Kongo
Zondag 18/7, 22.25 – Canvas
Nu de feestelijkheden voor vijftig jaar onafhankelijk Congo achter de rug zijn, diept één de prestigieuze miniserie Kongo uit 1996 nog eens op, over de jaren voorafgaand aan die onafhankelijkheid. ‘ Kongo pakken ze mij niet meer af’, zegt Van den Eynde fier. In de zevendelige serie speelt hij de jonge en idealistische Guy Moyaert, die in de jaren 40 naar de toenmalige Belgische kolonie reist om er te werken als gewestbeheerder. ‘Een ongelooflijk avontuur. Beeld je dat in: als jonge gast baas zijn over een gebied twee keer zo groot als België. Als voorbereiding ben ik met oud-kolonialen gaan spreken en die hebben mij een schat aan prachtige verhalen verteld. Ik ga de kolonisatie zeker niet goedpraten, maar velen van hen zijn met goede bedoelingen naar Congo gegaan.’
De serie werd destijds op locatie in Zimbabwe opgenomen. Hoe spannend was dat?
Lucas Van den Eynde: Dat was geweldig natuurlijk. Zeker in de eerste aflevering merk je dat regisseur Vincent Rouffaer geen kans onbenut liet om te tonen dat Kongo niet in Bokrijk was opgenomen. (Lacht) We zaten wel niet in het oorspronkelijke Congo, want halfweg de jaren 90 was dat te gevaarlijk. In Zimbabwe heb ik echter een prachtige tijd beleefd. Zes maanden lang heb ik er op de set gestaan, maar nooit had ik heimwee.
Denk je dat ‘Kongo’ veertien jaar na datum de tand des tijds heeft doorstaan?
Van den Eynde: Het is nu wel al heel wat jaren geleden dat ik de serie nog eens gezien heb. Dat het verhaal nog overeind is gebleven, daar ben ik behoorlijk zeker van. Wat de beeldvoering en de verteltechnieken betreft, moet je wel beseffen dat we alweer meer dan tien jaar verder zijn. Ik ga zeker opnieuw kijken, maar weet je waar ik nog het meest benieuwd naar ben? Het materiaal dat de montage niet heeft overleefd. Zo hadden we nog heel wat scènes opgenomen die zich afspelen voor Guy Moyaerts afreis naar Congo als hij nog op de Koloniale Hogeschool in Brussel zit. Ik speelde er met een Senne Rouffaer in topvorm.
In ‘Kongo’ speelde je een romantische held. Is het dan niet ironisch dat de kijker je tegenwoordig kent als schuinsmarcheerder: eerst als bospoeper André in ‘Van vlees en bloed’ en straks als het hoofdpersonage van ‘Dubbelleven’?
Van den Eynde: Daar ben ik als acteur niet mee bezig. Ik ben een speler. En ik houd enorm veel van variatie. Zo kunnen bijvoorbeeld Guy Moyaert uit Kongo en Bucky uit Het eiland haast niet verder uit elkaar liggen. En als de kijker mij gelooft als romantische held én als smeerlap, ben ik tevreden. Mijn personage in Dubbelleven is trouwens een heel andere man dan André. Ja, hij houdt er twee vrouwen op na, maar enkel omdat hij van hen allebei houdt. Hij is niet zomaar een bedrieger, het is genuanceerder dan dat. Dat probeer ik dan ook zo te spelen. Weer iets helemaal anders is De ronde, het nieuwe project van Jan ‘Jakke’ Eelen, ongezien in Vlaanderen. Ik kijk er heel erg naar uit. En als daarna iemand me nog eens een romantische held wil doen spelen: laat maar komen!
(H.V.G.)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier