Vrijdag 26/4, 21.00 – Sundance Channel. Chad Hartigan, VS 2012
Sundance komt naar een tv in uw buurt. Het bekende filmfestival van de Amerikaanse onafhankelijke film heeft tegenwoordig ook een Londense poot, die een rist films toont van het moederfestival. En van 26 tot 30 april, ongeveer tegelijk met Sundance London, programmeert Sundance Channel (beschikbaar via het digitale aanbod van Telenet en Belgacom) in première vijf films die daar te zien zijn.
Onze favorieten komen volgende week op het scherm, maar ook deze This is Martin Bonner, een intieme karakterstudie over twee mannen die op zoek zijn naar een nieuw leven, heeft haar merites. Het verhaal is op zich niet wereldschokkend, evenmin als de naturalistische stijl, maar regisseur Chad Hartigan slaagt erin om onder de huid van zijn personages te kruipen.
De protagonisten van dit met de publieksprijs bekroonde drama zijn de Martin Bonner uit de titel en een zekere Travis, na twaalf jaar cel net weer op vrije voeten. De twee ontmoeten elkaar in het troosteloze Reno, Nevada, de plek waar Bonner pas naar verhuisd is voor zijn nieuwe job, coördinator van de vrijwilligers van een christelijke vzw die gevangenen begeleidt bij hun vrijlating.
Hun respectieve odyssees – twee door en door eenzame figuren op zoek naar nieuwe sociale contacten en een betere band met hun volwassen kinderen – worden eerst parallel verteld, maar vallen uiteindelijk samen. Dat is het kloppende hart van deze film die het eerder moet hebben van kleine, verstilde momenten.
De waarmerken van een echte indie zijn het lage budget en de cast van onbekende acteurs. Op dat gebied is Paul Eenhoorn, een in Seattle gesettelde Australische acteur, een openbaring: zijn Martin Bonner is een rustige en genereuze bijna-zestiger die in het weekend als scheidsrechter bij voetbal voor vrouwen optreedt en zich ongemakkelijk voelt bij de speeddatings waar hij naartoe trekt. Richmond Arquette, broer van, straalt dan weer echte hulpeloosheid uit als de ex-gedetineerde Travis, die het moeilijk heeft om zich opnieuw in de maatschappij te integreren.
Echt low budget ziet This Is Martin Bonner, vooral een sfeerstuk, er overigens niet uit. Maar of de camera nu een beweging van 360 graden maakt in de met motels en olieraffinaderijen overladen buitenwijken van Reno of statisch de twee zwijgzame mannen samen in de wagen filmt, de sfeer is steeds melancholisch en introvert. Regisseur Hartigan zoekt naar oprechte emotie, niet naar een snelle of gladde voorstelling daarvan. In dat opzicht sluit zijn film aan bij recente opgemerkte indies als Wendy and Lucy (2008) en Goodbye Solo (2008). En in het ingetogen humanisme mag u gerust een knipoog zien naar de Italiaanse spirituele realist Ermanno Olmi.
LUC JORIS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier