22.15 – Canvas

In deze omstreden BBC-documentaire gaat de voormalige Britse politicus Michael Portillo op zoek naar de meest humane manier om de doodstraf uit te voeren. Executies willen namelijk geregeld eens fout gaan. Bij de elektrische stoel moet je maar denken aan de akelige scène uit The Green Mile. Ophangen lijkt ook niet fraai, wetende wat er met de halfbroer van Saddam gebeurde: zijn hoofd kwam eraf. En een dodelijke injectie? Dat blijkt in sommige gevallen niet zo dodelijk, wel afschuwelijk pijnlijk.

Portillo onderwerpt alle bestaande technieken en procedures aan een kritische analyse. Hij gaat praten over de werkwijzen en risico’s met mensen uit de ‘executiebusiness’: uitvoerders, toxicologen, biomechanici en chirurgen. Zijn conclusie is dat er nog té veel fout gaat en dat de mens met al zijn wetenschap en technologie tot een betere (lees: humanere) manier zou moeten komen om misdadigers te executeren.

Portillo is bij zijn onderzoek niet bang om zelf de handen vuil te maken. Zo wil hij aan den lijve ondervinden of hypoxie een humane manier van sterven is. Bij hypoxie krijgen weefsels in delen van het lichaam of het gehele lichaam te weinig zuurstof. Wanneer die conditie aanhoudt, komt de persoon na enige tijd in een euforietoestand, verliest hij of zij het besef van de werkelijkheid en sterft. Om deze conditie te ervaren kruipt Portillo in een menselijke centrifuge en daarnaast ook in een drukkamer waar piloten leren omgaan met extreme vlieghoogtes. Bij dat laatste is hij op een bepaald moment zo van de wereld dat hij niet meer weet hoeveel acht min drie is. Wanneer de toestand te kritiek wordt, vragen medewerkers aan Portillo om zijn zuurstofmasker weer op te zetten, maar Portillo lijkt zich van geen kwaad bewust en staart ogenschijnlijk dronken voor zich uit. Iemand anders zet zijn zuurstofmasker uiteindelijk op. Terug bij zijn positieven herinnert Portillo zich enkel dat hij zich heel rustig en zelfzeker voelde. Een mooie manier om te sterven, lijkt hem dat.

Hij kijkt of de humanere alternatieven die hij verzamelde, ook praktisch genoeg zijn om in gevangenissen toe te passen. Met zijn behoorlijk getwiste experimenten en de duistere wetenschap die hij onderzoekt, weet Portillo alvast te intrigeren. Toch blijft hier een wrang smaakje aan hangen. Is er ook maar iets humaans aan het uitvoeren van de doodstraf, of is dat de bedoeling niet? Maak zelf uit hoe graag u de doodstraf bij ons heringevoerd zou zien.

(K.B.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content