Robert Sikoryak
1 Heeft Apple al gereageerd op je stripversie van hun Terms and Conditions?
Robert Sikoryak: Het grappige is dat Apple sinds kort zijn richtlijnen voor app-ontwikkelaars als een strip heeft uitgewerkt. Twee maanden voordat die verschenen, ben ik benaderd door het team dat ze heeft gemaakt. Ze wilden me inschakelen voor een project waar toen verder niet veel over is gezegd. Omdat ik het op dat moment te druk had, kon ik die opdracht niet aannemen. Nu denk ik dat ik bijna ingehuurd was door Apple om een strip zoals mijn Terms and Conditions te maken. Dichter bij een goedkeuring door Apple kun je als auteur allicht niet raken.
2 In Masterpiece Comics bewerkte je bekende literatuur in verschillende stripstijlen, nu doe je hetzelfde met de gebruiksvoorwaarden van iTunes. Vanwaar die voorliefde voor pastiche?
Sikoryak: Ik vond mijn eigen stijl niet origineel genoeg. Dus dacht ik: als ik dan toch onbewust beïnvloed word door anderen, kan ik daar beter iets mee doen. Voor dit boek is het heel natuurlijk gegaan. Ik maakte gewoon een lijst van stripstijlen die ik eens wilde uitproberen. In die zin lijkt mijn strip een beetje op wat je in de iTunes Store kunt doen: het aanbod is onmetelijk en alles is direct beschikbaar. Ik heb natuurlijk enkele pagina’s afgeleverd waarop de band tussen tekst en tekening bijzonder is. Mijn eigen favoriet is een pagina van Peanuts, waarin Snoopy – bij mij wordt dat Steve Jobs – zielig rondloopt omdat er niemand van zijn vriendjes in de buurt is. Op die pagina gaat het in de gebruiksvoorwaarden net over het zogenaamde family sharing. De bizarre families uit Peanuts, met hun ontbrekende ouders en een algemeen gevoel van gemis, past volgens mij prima bij het bizarre concept van de digitale familie in een dienst als iTunes.
3 Door Steve Jobs in superheldenpagina’s te tekenen, krijgt hij iets ironisch heldhaftigs. Was dat de bedoeling?
Sikoryak: Eigenlijk is dat per ongeluk. Ik heb nogal veel romantische en superheldenstrips gekozen. Ik wilde wel bewust commentaar geven op de manier waarop we met digitale mogelijkheden omgaan. Jobs was een dankbare inspiratiebron omdat hij altijd zijn eigen ‘uniform’ droeg, zoals een stripfiguur. Je kunt elk strippersonage dat kostuumpje aantrekken. Bovendien kan iedere lezer zich bij hem wel iets voorstellen, ook al door de biopics die ondertussen gemaakt zijn. Ik wilde absoluut geen positie innemen in het debat tussen de fans en de haters van Steve Jobs.
(G.M.)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier