De tussenstand
Dat plat op de buik gaan ook nobel kan zijn, weet Elke Lemmens dankzij haar minitafereeltjes in de voetschrapers van Antwerpse huizen.
Die bijna vijftig miniatuurtjes vertellen iets persoonlijks over de bewoners, waar je ondertussen ook meer over verneemt via een QR-code en het audioluik van podcastmaker Anke Van Meer.
Elke Lemmens: Ik hou van kleine en eerlijke verhalen, en daar gaat dit project over. Het is niet pretentieus, evenmin als ikzelf. Men omschrijft mij als een kunstenares maar ik hou het liever op professioneel prutser. (lacht) Het podcastgedeelte is een enorme verrijking, want in het begin vond ik het spijtig dat de emotionele, schrijnende of grappige verhalen die de bewoners mij vertelden in feite niet verder droegen dan mijzelf. Elk huisje heeft zijn kruisje, die diversiteit vind ik heel boeiend. Net als het contact met passanten als ik daar dwars over het voetpad lig. Mogelijk ga ik ook enkele voetschrapers in Gent en Oostende onder handen nemen.
Je hebt een atelier in de Blikfabriek in Hoboken, een cultureel broeinest.
Lemmens: Dat is een reconversiesite waar je intussen onder andere een café-restaurant vindt, ingericht door betonkunstenaar Jef Meyer, een skatepark, een zeefdrukkerij en een exporuimte. Deze zomer is er elke zondag een diverse programmatie, zoals onlangs met Collectif Faire-Part, een groep van Belgische en Congolese filmmakers die reportages maken over Kinshasa en Brussel, en zo de vele relaties daartussen weergeven. Wat ik zelf nog wens, in samenwerking met de Blikfabriek en Stormkop vzw, is een permanente bouwspeelplaats op poten zetten voor kinderen, waar ze risicovol en ervaringsgericht spel kunnen aangaan met hamers en zagen. Waarmee ik eigenlijk wil overgaan tot mijn boekentip. (lacht)
Wij volgen.
Lemmens: Shelter Publications van Lloyd Khan is een Amerikaanse uitgeverij die allemaal boeken uitbrengt over duurzaam en eenvoudig bouwen, of met materiaal uit je omgeving. Vorige maand heb ik voor de oprichting van de bouwspeelplaats de hele bibliotheek besteld. Shelter 1 verscheen al wel in 1973, maar in deze tijd wordt het extreem relevant. We kijken altijd maar naar hightech als oplossing voor het bouwprobleem, maar ik ben heel erg lowtech. Mijn ambachtsatelier heet ook Hausgemacht. Ik vind het jammer dat we veel basisskills nooit meer gebruiken. Iets from scratch maken met natuurlijke materialen, die hoofd-handenverbinding: ik ben ervan overtuigd dat dat voor veel mensen gezond is. The Barefoot Architect van Johan van Lengen is ook zo’n Shelter-boek: razend interessant, een bouwbijbel waarmee iedereen zelf een huis kan optrekken.
Zijn je ook nog niet-bouwtechnische revelaties komen aanwaaien?
Lemmens: Op Dokrijk, een nieuw festival in de Antwerpse droogdokken, heb ik Abel Ghekiere gezien. Een jonge muzikant van wie ik erg onder de indruk was. Hij heeft net zijn eerste plaat uitgebracht, waarop hij de dood van zijn vader verwerkt. Heel vernieuwend, intiem en intens.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier