SCÈNES UIT EEN HUWELIJK

Roderik Six
Roderik Six Journalist voor Knack

Alles slijt, alles taant. De doorgewinterde Jay McInerney weet hoe hij het verval van een huwelijk moet beschrijven, maar de gourmandise had hij achterwege mogen laten.

Wie een glamoureus leven wil leiden, heeft geld nodig, zeker in New York. Nu wil uitgever Russell Calloway wel geloven in de Kunst en de Liefde – in tegenstelling tot in Geld en Macht – maar uiteindelijk moet de huur ook betaald worden. En die taxi’s. En die dure etentjes met aangepaste wijnen in The Four Seasons. En die nieuwe Chanelpakjes van zijn vrouw Corrine. En die zitjes aan dure benefiettafels. Om nog maar te zwijgen over zijn personeel en die torenhoge voorschotten voor zijn veeleisende auteurs. Maar er lijkt beterschap op komst: Russell gaat de memoires van Phillip Kohout uitgeven, een journalist die door de Taliban gevangen werd genomen én kon ontsnappen. Sensatie verkoopt, ook al kosten de rechten een miljoen dollar. Om zijn kunstzinnig geweten te sussen zal Russell ook de verhalenbundel van Jack Carson op de markt brengen, een jonge schuchtere Zuiderling met een zwak voor crack, coke, crystal meth, wiet en heroïne.

Ondertussen probeert Corrine haar liefdadigheidsproject gaande te houden – ze verdeelt voedseloverschotten onder de armen. Maar de weg naar de hel is geplaveid met goede voornemens en tijdens een van de talloze benefietavondjes raakt ze opnieuw in de ban van oude vlam Luke McGavock, met wie ze ooit een affaire had. Dat Luke ondertussen getrouwd is met een knappe Zuid-Afrikaanse, mag geen bezwaar zijn – wat niet weet, niet deert. De vraag is natuurlijk hoe lang je in het roddelzieke New York iets geheim kunt houden.

Prachtige, dierbare dagen is het derde boek waarin McInerney het wel en wee van de Calloways beschrijft. Niet dat je de vorige romans, De schittering valt (1992) en Het goede leven (2006), per se gelezen moet hebben om mee te zijn. McInerney is gul voor de lezer: daar waar nodig verschaft hij achtergrond. Misschien zelfs te gul: McInerney wil zijn publiek behagen, en vervalt dikwijls in gemakzuchtige schrijverij. Vaak leest zijn roman als een literaire versie van Sex & the City: veel scheve schaatsen, veel uitgebreid beschreven restaurantscènes, veel geroddel en regelmatig een snuifje drugs en de juiste modemerken om het allemaal een beetje cool te houden. Dat McInerney een wijnliefhebber is die niet één maar twee vinologische essaybundels bij elkaar pende, zul je ook geweten hebben: Russell kan alinea’s lang doorbomen over de wijnkaart, terwijl hij eigenlijk niet over de fondsen beschikt om de écht goede flessen te bestellen.

Het helpt dus als je zelf je kritische zin wat tempert met een goeie bordeaux, want de venijnige McInerney die de wereld ooit Bright Lights, Big City (1984) schonk, is een bezadigde bourgondiër geworden. Vergis u niet: Prachtige, dierbare dagen is een gedegen roman en McInerney weet hoe hij het relaas van een huwelijk moet brengen, maar de pit is er toch een beetje uit. Ondanks de culinaire tips blijf je te vaak op je literaire honger zitten.

PRACHTIGE, DIERBARE DAGEN ***

Jay McInerney, Hollands Diep (originele titel: Bright, Precious Days), 464 blz., ? 19,99.

RODERIK SIX

CENTRALE ZIN Ooit, niet eens zo heel lang geleden, kwamen jonge mannen en vrouwen naar de stad omdat ze van boeken hielden, omdat ze romans, verhalen of zelfs gedíchten wilden schrijven, of omdat ze een bijdrage wilden leveren aan de productie en de distributie van deze artefacten, en de mensen die ze maakten wilden leren kennen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content