De tentoonstelling ‘Het spel van de waanzin’ verkent in het Museum Dr. Guislain de grenzen tussen waanzin en film.Uit meer dan vijftig collecties uit binnen- en buitenland werden schilderijen, filmfragmenten, beeldhouwwerken en affichesgeselecteerd die de band tussen krankzinnigheid en cinema door de jaren heen benadrukken.

Decenniaoude band

Waanzin en film gaan al sinds de vroege dagen van de zevende kunst hand in hand. In 1910 waagde Edison Pictures zich aan een 16-minuten durende adaptatie van Mary Shelleys griezelklassieker Frankenstein met de gevierde ‘ silent era‘-ster Charles Ogle als een wel heel tureluurs lijkend schepsel. Tien jaar later volgde expressionismeklassieker Das Cabinet des Dr. Caligari waarin de opvallende decors symbool stonden voor de verwrongen geest van de protagonist. En in M, Fritz Langs eerste geluidsfilm uit 1931, hoorde je de voetstappen van kindermoordenaar Peter Lorre al van ver aankomen.

Gekke prijzen

Voor zot spelen: het legt de gemiddelde Hollywoodster geen windeieren. Denk maar aan Jack Nicholson, die voor zijn vertolking van een psychiatrische patiënt in One Flew Over the Cuckoo’s Nest zijn eerste Academy Award won. Of neem Russell Crowe, die een Oscar-nominatie kreeg voor zijn acteerprestatie in A Beautiful Mind over de schizofrene Nobelprijswinnaar John Nash. Koningin van de krankzinnigen blijkt echter Angelina Jolie, die een gouden beeldje won voor haar vertolking van een geïnterneerde sociopate in Girl, Interrupted en die in Changeling, Clint Eastwoods nieuwste, ten onrechte in een psychiatrische instelling belandt.

Gestoorde verhalen

Sinds het einde van de 20e eeuw duiken er steeds vaker films op waarvan de verknipte scenariostructuur de mentale wereld van het geesteszieke hoofdpersonage weerspiegelt. Zo blijven filmstudenten aller lande hun hoofd breken over Lost Highway, de postmoderne neo-noir van David Lynch, waarin de protagonist halverwege op onverklaarbare wijze van gedaante verandert. Is de man schizofreen? Of is er iets anders aan de hand? Nog food for thought: Donnie Darko van Richard Kelly over een getroebleerde tiener die last heeft van hallucinaties en communiceert met een man in een konijnenpak. Een tijdruimtelijke zinsbegoocheling, zegt u? Dokter!Voor alle info over de vertoningen: filmfestival.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content