IN TREATMENT SEIZOEN 3

GABRIEL BYRNE in 'IN TREATMENT'. Creatieve therapie.
Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

TRAUMATELEVISIE – Voor het derde en laatste seizoen van ‘In Treatment’ haalt Gabriel Byrne nog eens alles en iedereen uit de traumakast.

Reeks: ****

Extra’s:-

(Warner Home Video)

REEKS Fans van In Treatment kunnen binnenkort zelf in therapie om af te kicken, want de HBO-serie over psycholoog Paul Weston en zijn patiënten is er in de VS intussen mee opgehouden. Dit derde seizoen is dus het laatste, al heeft de kabelzender wel nog de mogelijkheid opengelaten dat In Treatment onder een andere vorm zal terugkomen. Op zich is de beslissing om In Treatment te beëindigen niet onlogisch. Van een serie die voor bijna honderd procent bestaat uit mensen die met elkaar zitten te babbelen, verwacht je niet dat ze decennialang zal meegaan. Het Israëlische Be Tipul, waarop de makers van In Treatment zich gebaseerd hebben, zette er zelfs al na twee seizoenen een punt achter – deze derde reeks is dan ook de eerste waarvoor de Amerikanen de verhalen en patiënten helemaal zelf hebben moeten bedenken. Misschien ook daarom dat er ditmaal slechts drie patiënten bij Paul op de sofa komen zitten, één minder dan in de vorige seizoenen.

Verrassend kun je deze derde reeks niet meer noemen: sommige patiënten die Weston deze keer over de vloer krijgt, roepen herinneringen op aan personages uit de vorige seizoenen (de getroebleerde tiener Jesse, die overhoopligt met zijn geaardheid en zijn afkomst) en veel thema’s waarover gepraat wordt, zijn al vaker aan bod gekomen. Weston gaat op het einde van elke week ook opnieuw naar zijn eigen therapeut, om er te praten over zijn slaapstoornis en de andere problemen in zijn leven. Toch duurt het telkens maar een tiental minuten, hooguit één aflevering, voor de patiënten hun eigen gezicht hebben en je weer meegesleurd bent door hun achtergrondverhalen. Zoals in de vorige twee seizoenen zijn de afleveringen rond de tiener in de zetel het meest hartverscheurend, maar ook de volwassenen haken meteen in je geheugen vast: de weduwnaar Sunil, die door zijn zoon en schoondochter uit India naar de VS werd gehaald na de dood van zijn vrouw en op de rand van een depressie staat, en de actrice Frances (gespeeld door Debra Winger), een legende van het theater die moeite heeft om haar teksten te onthouden.

In Treatment blijft een serie die geduld beloont: de achtergrondverhalen van de patiënten worden maar mondjesmaat onthuld, problemen die in het begin duidelijk leken, komen gaandeweg in een ander licht te staan en de verstandhouding tussen psycholoog en patiënt blijft voortdurend en subtiel in beweging. Het resultaat is een aangrijpende reeks, die er zonder opzichtige trucjes of spectaculaire wendingen in slaagt om je aandacht vast te houden. Geen extra’s.

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content