THE TREASURE OF THE SIERRA MADRE ****
Zondag 21/10, 14.00 – één. John Huston, VS 1948
Humphrey Bogart heeft last van goudkoorts in The Treasure of the Sierra Madre, een 24 karaatsklassieker over hebzucht. Het leverde regisseur John Huston zijn enige twee Oscars op, voor regie en scenario.
Qua levensstijl en zin voor heroïsch avontuur kon Huston makkelijk de vergelijking met Hemingway doorstaan. En net als de literaire grootheid had filmreus Huston zijn hart aan Mexico verpand. In Tampico en in de ruige rotslandschappen met cactussen, aan de voet van de Sierra Madre, regisseerde hij met briljante precisie deze ironische fabel. Dat op locatie draaien, was toen radicaal: The Treasure of The Sierra Madre is een van de eerste Amerikaanse films die volledig buiten de VS opgenomen werden.
‘Lange Schaduw’, zoals de lokale indianen Huston noemden, heeft trouwens zelf een cameo in deze semiwestern: hij speelt een rijke, volledig in het wit uitgedoste Amerikaan met dikke sigaar die de bedelende Bogart tot driemaal toe een peso in de handen stopt.
Bogart zelf is Fred C. Dobbs, een ruige fortuinzoeker die in Tampico op straat leeft. De kleine winst van een loterijticket en een ontmoeting met een al even berooide zwerver (Tim Holt) en een oude, taaie gouddelver (Walter Huston) duwen hem de onherbergzame wildernis in voor een goudexpeditie.
Het trio avonturiers stuit op een goud-ader te midden van gilamonsters en bandidos terwijl de plot begint in te spelen op een eerdere uitspraak van de grijze goudzoeker, in een sjofele dormitorio: ‘I know what gold does to men’s souls.’ Vertrouwen en vriendschap maken plaats voor angst en achterdocht. Vooral Bogey verliest zijn laagje beschaving: van een sympathieke schooier ontpopt hij zich tot een paranoïde en harteloze schurk.
Toch is het niet de driftige Bogart die de show steelt. Hustons vader Walter is memorabel als de stugge en babbelzieke woestijnrat Howard, wat ook hem een Oscar opleverde. Zijn bulderend gelach om ‘de grootste grap van moeder natuur’ maakt de finale even onvergetelijk als die van Billy Wilders Some Like It Hot.
Nog dit. Zo verbeten als Bogart en zijn partners naar goud zoeken, zo ijverig werd er na de release gespeurd naar de identiteit van B. Traven, de mysterieuze auteur van de roman waarop de film gebaseerd is. Tot op vandaag blijft zijn identiteit een enigma.
(L.J.)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier