‘Met zijn traditionele vertelstijl en houterige dialogen lijkt de klok veertig jaar teruggedraaid.’ ‘Onwaarschijnlijk wisselt af met ongeloofwaardig en ongeïnspireerd.’ ‘Soms niet te onderscheiden van een parodie.’ ‘Het doet nog het meest denken aan een mindere en lang uitgesponnen aflevering van Flikken.’ Neen, we kunnen niet zeggen dat Wolf, de Vlaamse thriller over de cel economische en financiële misdaadbestrijding van de gerechtelijke politie in de pers echt enthousiast werd onthaald. Dat is niet alleen slecht nieuws voor de makers van de film zelf, maar ook voor de tv-serie die erop moet volgen. Wolf moest namelijk dienen als locomotief voor Wolven, de misdaadreeks van de VRT, zoals de bioscoopfilm Vermist van Jan Verheyen ook de gelijknamige serie op VT4 in gang moest trekken.
Wolven heeft echter één voordeel, en dat is dat de meeste mensen de film misschien al vergeten zullen zijn als de reeks begint. Ook al zijn de opnames voor de serie zo goed als afgelopen, toch zullen we nog tot 2012 moeten wachten om het resultaat te zien. Tenminste: als het besparingsplan doorgaat zoals het momenteel op stapel staat en het fictieaanbod in 2011 effectief stevig wordt teruggebracht. De kost van een tv-reeks wordt pas in de boekhouding ingeschreven als ze eenmaal op het scherm is geweest, vandaar dat uitstel ook een besparing kan zijn.
Nog los van de kloof tussen film en tv-serie – die hopelijk ook op het vlak van kwaliteit even breed zal zijn – is Wolf echter nog om een andere reden een bizar fenomeen. Er mag namelijk blijkbaar wel een film in de zalen komen maanden voor de serie op tv begint en ook het gelijknamige boek mag dan al in de winkel liggen, maar de afleveringen zelf in preview aanbieden op digitale televisie, dat is voor de openbare omroep een brug te ver. Terwijl je bij VT4 en vtm Vermist of Dag en Nacht tegen betaling al kunt opvragen voor ze uitgezonden worden, is dat bij de VRT namelijk niet mogelijk. Dat is nog een overblijfsel van de Flikken-rel in 2006, toen de VRT-top die politieserie in preview wilde aanbieden. Dat lokte erg felle reacties uit bij de politieke broodheren, enerzijds omdat de VRT enkel Belgacom TV die service wilde laten aanbieden en anderzijds omdat niemand vooraf van de plannen op de hoogte was gebracht. Met als gevolg dat toen nog eens extra werd benadrukt dat de openbare omroep geen betalende previews mag aanbieden.
Nochtans zou het niet onlogisch zijn om de VRT toe te laten om mee in die markt te stappen. Ten eerste omdat in deze tijd elke extra bron van inkomsten welkom is. Ten tweede omdat het een bron van inkomsten is die de modale kijker minder op de zenuwen zal werken dan de ontelbare sponsors die nu tussen de programma’s opduiken. En ten derde omdat het in avant-première aanbieden van Wolven toch zeker geen slechtere promotie kan zijn voor de serie dan de bioscoopfilm.
Stefaan Werbrouck
Waarom mag een bioscoopfilm gebaseerd op een tv-serie wel en mogen betalende previews niet?
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier