door Dominique Soenens
Fotograaf, auteur en redacteur Michiel Hendryckx presenteert elke dinsdagavond om 20.40 uur op TV1 ‘Barometer’, een programma voor en door de Vlaamse kijker.
Vreemd voor een tv-maker: je hebt geen tv-toestel.
Al jaren niet. Hoewel ik absoluut geen televisiehater ben, integendeel zelfs. Ik heb enkele maanden geleden een tv en een dvd-speler gekocht, maar die zitten nog altijd in de verpakking. Ik wil niet dat het toestel mijn interieur terroriseert, dus komt het ergens anders.
Je hebt de avondvullende programma’s over de moord op Pim Fortuyn, het hoogtepunt van de voorbije tv-week, dus node moeten missen?
Toch niet: ik ben bij mijn buurvrouw gaan kijken. Ik heb me vreselijk opgewonden: media én politiek hebben er de voorbije maanden alles aan gedaan om hem klein te krijgen, maar luttele minuten na zijn dood werd hij al geëerd als redder van de democratie. De Nederlandse tv heeft me trouwens ontgoocheld: ze bleken daar niet zo professioneel te zijn als ze pretenderen.
Waarom heb je trouwens na al die jaren toch een toestel gekocht?
Dit najaar is er een tiendelige reeks op Canvas, De Bende van Wim, waarin ik samen met Wim Opbrouck en Jean Blaute op een motorfiets door Europa trek. Drie kerels die samen optrekken, lol trappen, filosoferen, af en toe ’s weemoedig doen. Ik mag het toch niet missen als het op de buis komt, vond ik. En ik ken ook steeds meer mensen die iets doen voor televisie. Het is altijd leuk als je kunt zeggen dat je hun programma hebt gezien.
Je bent binnenkort dus veel te zien op het scherm.
Dat is niet gepland, ik wil absoluut geen tv-figuur worden. Ik ben bij Barometer verzeild doordat de VRT op zoek was naar een gewoon iemand die niet perfect presenteert en daardoor dichter bij de kijker staat. Zo iemand is blijkbaar een zeldzaamheid. Vandaar ook dat het in mijn woonkamer wordt opgenomen. Zeker toen ik de filmpjes gezien had, vond ik Barometer iets hebben. Ik vind dat dit soort verhalen tot ons orale erfgoed behoort.
Jij hebt er ook weinig moeite mee om je bloot te geven.
Waarom niet? Ik ben jaren geleden gevraagd voor Volle Maan, omdat er in heel Vlaanderen geen man te vinden was die iets over zijn privé kwijt wilde of emotioneel wilde zijn op televisie. Dat was een van de redenen waarom het programma niet werkte bij ons. Het bewijs is er: in Frankrijk loopt er al jaren een programma zoals Volle Maan, waarin mannen wel vrijuit kunnen spreken over seks, over hun zwakheden. Wij Vlamingen zijn schijters.
Lopen mensen al niet ongehoord veel met hun emoties te koop op tv?
Pas op: ik ben geen exhibitionist, ik hou ook nog dingen achter. Maar als Pat Donnez mij in Titaantjes interviewt – een heel goed radioprogramma, trouwens – dan ga ik ervoor en laat ik het achterste van mijn tong zien. Anders moet je er niet aan beginnen. En als ik even de pastoor mag uithangen: ik denk dat je met die openhartigheid veel mensen helpt. Ik ken zoveel mensen die heel verkrampt leven. Ze beseffen niet dat hun kwetsbaarheid hun beste pantser is.
Zou je verslaafd kunnen raken aan televisie?
Nee. Daarvoor lees ik te graag kranten en tijdschriften en luister ik te graag naar cd’s. Trouwens, ik heb me laten vertellen dat mensen niet zozeer tv-verslaafd raken door wat er getoond wordt, maar doordat de meeste toestellen een beeldfrequentie van 50 Hz hebben. Er zou iets in onze hersenen zijn, iets biologisch, dat met die frequentie verwant is. Mijn nieuwe toestel heeft een frequentie van 100 Hz, waarmee je dat niet hebt. Als het waar is, is het een mooi verhaal: de industrie die, door steeds verder te evolueren, uiteindelijk zichzelf ondergraaft.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier