EEN GROTE MENEER

CHRISTIAN SLATER en RAMI MALEK in MR. ROBOT: veel meer dan eentjes en nulletjes.
Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Als technothriller is Mr. Robot uitstekend, maar het is vooral als psychologisch drama dat de Amerikaanse serie over een hacktivist gensters slaat.

Elliot Alderson is een übergetalenteerde hacker die overdag in dienst is als veiligheidsspecialist bij een IT-bedrijf en ’s nachts de stad intrekt om middels zijn computerskills allerlei louche praktijken te achterhalen. Zijn credo: pure goedheid bestaat niet en als iemand een goede daad stelt, is hij of zij per definitie te wantrouwen. Het bewijs daarvoor wordt al in de eerste aflevering geleverd: dat het koffiehuis waar Elliot vaak zit te werken aan zijn klanten zo’n snelle internetverbinding kan aanbieden, komt in de eerste plaats omdat de eigenaar er online een duister dubbelleven op na houdt.

De nerdy jongeman is dus een soort superheld voor de 21e eeuw, een variant op Batman die in plaats van met de Batmobile via het breedbandnetwerk door de verloederde metropool raast om onrecht te bestrijden. Voor de sociaal onaangepaste Elliot lijkt het eerst allemaal een spannend spelletje, maar dan wordt hij gerekruteerd door ene Mr. Robot (Christian Slater), de leider van een groep hacktivisten die een ware cyberrevolutie wil ontketenen. Hij en zijn team willen het sinistere conglomeraat E Corp (bijgenaamd Evil Corp) neerhalen en via de computer alle schulden ter wereld uitwissen. En dan wordt de inzet natuurlijk meteen een stuk groter.

Als technothriller is Mr. Robot simpelweg uitstekend: het verhaal is spannend en vinnig geschreven, er zitten genoeg plotwendingen in om tien afleveringen lang te blijven verrassen en de vele referenties aan technologiereuzen als Apple of Facebook, aan het verlies van privacy door het internet of aan de alomvattende fraudemogelijkheden die computernetwerken bieden, houden de serie erg actueel. Daarbovenop komt nog het psychologische aspect, het drama van een jongeman die zich een outcast voelt en er niet in slaagt om echte relaties met andere mensen aan te knopen. Elliot (die ook visueel apart staat, want heel vaak bevindt hij zich aan de rand van het beeld) probeert wanhopig met nulletjes en eentjes en minutieus afgemeten porties drugs zijn innerlijke stormen onder controle te krijgen, maar wordt al te vaak ingehaald door zijn eenzaamheid en zijn achtervolgingswaanzin.

Omdat Elliot (een verbluffende vertolking van Rami Malek) via de voice-over commentaar geeft op zijn leven, zien we alle gebeurtenissen door zijn ogen, maar het is niet altijd duidelijk hoe betrouwbaar zijn herinneringen of inschattingen zijn, wat de hele paranoïde sfeer van de reeks nog versterkt. Je weet bij momenten dus letterlijk niet wat je ziet. Bij een high concept-reeks als deze valt het natuurlijk af te wachten of de makers het niveau kunnen aanhouden – denk maar aan hoe Homeland onderuit is gegaan -, maar de tien afleveringen van het eerste seizoen vormen samen alvast een krachttoer.

MR. ROBOT SEIZOEN 1 ****

Elke woensdag, 22.30, NPO3. Ook te herbekijken via Play More.

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content