De Lage Landen,vanaf zondag 25/5 û 19.45 TV1
Toen Marcel Vanthilt in het voorjaar van 2002 op zoek ging naar de waarheid achter de clichés over Vlamingen en Hollanders, kon hij ons maar matig bekoren. Maar het tweede seizoen van De Lage Landen, dat enkele weken geleden begon bij de KRO op Nederland1 en nu zondag ook start op TV1, ziet er al heel wat beter uit. Vorig jaar klaagde Vanthilt er in Focus Knack nog over dat hij te weinig tijd had gekregen van de VRT om De Lage Landen voor te bereiden. Dat is dan nu blijkbaar anders gegaan.
Marcel Vanthilt: We hebben het rustig aan kunnen doen, ja. De beslissing om een tweede seizoen te maken, is veel vroeger genomen dan vorig jaar. We hebben het programma dan ook wat opgesmukt. Het tempo ligt nu wat hoger, en ik krijg ook assistentie van twee reporters, een Belgische, Ilse Van Hoecke, en een Nederlandse, Yvon Jaspers, die stukjes maken over ‘de buren’. Dat levert leuke resultaten op: je eigen land kan je niet meer verbazen, maar je buurland wel nog.
Was je eigenlijk tevreden over het eerste seizoen?
Vanthilt:(stilte) Toch wel, ja, achteraf bekeken. Natuurlijk hebben wij verleden jaar het warm water niet uitgevonden, en het uitgangspunt van De Lage Landen was ook niet het meest interessante van de 21e eeuw. (lacht) Maar zodra we bezig waren, vond ik het wel heel leuk. Ik heb er weinig zicht op of het nu echt goed was, maar de kijkcijfers vielen mee en dat de KRO besloot om mee te werken aan het tweede seizoen, wil toch ook wat zeggen.
De clichés zijn blijkbaar wel opgebruikt. Nu gaat het meer over algemene thema’s, de positie van de vrouw in Vlaanderen en Nederland bijvoorbeeld.
Vanthilt: Ja, maar daarin bestaan ook clichés die helemaal niet kloppen. Neem nu de positie van de vrouw. Iedereen ziet de Nederlandse vrouw als een vrijgevochten dolle Mina, en de Vlaamse vrouw als een seut. Dat klopt misschien qua uiterlijk, maar niet qua positie in de maatschappij. Het loonverschil tussen man en vrouw ligt bijvoorbeeld veel hoger in Nederland.
Welk feitje heeft je vorig jaar het meest verrast?
Vanthilt:Pfoe, er waren er zoveel. Wat me het meest verrast heeft, was het gemak waarmee Nederlandse gasten naar België komen afgezakt. Ik bedoel: ik moet deze namiddag weer naar Hilversum, en voor mij is dat echt werken. Maar bij die Hollanders gaat het van: ‘Oh leuk, dan maken we er meteen een weekendje Brussel van!’ Handig natuurlijk, want zo moeten we ook niet eeuwig in dezelfde pot BV’s roeren.
DOOR STEFAAN WERBROUCK
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier