Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

15.55 – ééN

DOCTOR WHO

Doctor Who, een nationaal instituut in Groot Brittannië, is bij ons vooral van naam bekend. De tv-serie rond een ‘Time Lord’ die door de tijd reist om het kwaad te bestrijden is de langstlopende sciencefictionreeks uit de geschiedenis, maar op de Vlaamse tv was de dokter nog nooit te zien. Tot nu, want één zendt vanaf dit weekend de nieuwe Doctor Who-reeks uit, die de BBC eerder dit jaar maakte en die in Groot-Brittannië uitgroeide tot hét tv-evenement van 2005. Maar wie is die Doctor Who eigenlijk?

Doctor Who kwam in 1963 voor het eerst op het Britse scherm en was oorspronkelijk bedoeld als educatief programma, om kinderen via de tijdreizen te leren over de verschillende tijdgewrichten. Al vlug ging de reeks echter helemaal de science- fictiontoer op, wat het succes alleen maar ten goede kwam. De serie was in de sixties zelfs zo populair dat The Beatles zélf vroegen om een gastrol te mogen spelen.

In 1972 haalde de BBC de bezem door de archieven om te besparen, en de bijna 300 afleveringen van Doctor Who werden weggegooid. Een honderdtal is nog steeds niet teruggevonden.

In de nieuwe reeks speelt Christopher Ecclestone de hoofdrol, en hij is daarmee al de negende acteur die in de huid kruipt van Doctor Who. Soms moest de BBC, wegens ziekte of ontslag, van acteur veranderen terwijl een serie nog liep, maar dat werd met een handigheidje opgelost: de dokter kan immers ‘regenereren’ als een compleet andere persoon. Een principe dat de BBC ditmaal opnieuw moest toepassen, want Tennant hield er na het eerste seizoen mee op. In theorie kan de dokter slechts twaalf keer regenereren.

Bij de scenaristen van Doctor Who zaten vaak grote namen. Zo schreef Douglas Adams in de jaren zestig een paar afleve- ringen, voor hij aan The Hitchhiker’s Guide To The Galaxy begon. De nieuwe reeks – die in Engeland drie National TV Awards won – werd onder meer geschreven door Russell T Davies ( Queer As Folk) en Stephen Moffat ( Coupling).

Kids – Who Needs ‘Em? Nicki Defago, auteur van Childfree and Loving It, vindt dat je beter af bent zonder kinderen, omdat ze je als ouder toch maar hoofdbrekens bezorgen. In Kids – Who Needs ‘Em gaat ze op zoek naar gelijkgestemde zielen (20-15 – BBC1) Junior Eurovisiesongfestival 2005 Wij hebben alvast één argument om Defago te volgen: de rechtstreekse uitzending van het derde songfestival voor kinderen, vanuit Hasselt. Marcel Vanthilt presenteert, Ilse Van Hoecke en de onvermijdelijke André Vermeulen geven commentaar (20.15 – één) Dalziel & Pascoe Negende seizoen van de Britse detectivereeks over de norse pitbull Dalziel en zijn hulpje (20.45 – Canvas).

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content