20.00 – BBC TWO
The Culture Show krijgt hoog bezoek. Ridder van de orde van het Britse rijk – en in zijn vrije tijd ook nog Hollywoodregisseur – Steven Spielberg wordt 60 in december en blikt in een exclusief gesprek met gastheer Mark Kermode terug op zijn leven en carrière. Later op de avond start ook Spielbergs nieuwe dramareeks Into The West, een epische serie over de kolonisatie van het Amerikaanse wilde Westen. Maar vooraleer die cowboys en indianen op u worden losgelaten, alvast enkele wetenswaardigheden over de uitvinder van de blockbuster:
Kleine Steven draaide zijn eerste speelfilm toen hij twaalf was. Waar hij het geld vandaan haalde? Zijn eigen kleine boomhandeltje.
Het ging snel hard: op zijn 13e won hij een prijs voor zijn eerste oorlogsfilm Escape to Nowhere, op zijn 16e werd zijn sf-film Firelight vertoond in een lokale cinema en vier jaar later was zijn kortfilm Amblin’ te zien op het Atlanta Film Festival. Die laatste leverde hem als 20-jarige een zevenjarig contract bij Universal op.
In 1968 liet hij de universiteit voor wat ze was om het in Hollywood te maken, 34 jaar na datum haalde hij alsnog zijn bachelordiploma in de film- en elektro- nische kunsten.
Pas na een hele reeks kaskrakers – Jaws, Close Encounters of the Third Kind, Raiders of the Lost Ark, E.T., Jurassic Park – leverde Schindler’s List hem eindelijk twee Oscars op, die voor beste film en beste regie.
Af en toe kruipt hij eens vóór de camera. Zo is hij enkele minuten te zien in The Blues Brothers en Austin Powers Goldmember, en komt hij even in beeld in Indiana Jones and the Temple of Doom, Gremlins, The Lost World en Vanilla Sky.
Zoals alle grote sterren, heeft Spielberg een eigen stalker. Gelukkig werd bodybuilder en wannabe-acteur Jonathan Norman gearresteerd voor die hem kon verkrachten en is hij ondertussen veroordeeld tot 25 jaar cel.
Hij kocht de Oscars die Bette Davis kreeg voor Jezebel en Dangerous, en die van Clark Gable voor It Happened One Night om ze vervolgens aan de Academy te schenken. Zelf heeft hij met zijn regie nog geen enkele acteur naar het felbegeerde beeldje kunnen leiden.
Om af te sluiten nog een volledig nutteloos weetje: zijn favoriete woord is ‘Rats!’.
Barbara De Coninck
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier