SUPER SIZE ME

20.30 – NED3

U wist ongetwijfeld al dat fastfood slecht is voor uw gezondheid, maar wat Morgan Spurlock laat zien in zijn documentaire Super Size Me slaat werkelijk alles. De filmmaker zat op een kerstavond voor de televisie. Hij had net een halve kerstkalkoen verorberd, dus voelde hij zich wat opgeblazen. Net op dat moment was er een reportage te zien over twee zeppelins van meisjes, die McDonald’s een proces wilden aandoen omdat ze vonden dat de hamburgerketen hen had vetgemest. Spurlock kwam op het lumineuze idee om de proef op de som te nemen, en een maand lang enkel en alleen bij McDonald’s te gaan eten. In Super Size Me ziet u het relaas van zijn culinaire trip down Fast Food Lane.

Voor hij eraan begint ondergaat Spurlock enkele fysieke tests in een gezondheidscentrum. De dokters verklaren hem kerngezond, maar wanneer ze van zijn plannen horen twijfelen ze toch even aan ’s mans mentale evenwicht. Ook zijn vriendin – een strenge veganiste – probeert hem op andere gedachten te brengen.

Met de verbluffende nationale zwaarlijvigheidsstatistieken in het achterhoofd – 37 procent van de Amerikaanse jongeren en kinderen is (veel) te dik, bij de volwassenen stijgt dat percentage naar 66 procent – besluit Spurlock om niet te gaan sporten tijdens zijn ‘kuur’. In een interview met de Palm Beach Post zei hij daarover: ‘Iemand die gaan eten is in de McDonald’s heeft minstens twee uur fysieke inspanning nodig om de opgedane calorieën weg te werken. Wie doet er zoiets in dit land? Niemand.’

Al op dag twee gaat het fout. Spurlock is het niet gewend om fastfood te eten – hij heeft er zelfs een hekel aan – en bij de vijfde hamburger keert zijn maag zich om. Naarmate de tijd vordert voelt hij zich slechter en slechter. ‘I was miserable’, getuigt hij in The New York Times. ‘Zowel fysiek als mentaal. Mijn gezicht was asgrauw, en ik had geen energie.’

Na twintig dagen adviseren dokters hem om te stoppen omdat zijn lever op springen staat, maar Spurlock weet van geen wijken. Uiteindelijk komt hij elf kilogram bij, en verkennen zijn cholesterol en bloeddruk ongekende hoogten.

Stargate SG-1 Start van de negende jaargang van de Amerikaanse sciencefictionreeks (18.10 – Kanaaltwee) Sterven om te genezen Reportage over een spectaculaire operatie waarbij een jongen letterlijk wordt gedood om daarna een aneurysma (afwijking aan een slagader) te kunnen weghalen (21.05 – Canvas) Father of the Bride * Charles Shyer, VS 1992. De originele Spencer Tracy/Joan Bennett-film uit 1951 was een vlotte MGM-komedie met de piepjonge Elizabeth Taylor. In deze update moet Diane Keaton toezien hoe haar echtgenoot Steve Martin gefrustreerder raakt naarmate de huwelijksdatum van zijn dochter nadert. De vrolijke sketchstructuur van het origineel werd in deze inferieure remake ingeruild voor een weinig kwieke sitcomaanpak (15.30 – één) The Bone Collector * Phillip Noyce, VS 1999. Forensisch expert en flik Denzel Washington ligt verlamd in bed, maar Angelina Jolie doet voor hem het veldwerk in een donker Manhatthan, op zoek naar een seriemoordenaar. Regisseur Noyce bezit genoeg vakmanschap om deze thriller sfeervol op peil te houden (22.00 – VT4) A Beautiful Mind * Ron Howard, VS 2001. Vlakke, ongeloofwaardige en Oscarbekroonde biopic over Nobelprijswinnaar en wiskundegenie John Forbes Nash Jr. (Russell Crowe) waarin de liefde het van schizofrenie wint. Sterk vertolkt, onder meer door de sexy Jennifer Connelly als Nash’ liefhebbende vrouw. (23.15 – BBC1)

(D.M.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content