Zaterdag 16/4, 18.10 – één

Vlaanderen Vakantieland laat zich al lang niet meer door onze gewestgrenzen tegenhouden. Nochtans zoekt Ben Roelants het de komende weken niet al te ver van huis met deze vierdelige reeks getiteld Waterrijk Nederland. Aangezien onze Noorderburen als geen ander over hun zeespiegel nadenken, vond de VV-reporter het hoog tijd dat ’s Nederlands kustlijn van nabij werd onderzocht. ‘Leg maar eens aan een buitenlander uit dat het land volledig onder de zeespiegel ligt.’

Doe gerust een poging…

Ben Roelants: Het is toch erg bijzonder: dag in dag uit leven zij met het water. Eigenlijk is Nederland volledig door dijken omgeven, maar dat besef je pas echt als je er bent. Onderweg zijn we voor zoveel verrassingen komen te staan, onvoorstelbaar. Voorbeelden? Wel, wist jij dat er in de haven van Rotterdam twee reusachtige beweegbare dijken staan die de haven volledig kunnen afsluiten? Nu, ze hebben dat nog maar een keer effectief gedaan. Dan weet je ook hoe voorzienig die Nederlanders zijn.

Met de recente overstromingen in Pakistan, Australië en Japan wordt ‘water’ wel een erg actueel onderwerp.

Roelants: Absoluut! Nederland heeft in 1953 de grote Watersnood gekend, maar de mensen zijn die nog lang niet vergeten. In Zeeland is er bijvoorbeeld het watersnoodmuseum, erg indrukwekkend. Tja, als je land ‘het afvoerputje van Europa’ is, dien je voortdurend strijd te leveren. Het typeert de Nederlanders dat ze dat ook doen, door bijvoorbeeld projecten rond wonen op het water te ontwikkelen of hele stukken land zelf bij te maken, zoals de Maasvlakte 1 en 2.

Hmm, kunnen wij er in België – dat toch ook wel eens met wateroverlast kampt – dan niets van leren?

Roelants: Ik durf me er niet echt over uit te spreken, omdat ik absoluut geen expert ben, maar de Nederlanders lijken me toch net dat beetje beter voorbereid. Antwerpen ligt bijvoorbeeld écht niet veel hoger dan Nederland, en ik vraag me af of ze daar ook zulke dijken hebben…

Valt er ook wat plezier te beleven op al dat water?

Roelants: Tuurlijk wel! Al moet ik zeggen dat het bij deze Vl aanderen Vakantieland een voortdurende grand écart was: Waterrijk Nederland is toch net wat geëngageerder van opzet. De Nederlanders zijn wel zo slim geweest om hun bouwwerken toegankelijk te maken voor toeristen, met Futureland als mooi voorbeeld – je kunt er in een treintje over de immense zandvlakte rijden . (Lacht) Bovendien verklaar ik hierbij plechtig dat we ook echt mooie plekjes tonen.

Je rijdt er trouwens rond in een gepimpte camper. Dachten die Nederlanders niet: daar zijn die gekke Belgen weer?

Roelants: (Lacht) Het was wel handig om zo visueel herkenbaar te zijn – met dank aan graffitikunstenaar Steve Locatelli. Nederlanders worden echt door campers aangetrokken, soms wisten ze zelfs al in het volgende dorp van onze komst af. We hebben er ook enkele nachten in doorgebracht, wat het groepsgevoel toch versterkt.

Ben je zelf eigenlijk nat geworden?

Roelants: Nu je het zegt: ja! Voor de laatste aflevering zijn we meegereisd met de KNRM, de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij. De ene boot heeft me in de Waddenzee gedumpt en de andere is me komen redden. Ik werd volledig aan mijn lot overgelaten in dat koude water – al had ik wel een reddingspijl mee en een droogpak aan. Nu ja, droogpak: helemaal droog blijf je toch niet.

BARBARA DE CONINCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content