HEYLEN EN DE HERKOMST

Maandag 7/4, 21.05 – VIER

Wie naar The Voice Van Vlaanderen kijkt, weet dat het multiculturele Vlaanderen een feit is en dat is niet anders in het Vlaamse BV-landschap. In Heylen en de Herkomst trekt Martin Heylen met zeven Vlamingen en eén Nederlander – Prem Radhakishun – naar het land van zijn of haar origine. Als eerste bezoekt hij Burkina Faso met Elodie Ouedraogo. ‘En dat was meteen een heel bijzondere reis’, zegt Heylen. ‘Elodie heeft geen herinneringen aan of voeling met het land. Haar moeder heeft in België gestudeerd en bracht haar destijds onder bij een pleeggezin omdat ze geen tijd had om voor haar te zorgen. Je zal dan ook merken dat ik eigenlijk naar daar ben getrokken met een oer-Vlaams meisje.’

De confrontatie met haar moeder, die overigens goed in de slappe was zit, heeft Elodie stevig aangegrepen. Op een gegeven moment breekt ze en zie ik jou denken: moet ik haar nu geen knuffel geven?

MARTIN HEYLEN: Inderdaad, ja. Ik zit daar als reporter en televisiemaker, maar op dat moment was ik in de eerste plaats een mens. Ik ben niet de grootste knuffelaar, maar ik heb dan toch maar mijn arm eens rond haar gelegd. Met elk van die mensen heb ik een emotionele reis gemaakt waardoor ik mee in het verhaal getrokken werd en het soms fout geweest zou zijn om afstand te bewaren.

Volgende week zien we jou met Jani Kazaltzis, dat belooft iets heel anders te worden.

HEYLEN: Jani heeft me meegetroond naar de homoclubs in Mykonos: niet mijn habitat kan ik je vertellen. Maar Jani laat niet snel het achterste van zijn tong zien en ik denk dat dat nu wel gelukt is.

Heb je nu een idee gekregen van wat dat doet met een mens, je thuis voelen in twee landen?

HEYLEN: Ik ben ooit van Oosteeklo naar Oostende verhuisd, dat is de grootste vorm van migratie die ik ooit heb ondernomen en dat voelde als een ander land met een andere cultuur en andere humor. Dat gevoel moet dus nog honderden keren sterker zijn als het effectief om een ander land gaat. Het was ook niet voor iedereen hetzelfde: Elodie voelde zich niet thuis in Burkina Faso terwijl Svetlana Bolshakova destijds de liefde gevolgd is en daarvoor haar taal, haar familie en haar vrienden heeft achtergelaten.

Waarom wilde je dit programma maken?

HEYLEN: Eerst wilden we iets doen in eigen land, maar in Vlaanderen lopen zoveel goeie televisiemakers rond dat alle goede ideeën al behandeld of op zijn minst aangeraakt waren. Dan zijn we beginnen denken over een programma waarin we de Griekse crisis zouden tonen, maar daar zat niet meteen iemand op te wachten, leek ons. Tenzij we Jani, die de cultuur kent, met ons zouden meenemen. En zo zijn we op het migratiepad beland.

‘Heylen en de herkomst’ gaat zijdelings over migratie, een politiek beladen thema.

HEYLEN: En ik wil die context best schetsen, maar ik wil geen politiek statement maken van dit programma. Ik wil verhalen brengen over mensen. Over vechters. Mensen die ondanks hun vreemde roots de top bereikt hebben in deze maatschappij. Verhalen over liefde, over dood, over vader en over moeder. En ja, het is een programma naar de tijdsgeest, er doet zich een verkleuring van de maatschappij voor en ik ben het negativisme dat rond migratie hangt beu. Je kunt er ook naar kijken als een verrijking en een instroom van talent. Kijk naar de veroveringstocht van Stromae of de sfeer die rond de Rode Duivels hangt. Stromae was bijna ook in deze reeks beland, maar het bleek onmogelijk om hem een week vrij te krijgen. Idem voor welke Rode Duivel dan ook. Misschien stof voor een volgende reeks, wie weet.

GEERT VERHEYEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content