VIND JE LIEF

BIEKE ILEGEMS is met VIND JE LIEF voor het eerst te zien op de VRT.

Maandag 27/7, 22.00, één

Een datingprogramma op de openbare omroep, dat we dat nog mogen meemaken. Vind je lief, het nieuwste één-programma, doet alleszins zijn best om niet geklasseerd te worden tussen de Blind Dates van deze wereld. De Leuvense postpunkband Customs stond in voor de generiek, vrijgezellen heten consequent ‘singles’ én gastvrouw Bieke Ilegems – voor de eerste keer te zien op de VRT – bestijgt vooralsnog geen showtrappen.

Bij de aankondiging van het programma vielen al snel de dooddoeners ‘comeback’ en ’terug van weggeweest’. Stoort je dat?

BIEKE ILEGEMS: Ik begrijp wel dat mensen die perceptie hebben, maar ik voel het zelf niet zo aan. Ik ben al twintig jaar aan het werk en bleef al die tijd druk bezig, vooral voor de Antwerpse regionale zender ATV. Op VIJF presenteerde ik onlangs nog Straffe verhalen.

Vooral uit dat laatste programma blijkt je voorliefde voor menselijke verhalen, relaties en human interest.

ILEGEMS: Klopt, vandaar dat Vind je lief voor mij helemaal klopt. Ik ben niet de diva die graag in glitterjurken op het podium staat en naar sensatie hengelen is niets voor mij. Ik sta liever dicht bij de mensen om te luisteren naar hun verhaal.

Toch zullen mensen denken: ‘Alweer een datingprogramma.’ Ben je bang dat Vind je lief nu al de perceptie tegen heeft?

ILEGEMS: Ik ga niet zeggen dat het geen datingprogramma is, wel dat het méér dan dat is. We vertrekken vanuit de vaststelling dat er in Vlaanderen steeds meer singles zijn. Die hebben het vaak heel moeilijk om in het dagelijkse leven een partner te vinden. Dat is een belangrijk maatschappelijk fenomeen, waarop we de aandacht willen vestigen.

In welke zin wijkt dit format af van andere in zijn soort?

ILEGEMS: We kijken verder dan een persoon die een partner wil vinden. We nemen onze tijd om de singles te portretteren. Daarvoor werken we samen met seksuologe Rika Ponnet en haar team experten. Zij geven ook regelmatig toelichting bij de thematiek van het single zijn. In het begin was Rika wel wat terughoudend. Toen ze na enkele gesprekken besefte dat we geen sensationele datingshow wilden maken, sprong ze wel op de kar. Vind je lief sluit heel goed aan bij de thema’s waar zij in haar praktijk dagelijks mee bezig is.

In een datingprogramma moet natuurlijk gedatet worden. Hoe heeft Vind je lief dat aangepakt?

ILEGEMS: Wie houdt van dinertjes bij kaarslicht en romantische filmavondjes zal van een koude kermis thuiskomen. Psychiater Dirk De Wachter zegt dat liefde in de ‘gewonigheid’ zit. Onze singles belanden met hun dates in situaties die elk koppel weleens meemaakt, zoals lang wachten op een vlucht of meubels monteren. Op die manier leren ze elkaar al meteen op een heel andere manier kennen.

Uit een recent debat bleek dat singles het niet onder de markt hebben. Sommige vrijgezellen hadden het zelfs over een ‘stelletjesmaatschappij’.

ILEGEMS: Dat hoor ik ook vaak van de singles in mijn omgeving. Een van de singles uit het programmavertelde me dat het in kleine dingen zit. Hij kan niet maar één potje yoghurt of een paar plakjes ham kopen, want dan bekijken mensen in de supermarkt hem scheef. Hij moet dus veel eten weggooien. Als single kun je ook veel moeilijker een lening krijgen bij een bank. De maatschappij is te weinig op singles ingesteld. Ik denk dat dat wel zal veranderen, omdat de groeiende groep singles de samenleving zal dwingen om zich aan te passen.

Kan dit programma daartoe bijdragen?

ILEGEMS: Vind je lief wil vooral iets doen aan de perceptie rond singles. Dat zijn geen rare kwieten met een of andere sociale afwijking. Het zijn allemaal gewone mensen met een eigen verhaal, mensen die mooie en minder mooie dingen hebben meegemaakt. Hun enige gemeenschappelijke punt is dat ze geen partner hebben. Misschien kunnen we zelfs koppels doen inzien hoe een relatie duurzaam kan zijn en blijven.

Eerder werkte je al voor VIJF en ook dit programma zou best goed op die zender passen. Wat maakt het dan toch een één-programma?

ILEGEMS: We tonen de singles volledig zoals ze zijn. We voeren ook niet alleen jonge singles op. In principe is dat ook perfect mogelijk op VIJF, maar daarnaast hebben we extreem veel aandacht besteed aan de maatschappelijke kant van het singlebestaan. Alles moest juist zitten.

Het programma wordt om 22.00 uur uitgezonden en duurt 45 minuten. Wordt het door dat late uitzenduur niet wat weggemoffeld?

ILEGEMS: Dat denk ik niet. Meer zelfs, de meeste mensen zitten in de zomer vóór dat uur niet voor hun tv. Hoe later, hoe beter dus. Het is de ideale show voor als je ’s avonds van een terrasje of een barbecue komt, omdat je heel gemakkelijk meeleeft met de singles.

Voor de eerste keer presenteer je op één. Liggen er nog andere projecten voor jou in het verschiet?

ILEGEMS: Er wordt al heel voorzichtig in de toekomst gekeken, maar er is zeker nog niets concreets. Ook voor dit programma voel ik geen enkele druk, enkel vertrouwen en goesting om hier iets van te maken. Voor één is het een groot experiment om iets nieuws te doen in de zomer. Eerst bekijken hoe dat afloopt dus. (lacht)

JASPER VAN LOY

Bieke Ilegems: ‘NAAR SENSATIE HENGELEN IS NIETS VOOR MIJ. IK LUISTER LIEVER NAAR DE VERHALEN DIE MENSEN ME VERTELLEN.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content