Snoopy Peanuts Compleet 1: 1950-1952 ****
DAGELIJKSE SNOEPIES. De definitieve uitgave van ‘Peanuts’ komt er nu ook in het Nederlands, al haalt de adaptatie niet het niveau van perfectionisme dat bij Charles Schulz past.
Charles Schulz
Silvester, 294 blz., euro 29,95.
Charles M. Schulz is ondertussen elf jaar dood, maar de achting voor een van de belangrijkste stripmakers uit de geschiedenis neemt nog steeds toe. Haast vijftig jaar lang maakte Schulz elke dag een aflevering van zijn krantenstrip Peanuts, over de bedachtzame jongen Charlie Brown, zijn vriendjes en vooral zijn pientere hond Snoopy. Enkele jaren na het overlijden bleek de vrouw van Schulz wel te vinden voor een verzorgde chronologische uitgave van alle Peanuts-strips. Door alle films en merchandising waren de strips zelf immers wat ondergesneeuwd geraakt.
Ondertussen is die definitieve originele heruitgave over halfweg, maar de reis naar ons taalgebied liep niet van een leien dakje. Bij een eerste, halfslachtige poging om de chronologische editie in het Nederlands om te zetten, werd gekozen voor een heruitgave van minder dan de helft van de oorspronkelijke strips in goedkope boeken waarin de tekeningen niet tot hun recht kwamen. Peanuts Compleet is the real deal. Alle afleveringen van Peanuts staan erin en het mooie design van de Engelse uitgave – van de hand van Schulzbewonderaar Seth – is bewaard. De uitgever heeft wel wat beknibbeld door een interview met Schulz en een handige thematische index te laten vallen, maar daarover willen we niet zeuren.
Vervelender is de slechte tekstafwerking. Van een dt-fout kijken we bijvoorbeeld niet zo snel meer op, maar als ze op elkaar beginnen te volgen, doen ze afbreuk aan de hoge standaarden die Schulz zichzelf voor zijn stripwerk oplegde. Het plezier van dit eerste volume is dat je de strip gaandeweg ziet ontstaan. De filosofische humor en de kinderen die elkaar wreed afkatten, zijn direct van de partij, maar de personages zijn nog niet in een definitieve plooi gevallen. Charlie Brown en Snoopy behoren direct tot het DNA van de reeks. De muzikale Schroeder en de humeurige Lucy verschijnen al snel en zullen nooit meer uit de strip verdwijnen.
De geslaagde humor doet zo hedendaags aan dat je zou denken dat je het dertig jaar jongere Calvin and Hobbes aan het lezen bent. Ook Schulz’ zwierige, bedrieglijk eenvoudige lijnvoering blijft na zestig jaar ijzersterk.
GERT MEESTERS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier