Vijf klassiekers van Welles die u ook niet mag missen, al moet u voor de meest cinefiele uitgaven doorgaans wel naar import grijpen (wat betekent: wel originele versies, maar zonder Nederlandse onderschriften).
1 Citizen Kane (1941; Warner; Amerikaanse import) In zijn opzienbarende debuutfilm reconstrueert Welles het leven van een controversiële krantenmagnaat als een labyrintische onopgeloste puzzel. Nog altijd nummer één in critic’s polls waarin gezocht wordt naar de beste film aller tijden. De beste dvd-editie bevat twee commentaren (van regisseur Peter Bogdanovich en van recensent Roger Ebert) waaruit meer te leren valt dan tijdens vier jaar filmschool.
2 The Magnificent Ambersons (1942; Editions Montparnasse; Franse import) Welles’ tweede lange speelfilm (en zijn enige film waarin hij zelf niet meespeelt) is een briljante familiekroniek waarin de jonge regisseur met melancholie terugblikt op de economische en sociale mutaties aan de dageraad van de twintigste eeuw. Uitstekende bonussen (o.a. een interview van een uur met Welles) verschaffen de nodige achtergrondinfo om dit verminkte meesterwerk ten volle te appreciëren.
3 The Lady from Shanghai (1948; Columbia Tristar) Het spiegelpaleis waar een van de beroemdste scènes speelt, is de passende visuele metafoor voor deze duizelingwekkende en onontwarbare exotische noir. Welles speelt een matroos die door een fatale sirene (Rita Hayworth, voor korte tijd ook mevrouw Welles) in een moordcomplot wordt gelokt. Je kan deze versplinterende thriller ook bekijken met een commentaartrack van Peter Bogdanovich.
4 Macbeth (1948; Wild Side Video; Franse import) Super-de-luxe 3-disceditie van Welles’ goedkoopste productie: een inventieve Shakespearebewerking die hij in 21 dagen inblikte voor het in B-films gespecialiseerde Republic Pictures. Je krijgt de integrale en de ingekorte versie, plus ongelooflijke extra’s zoals zeldzaam archiefmateriaal (vier minuten uit de ophefmakende voodooversie van Macbeth die Welles in 1936 met zwarte acteurs op de planken bracht; een luisterspel van Macbeth uit 1940 met het door Welles opgerichte en gedirigeerde Mercury Theatregezelschap).
5 Othello (1952; Aventi; Franse import) Welles draaide zijn versie van Shakespeares grote tragedie over de jaloerse passie over een periode van vier jaar, de opnamen uitgesmeerd over verschillende continenten. Het verbluffende resultaat is van een extravagante cinematografische rijkdom. Slechts één bonus, maar wel een van formaat: een tweede film van Welles, Mr. Arkadin (ook bekend als Confidential Report) uit 1955 waarin een raadselachtige rijkaard een vernuftig plan ontvouwt om zijn compromitterende criminele voorgeschiedenis uit te wissen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier