PUUR PERSOONLIJK: IN HET SPOOR VAN DOKTER ELS
Woensdag 22/12, 23.05, Canvas
‘Wat weet je over Kuregem?’ Een quizvraag over die wijk van Anderlecht zou weinig fraais als antwoord oproepen. Sarah De Bisschop, die vorig jaar de Puur persoonlijk-afleveringen rond Miss Angola en Guy Verhofstadt maakte, liet zich echter niet afschrikken door de rellen, integendeel zelfs. ‘Ik woon al jaren in en rond Brussel’, vertelt De Bisschop. ‘Bij de zoveelste journaalbeelden rond de problemen in Kuregem, kon ik alleen maar denken: is dat nu mijn stad? Kuregem wordt haast als de Bronx voorgesteld, waardoor andere mensen ervan vervreemd raken. Daarom wilde ik Kuregem op een andere manier in beeld brengen.’
Je nestelde je hiervoor in een plaatselijk medisch centrum. Hoe ben je daar terechtgekomen?
Sarah De Bisschop: Ik ben beginnen te lezen over Kuregem en heb er wat rondgereden. Zo ben ik bij MediKuregem beland. Daar werkt de Vlaamse dokter Els. Zij is echt een steunpunt voor haar patiënten, soms meer psycholoog dan huisarts. Ze helpt mensen door naar hun verhaal te luisteren. Daarom vond ik haar praktijk een heel mooie arena voor mijn film: ik was meteen verkocht. Deze Puur persoonlijk gaat niet enkel over dokter Els, een minstens even grote rol is weggelegd voor haar patiënten en hun verhalen.
Vertel eens?
De Bisschop: Wel, je hebt Fetoumah, een toffe vrouw van Marokkaanse origine die als alleenstaande moeder van drie haar plan weet te trekken en Dimitrios, een schat van een tachtigjarige Griek die samen met zijn vrouw een leven als brave burger heeft opgebouwd. Dan zijn er ook nog mevrouw De Bruyn, die op haar drieëntachtigste koppig in haar flatje wil blijven wonen, Ronny, een typische Brusselaar die op straat heeft geleefd, maar nu weer overeind krabbelt, Mohammed, een vereenzaamde Marokkaanse man, en Zare, die als uit Turkije gevluchte Koerdische hier verstrikt raakt in Babylonische spraakverwarring.
Hoe heb je hen geselecteerd?
De Bisschop: Ik heb echt gekozen voor de mensen die mijn hart gestolen hebben. Ik ben niet als een journalist te werk gegaan door te zoeken naar een representatieve groep mensen met uiteenlopende nationaliteiten en leeftijden. Dat hoeft niet voor Puur persoonlijk, het geweldige aan die formule is dat je als maker je zin mag doen.
Jouw bij momenten ontluisterende ‘Puur persoonlijk’ rond Guy Verhofstadt veroorzaakte wel wat heisa. Hoe kijk je daar nu op terug?
De Bisschop: Goh, vanuit mijn standpunt viel dat nog mee. Tijdens het filmen had ik al ondervonden dat het een uitzonderlijk privilege was dat ik Verhofstadt op heel wat plaatsen mocht volgen. De sympathieke Westraatjournalisten zeiden in mijn gezicht dat ze best wel jaloers waren, de anderen zeiden niet eens goedendag. Maar toen ik Verhofstadt bij een latere ontmoeting vertelde dat de reacties op internetfora even veel vóór als tegen waren, lachte hij dat hij nog nooit zo veel goede respons had gehad.
Wringt het dan niet dat je nu al bijna zeker weet dat deze documentaire over Kuregem minder belangstelling zal krijgen?
De Bisschop: Ik werk zelf in de media, ik weet hoe die werken: een bekende naam zorgt automatisch voor meer belangstelling. Natuurlijk is dat jammer, al sta ik niet te springen voor een nieuwe mediastorm. En stel dat er straks honderdduizend mensen naar mijn film kijken? Als kijkcijfer is dat misschien bescheiden, maar als ik al die mensen met mijn verhaal kan bereiken, dan is dat toch een aantal waarmee je meerdere voetbalstadions gevuld krijgt.
HANS VAN GOETHEM
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier