragen aan Chris De Stoop: ‘We zien vaak niet wat er is, maar wat we willen zien’ Zeven jaar geleden ging de historische Damiaanhoeve in vlammen op. Chris De Stoop vertelt het verhaal van de hoeve, haar bewoners en het mismeesterde landschap eromheen.
Boeken 4 / 5 Boeken Karl Ove Knausgård schrijft een literair portret van Anselm Kiefer, de oude meester uit Duitsland In Het bos en de rivier neemt het Noorse literaire instituut Karl Ove Knausgård een Duits instituut onder de loep: Anselm Kiefer en zijn overweldigende kunst.
Boeken Boeken Amerikaanse auteur Alice Austen mist België: ‘Wat zijn de Brusselaars toch boeiende mensen’ Brussel een hellhole? Niet volgens de Amerikaanse auteur Alice Austen. Haar debuutroman Place Brugmann 33 speelt zich af in het Brussel van de oorlogsjaren. Austen woonde een poosje in onze hoofdstad en hield er een milde snoepverslaving aan over: ‘Ik bak nog regelmatig speculaas omdat ik de typisch Belgische smaak mis.’
Boeken 4,5 / 5 Boeken Frank Heinen schrijft grandioos mooi over grijze gevoelens Frank Heinen schreef een ontroerend boek over de geboorte van zijn dochter en de dood van zijn oom, en over de rol van de kleur grijs in zijn leven.
Boeken 3 / 5 Boeken Geen knockout, maar de boksroman ‘Headshot’ barst van de ambitie In Headshot gaan acht levensverhalen met elkaar op de vuist.
Boeken Boeken In de nieuwe strip van Simon Spruyt is een verliezer niet meteen een loser Simon Spruyt verkent in zijn nieuwe strip De Uitverkorene het spanningsveld tussen succes en tegenslag. Hoe hij daarvoor het Oude Testament verbindt met Bridget Jones’s Diary, mag hij zelf uitleggen.
Boeken 3 / 5 Boeken ‘Beer’ van Julia Phillips, een fabel over een al dan niet griezelige grizzly Een vrouw wil zoete broodjes bakken met een beer. Zelden een goed idee.
Boeken Boeken Drie vragen aan Alicja Gescinska: ‘De geschiedenis is geen lineair verhaal van vooruitgang’ Alicja Gescinska schreef een novelle die zich in Beiroet afspeelt en ons pijnlijk confronteert met onze bekrompen blik op de wereld.
Film Film Van sneeuwluipaarden tot ananas in blik: vier aanraders op Made in China Festival Sinds 2020 zetten sinologen Katrien Coupez en Iege Vanwalle jaarlijks de Chinese cultuur in de kijker tijdens het Gentse festival Made in China. Daarbij verwijst die naam niet naar anonieme producten uit massafabrieken, maar naar een rijke, diverse cultuur. Vier aanraders uit het festivalprogramma.
Boeken Boeken Drie vragen aan Annemieke Dannenberg: ‘Ik ben blij dat ik in een religieus gezin ben opgegroeid’ In Annemieke Dannenbergs Kleine heilige dingen komt een meisje vast te zitten tussen religieuze traditie en persoonlijke vrijheid.
Boeken 3 / 5 Boeken In de horrorhype ‘Vreemde Tekeningen’ groeit je paranoia bij elke schets Een nieuwe literaire sensatie, overgewaaid uit Japen. De mysterieuze auteur Uketsu laat je meespeuren naar de ware toedracht achter onschuldige schetsen.
Boeken Boeken Auteur Yannick Dangre: ‘Een stevige rave in het weekend kan deugd doen’ In zijn nieuwe roman Tussenjaren legt Yannick Dangre een hunkerend hart en twee huwelijken onder de microscoop: ‘Liefde, ook al is ze niet wederzijds, blijft een oerkracht waar tijd geen vat op heeft. Vraag maar aan mensen met liefdesverdriet: soms blijft die pijn een leven lang nazinderen.’
Boeken 4 / 5 Boeken De filosofische roman ‘De Cartograaf en de Wereld’ toont dat elk beeld een vertekend beeld is Geeft een kaart de wereld weer zoals hij is, of zoals wij hem graag zouden zien? Mark Boog schreef er een ingenieuze filosofische roman over.
Boeken 4 / 5 Boeken In het zombieverhaal ‘Het duurt eeuwig en dan is het voorbij’ waren de geesten van Samuel Beckett en Jean-Paul Sartre rond Anne de Marcken doet een prachtig taaldansje op het graf van de wereld.
Boeken 4 / 5 Boeken ‘Laat me Binnen’ van Manon Uphoff: een gevarieerde verhalenbundel over eenzaamheid In Laat me binnen toont Manon Uphoff de kwetsbaarheid en eenzaamheid van de mens.
Boeken 4 / 5 Boeken In ‘Namiddagen’ tovert Ferdinand Von Schirach banale faits divers om tot sappige, nazinderende verhalen Met Ferdinand von Schirach als barman wordt zelfs de banaalste avond een avontuur.
Boeken Boeken Bart Van Loo wint Gouden Ganzenveer 2025 De Vlaamse auteur Bart Van Loo krijgt dit jaar de Gouden Ganzenveer 2025. Dat heeft voorzitter Jet Bussemaker zaterdag bekendgemaakt in het NPO Radio 1-programma 'De Taalstaat'. De Gouden Ganzenveer geldt als een van de belangrijkste Nederlandse literaire prijzen.
Boeken Boeken Peter Terrin maakte zelf foto’s bij zijn nieuwe roman: ‘Elke reden is goed om mensen naar de boekhandel te lokken’ ‘Een existentiële detective zoals Paul Auster.’ Zo beschrijft Peter Terrin zijn nieuwe roman Nog Lang Geen Winter, waarin hij oude personages een nieuw leven geeft. Dat is niet zonder risico: ‘Wil je wel in een parallelle werkelijkheid leven? Is het gras altijd groener aan de overkant?’
Boeken Boeken Drie vragen aan Jilt Jorritsma: ‘Zo goed als niemand schrijft over ontlasting’ In de roman Autopsie gaat Jilt Jorritsma op zoek naar een wel erg lichamelijke manier om zich verbonden te voelen met anderen.
Boeken 4 / 5 Boeken In ‘Een Eenvoudige Ingreep’ vertelt Yael Inokai hoe vrouwen door de geneeskunde miskend worden Yael Inokai peutert met chirurgische precisie in het brein van haar personages.
Boeken 4 / 5 Boeken ‘Nog Lang Geen Winter’ is opnieuw een voltreffer van superstillist Peter Terrin Had hij wel bij Carla moeten blijven? En zit hij echt vast in een parallelle werkelijkheid? Peter Terrins puike nieuwe roman Nog lang geen winter biedt meer vragen dan antwoorden.
Boeken 4 / 5 Boeken ‘Tarantula’ is een nieuwe literaire parel op de kroon van Eduardo Halfons oeuvre Eduardo Halfon lokt de lezer in Tarantula mee in een sinister web van verhalen.
Boeken 5 / 5 Boeken In de grandioze familieroman ‘Mordechai’ stelt Marcel Möring dat alleen een verhaal orde kan scheppen in de chaos In hoeverre kan je identiteit loskomen van je familieverleden? Dat vraagt Marcel Möring zich af in zijn nieuwe roman Mordechai.