IN TREATMENT
Vanaf woensdag 29/6 elke weekdag om 20.45 – Acht
We hopen voor u dat het een regenachtige julimaand wordt. Digitaal kwaliteitskanaal Acht voegt immers deze week aan zijn al redelijk indrukwekkende affiche nog een headliner toe – ja, we zitten echt helemaal in de festivalsfeer: In Treatment. Het concept van deze HBO-dramareeks is kort samen te vatten: een paar mensen, één kamer, een hoop gepraat. In Treatment draait namelijk rond de sessies die de New Yorkse psychiater Paul Weston houdt met enkele van zijn patiënten. Elke aflevering staat voor één weekdag, waarop een van Westons klanten (een vrouw die verliefd is op hem, een tienermeisje, een getraumatiseerde gevechtspiloot en een ruziënd koppel) in zijn bureau langskomt voor zijn therapie. Na vier dagen trekt Weston op vrijdag dan naar zijn psychiater, omdat de problemen die hij elke dag te horen krijgt ook aan hem beginnen te vreten én omdat zijn huwelijk op springen staat.
Actie is er in In Treatment niet te bespeuren. De serie speelt zich voor negentig percent af in het bureau van Weston of in dat van zijn psychiater, en als de personages uitzonderlijk eens naar buiten gaan, dan is het om ergens op een bankje te gaan zitten en met elkaar te babbelen. Maar zoals Goethe ooit schreef: in de beperking toont zich pas de meester, en de makers van In Treatment (een remake van een Israëlische reeks getiteld Be Tipul) zijn erin geslaagd om met een minimum aan middelen een reeks te maken die je echt naar de keel grijpt. De serie is zo opgebouwd dat je beetje bij beetje inzicht krijgt in de problemen van de personages en de redenen waarom ze naar de psychiater komen. In dat opzicht is In Treatment een toonbeeld van hoe je veel meer kunt zeggen door te zwijgen. De belangrijkste informatie zit namelijk verstopt in schijnbaar onbelangrijke zinnetjes, anekdotes die de personages bijna terloops vertellen of in de manier waarop ze reageren op wat de ander zegt. De dialogen zijn zo perfect dat je na een paar afleveringen niet alleen het gevoel hebt dat je de patiënten kent, maar ook de vrienden/ouders/geliefden over wie ze het hebben, zelfs al komen die zo goed als nooit in beeld.
Het helpt natuurlijk dat de acteurs zo sterk zijn. Iedereen in In Treatment speelt op een bijzonder hoog niveau, maar dé ontdekking van dit eerste seizoen was Mia Wasikowska, de jonge actrice die het afgelopen jaar doorgebroken is dankzij haar hoofdrollen in Alice in Wonderland en The Kids Are Allright. Zij geeft gestalte aan een tienermeisje dat betrokken was in een ongeval/zelfmoordpoging, en de manier waarop ze bij Paul Weston langzaam haar schild laat zakken en van een brutale bakvis in een kwetsbaar en hulpeloos vogeltje verandert, is hartverscheurend. De andere ster van In Treatment is Gabriel Byrne. De Ierse acteur uit onder meer The Usual Suspects en Jindabyne, speelt de rol van zijn leven als Paul Weston, de psychiater die zijn patiënten veel beter kan ontleden dan zichzelf. Kortom, doe de gordijnen dicht om de zon buiten te sluiten, trek je niets aan van de wat vreemde beslissing van Acht om de reeks op een woensdag te laten beginnen (aangezien de eerste aflevering zich op een maandag afspeelt) en ga zitten – op een sofa, bij voorkeur – voor een kijkervaring die je zelden zult meemaken.
STEFAAN WERBROUCK
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier