Boeken Drie vragen aan Jeroen van Rooij: ‘Misschien zijn de verhalen die we vertellen de roomboter die ons samenhoudt’
Boeken Prix Goncourt-winnaar Jean-Baptiste Andrea: ‘Mijn moeder belde vroeger elke week om te vragen wanneer ik een echte job ga zoeken’
Expo Yannick Noben: ‘Te veel mensen denken nog steeds dat Xavier Waterslaeghers dé typische militair is’
Reviews 3 / 5 Reviews 'every_body' is op z’n best wanneer de acrobaten als een bolletje liefde aan een optrekstang bengelen De theaterzaal van De Vooruit stroomde vol voor de Belgische première van every_body, de verse worp van choreograaf en circuskunstenaar Alexander Vantournhout. De verwachtingen waren groots, de reacties nadien waren verdeeld.
Podium Podium Xander De Rycke: ‘Ik was als een asielhond die voor het eerst gestreeld wordt’ Een vaste job bij de radio, vijf shows in de Lotto Arena en een prettig pril vaderschap: het gaat comedian Xander De Rycke voor de wind. Dat was ooit anders, en ook nu nog voelt hij onrust: ‘De mensen met wie ik mijn geluk wil delen, zijn er niet meer. Dat doet pijn.’
Boeken Boeken Boekverfilmingen: is het boek altijd beter dan de film? ‘Het boek is beter.’ Geef toe, jij hebt het ook al eens geconcludeerd bij de aftiteling. Maar wat maakt boekverfilmingen zo moeilijk?
Film Film Welke boekverfilmingen zijn beter dan het bronmateriaal (en welke niet)? Knack Focus lijst tien films op die beter gewoon een boek waren gebleven en evenveel tegenvoorbeelden die op het zilveren scherm wél beter tot hun recht kwamen.
Reviews 3,5 / 5 Reviews 'A Family Affair' van Tine Reymer, Peter Van den Begin & dochters is bovenal ‘a love affair’ Na een crash raapt Tine Reymer – eigenares van een van de mooiste, zoetgevooisde stemmen der Lage Landen – haar moed bij mekaar en trekt op tournee. Nog niet met een band, wél met haar gezin: echtgenoot Peter Van den Begin en dochters Charlie en Thelma flankeren haar in 'A Family Affair'.
Boeken 3 / 5 Boeken ‘Hoepel op, kleinzielig priestertje’: ‘Vrouwen van Papier’ brengt de vrouwen van Guido Gezelles leven in beeld Vrouwen speelden een grote rol in het leven en werk van Guido Gezelle, blijkt uit Vrouwen van papier.
Boeken 3 / 5 Boeken Schotse schrijver Malachy Tallack schuwt de romantische clichés van zijn thuisland niet in ‘Die Mooie Atlantische Wals’ Regen, turf en weemoed: Malachy Tallack schreef een ode aan een verdwenen Schotland.
Podium 4 / 5 Podium ‘Wil iedereen me verdomme met rust laten?!’, smeekt Veerle Malschaert in 'Verlicht mij' Veerle Malschaert worstelt in 'Verlicht mij' met zichzelf, haar puberzoon, de zorg om haar ouders én – vooral – de almaar veeleisender wereld waarin we leven. Gelukkig levert dat geen donkere comedyshow op maar een voorstelling vol lachsalvo’s (en lichtjes).
Podium Podium Stijn Van Opstal brengt Tsjechov naar de bühne, zonder woorden: ‘Niemand kan tederder de klungelende mens analyseren’ Stijn Van Opstal brengt de allereerste versie van De meeuw van Anton Tsjechov waarin niets gezegd wordt, maar waarin de acteurs communiceren in Vlaamse Gebarentaal.
Expo Expo Bieke Depoorter, tussen hemelstaarders en hamsteraars: ‘Eens een onderwerp me te pakken heeft, word ik snel obsessief’ Magnum-fotografe Bieke Depoorter richtte haar lens naar de sterren en ging op zoek naar de verloren tijd. Het resultaat is Blinked Myself Awake, een fotoboek waarin de woorden belangrijker zijn dan de beelden.
Podium 3 / 5 Podium ‘Ademen’ blaast je niet compleet van je sokken, ondanks ontroerend thema Het nieuwstedelijk ensceneert Duncan Macmillans klassieker Lungs (2011) tot mooi, iets te mat geregisseerd muziektheater, mét een verrassende figuur op de scène… ‘Dáár is ze!’, is gek genoeg het allereerste wat door je hoofd schiet wanneer Ademen start. De scene is zeer sober: kale vloer, spiegelende achterwand – ‘want het publiek is net als de …
Podium 3,5 / 5 Podium ‘Rustoord’ is een snoepkleurig maar snoeihard statement over ouderenzorg Twintigers Martha Balthazar, Jana De Kockere, Barbara T’ Jonck en Mats Vandroogenbroeck interviewden onder meer bewoners, personeelsleden en de directie van woonzorgcentrum Sint-Maarten. Daaruit puren ze een diep schrijnend maar ook met humor gespeeld en in snoepkleuren gehuld portret over woonzorgcentra.
Podium 3,5 / 5 Podium Spelen staat centraal: zo'n genereuze, swingende ‘Faust’ zag je nog niet Theater Arsenaal, De Maan en het muziekensemble De Compagnie sloegen de handen in elkaar voor een zalig speelse én swingende versie van het legendarische verhaal rond dokter Faust.
Boeken Boeken Het boek ‘De Geuren van de Kathedraal’ bewijst dat de middeleeuwen beter roken dan je denkt Het vierde Time to Read-boek gaat over de kathedraal van Antwerpen, maar ook over bedspreien en een Heilige Voorhuid. Op stap door het Antwerpen van de zestiende eeuw met Wendy Wauters.
Podium 4 / 5 Podium 'Parkplatz' is een cadeautje, dankzij de chemie tussen Robrecht Vanden Thoren en Titus De Voogdt In 2008 speelden Robrecht Vanden Thoren en Titus De Voogdt de heerlijke voorstelling Altijd Prijs. Anno 2024 snakten naar een vers duet? Dus floten ze Johan Heldenbergh bij zich en het resultaat is het knetterende Parkplatz, toneel om van te smullen. Een cadeautje!
Reviews 3,5 / 5 Reviews Tom Van Dyck flirt met literatuur én extremisme in 'Overal zit mens' Van Dyck las Yves Petry’s bekroonde boek Overal zit mens - een moordfantasie, sprintte naar de boekhandel, verslond en bewerkte die prachtige brok literatuur en trekt nu met die solo door het land.
Reviews 4 / 5 Reviews Jaha Koo maakt 'Haribo Kimchi': een stuk waar je honger van krijgt De uit Korea afkomstige en in België wonende Jaha Koo zegt het graag met woorden én eten. In zijn nieuwste voorstelling – die deze zomer in Belgische première ging, tijdens Theater Aan Zee – tracht hij al kokend voor enkele toeschouwers zijn liefde voor zijn moederland én zijn thuisland te tonen. Het maakt van Haribo Kimchi een stuk waar je honger van krijgt.
Boeken Boeken Esther Gerritsen wint Boekenbon Literatuurprijs 2024 met 'Gebied 19' De Nederlandse schrijfster Esther Gerritsen (52) heeft met haar roman 'Gebied 19' de Boekenbon Literatuurprijs 2024 gewonnen. Eerder was het boek ook al genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. Met een verhaal dat schippert tussen sciencefiction en een gedachte-experiment over polarisatie weet ze te verrassen.
Boeken 5 / 5 Boeken Tomas Lieske schrijft te vernuftig om zijn roman ‘Wij van de Ripetta’ enkel aan historische parallellen op te hangen Stel dat William Shakespeare en Caravaggio vrienden waren geweest, hadden ze elkaar dan artistiek beïnvloed? Tomas Lieske schreef er een grandioze historische roman over.
Boeken 4 / 5 Boeken In Cathy Sweeney’s pittige roman ‘Breakdown’ zegt een vrouw van middelbare leeftijd foert tegen alles De Ierse Cathy Sweeney schreef een pittig portret van een vrouw in het laatkapitalisme.
Podium Podium Stefaan Van Brabandt over de toch-niet-zo-norse filosoof Schopenhauer Stefaan Van Brabandt schreef voor acteur Damiaan De Schrijver (Callboys, F*** You Very, Very Much) de solo Schopenhauer.
Expo Expo Bij Francis Bacon weet je nooit zeker: is het een mens of een schreeuwend stuk vlees? Geen schilder die de condition humaine op zo’n verstikkende manier kon kooien als Francis Bacon. Een retrospectief in de Londense National Portrait Gallery laat de rillingen over je rug rollen.
Online Online Amelia Dimoldenberg, de youtuber die celebrity’s verleidt met kippennuggets Of hoe Amelia Dimoldenbergs ongemakkelijke Chicken Shop Dates uitgroeiden tot de meest flirterige interviewreeks van het moment.
Boeken 2 / 5 Boeken Met iets meer moeite had André Acimans ‘De Gentleman uit Peru’ een puike roman kunnen zijn Een excentrieke man verstoort de vakantie van een groepje Amerikaanse toeristen. Call Me by Your Name-auteur André Aciman stelt wat teleur met zijn nieuwe zomerroman.
Boeken Boeken Drie vragen aan Bibi Dumon Tak: ‘Vorig jaar redde ik een duif uit de Leie. Iedereen dacht dat ik gek was’ Bibi Dumon Tak eert in de prachtige novelle Rimpeling het eenvoudige leven van een gekwetste vrouw.
Podium Podium Tom Van Dyck brengt Yves Petry’s ‘Overal Zit Mens’ naar het podium: ‘Het is godverdoms monnikenwerk!’ In de voorstelling Overal zit mens: een moordfantasie laat Tom Van Dyck je meedenken met een mogelijke maar vooral machteloze moordenaar.
Boeken Boeken De leestips van Saskia De Coster: ‘de boeken van Claire-Louise Bennett en Clarice Lispector zijn godsgeschenken’ ‘De tijd van de machistische dikke kleppers is voorbij,’ aldus Saskia De Coster. Ontdek hieronder wat de schrijster tegenwoordig dan wel leest.
Boeken Boeken Karolien Debecker over Saskia Decosters ‘Wij en Ik’: ‘Ik vond dit boek meteen briljant’ Het derde Time to Read-actieboek is Wij en ik, een even donkere als komische familieroman van Saskia De Coster. Radiomaker Karolien Debecker (Radio 2) was een van de eerste enthousiaste lezers. ‘Waar blijft de film?’
Boeken Boeken En de Knack Hercule Poirotprijs gaat naar… Jo Claes Na twee eerdere nominaties heeft Jo Claes op Boektopia in Kortrijk de prijs voor de beste misdaadroman van het jaar te pakken met De prijs van de twijfel. Eindelijk.
Boeken 4 / 5 Boeken ‘Een Vlam Tasmaanse Tijgers’ gaat vooral over hoe verhalen onze wereld vorm geven Charlotte Van den Broeck raakte een paar jaar geleden in de ban van de Tasmaanse tijger. Ze reisde helemaal naar Tasmanië, het eiland waar het laatste exemplaar in 1936 de geest gaf.
Boeken 4 / 5 Boeken In ‘Heksen’ toont Marion Gibson hoe eeuwenoude vrees voor heksen verder sluimert in hedendaagse vrouwenhaat Marion Gibson geeft in Heksen ten onrechte beschuldigde vrouwen weer een stem.
Film Film De film van Dimitri Verhulsts leven: ‘Ik heb nooit een traan gelaten om mijn moeder, never’ Met Waarom Wettelen? maakt schrijver Dimitri Verhulst zijn debuut als regisseur. Maar hoe zou de film van zijn eigen leven eruitzien? Zes sleutelscènes, oftewel ‘mijn leven in zes vrouwen’.
Reviews 2,5 / 5 Reviews ‘What the Butler Saw’ is een komedie die je (te vaak) doet groen lachen… Theater Malpertuis wilde trots uitpakken met een komedie over grensoverschrijdend gedrag, gebracht door een topcast. Die topcast geeft het beste van zichzelf. Maar kan niet vermijden dat je groen lachen het iets te vaak wint van schaterlachen…
Reviews 3,5 / 5 Reviews Herfstsonate is gelukkig méér dan een enscenering van Ingmar Bergmans filmklassieker ‘Herfstsonate’ Carly Wijs trommelde collega-actrices Eurudike De Beul en Scarlet Tummers op om samen een contrair, geestig en scherp stuk te maken, geïnspireerd door de filmklassieker Herfstsonate.
Reviews 4,5 / 5 Reviews Een stuk als een indrukwekkend Permekeschilderij: dat is ‘Werken en dagen’ FC Bergman las stapels boeken over landbouw, zoog zich vol films en schilderijen over landbouwen. Dit verwerkte de ploeg tot het bloedmooie, verstilde Werken en dagen. Het stuk oogt als een Permekeschilderij en een ode is aan de mens van vroeger, en het theater.
Podium 4 / 5 Podium ‘De idealist’ – de eerste solo van Bart Hollanders – is allesbehalve een strontstuk Bart Hollanders - je welbekend van rollen in series als Callboys of De Twaalf en de film Dealer - waagt zich op verzoek van muzikant Bo Spaenc aan zijn allereerste monoloog. Hij bekende aan Knack Focus dat het een strontstuk zou kunnen worden. Het werd een prachtstuk!
Boeken 4 / 5 Boeken In ‘Dius’ beschrijft Stefan Hertmans de eretekens van doorstane pijn na decennia aan vriendschap Vriendschappen tekenen mensen in positieve, maar soms ook in negatieve zin, toont Stefan Hertmans in Dius.
Boeken 5 / 5 Boeken Elk beeld ademt geschiedenis in het fotoboek ‘Amerika’ In het lijvige fotoboek Amerika bundelt Magnum iconische beelden van de Verenigde Staten, van Marilyn Monroe tot de gewone mens in de straat die zijn hond uitlaat. Of zijn lama.
Reviews 3,5 / 5 Reviews Mohsin Abbas danst de comedyscène in met zijn debuutshow 'Moh?!' Moh?! is het naar meer smakende debuut van ambtenaar en, vooral, stand-upcomedian Mohsin Abbas. Abbas danst graag. Dus opent en sluit hij de show met een verrassend dansant momentje. Maar Abbas danst allerminst naar de pijpen van zijn publiek. Integendeel... Zijn interacties zijn gedurfd scherp en daardoor de meeste hilarische momenten van de show.
Reviews 4 / 5 Reviews Milo Rau does it again. Choqueren én doen lachen tijdens 'Medea’s kinderen' Milo Rau verlegt de focus in Euripides' tragedie Medea van de moordende moeder naar haar kinderen. Dus trommelt hij een clubje kinderen op, en twee begeleiders: acteurs Peter Seynaeve en Lien Wildemeersch. Je komt, kijkt en denkt: Milo Rau does it again.
Boeken Boeken De leestips van Tinneke Beeckman: ‘Aldous Huxley en George Orwell helpen om deze tijd te begrijpen’ ‘De werken van Spinoza staan zeker in mijn top vijf van lievelingsboeken.’ Geen verrassing, aangezien Beeckman er zelf een boek over schreef. Ontdek hier haar andere leestips.
Boeken Boeken Auteur Tinneke Beeckman: ‘Wat in de luwte gebeurt, is vaak het belangrijkste’ ‘Hoe lui kun je zijn?’, of ‘Wil je wel onsterfelijk worden?’ In het tweede Time to Read-actieboek, Ken jezelf, zoekt filosofe Tinneke Beeckman samen met haar favoriete denkers naar antwoorden op even persoonlijke als universele vragen.
Reviews 4 / 5 Reviews De meest tragische versie van 'Madama Butterfly', speelt in Opera Ballet Vlaanderen Topregisseur Mariano Pensotti slaagt erin om Giacomo Puccini’s wereldberoemde opera Madama Butterfly (1904) te bewerken tot een overrompelende actuele opera. Niet door de opera zélf ingrijpend te bewerken maar door er een kaderverhaal in te schrijven. Het resultaat? Dit is mogelijk de meest tragische versie ooit...
Boeken Boeken Drie vragen aan Laura Broekhuysen: ‘IJslandse familiegeschiedenissen zijn verstrengeld met mythen en sagen’ Welke rol spelen de oude mythen in de hedendaagse IJslandse cultuur? Een grote, toont Laura Broekhuysen in haar bedwelmend mooie nieuwe roman.
Boeken 5 / 5 Boeken Édouard Levé weifelt tussen doodsdrift en levenslust in zijn geniale ‘Zelfportret’ Wijlen Édouard Levé schetst in Zelfportret een leven alsof het een boodschappenlijstje was.