De keuze voor Camelot als openingsproductie van de nieuwe Capitole _ met ruim 1600 zitplaatsen de tweede grootste musicalzaal in Vlaanderen _ is niet toevallig. …
‘Camelot’ vanaf 28 oktober in Capitole Gent. Info: [{phone}]0900-00 991 en www.musichall.be
De keuze voor Camelot als openingsproductie van de nieuwe Capitole _ met ruim 1600 zitplaatsen de tweede grootste musicalzaal in Vlaanderen _ is niet toevallig. Een oerversie van het verhaal ging in 1921 in première in het Capitole Theatre in New York. Geert Allaert en Music Hall trokken de nostalgische kaart en brengen in hun nieuwe complex een show die ontstond tijdens de hoogdagen van de oude Gentse zaal.
Komt daarbij de aantrekkingskracht van deze klassieker: het succesvolle musicalduo Alan Jay Lerner (tekst) en Frederick Loewe (muziek) heeft ook My Fair Lady op zijn naam. Omdat Walt Disney al de rechten kocht op het eerste deel van T.H. Whites roman The Once and Future King (tekenfilm The Sword in The Stone, over Arthur en Merlijn, 1963) bleven voor de makers ‘louter’ de drie laatste delen van de story over. In hun Camelot concentreerden zij zich derhalve op de oudere jaren van Arthur en diens liefdesperikelen met Guenevere, Sir Lancelot en bastaardzoon Mordred.
Hun musical ging in 1960 in première in New York. Richard Burton maakte als Arthur zijn musicaldebuut; Julie Andrews speelde Guenevere. President Kennedy was een grote fan van deze historische fantasie die begon met de betoverende zin: ‘ Don’t let it be forget. That once there was a spot. For one brief shining moment. That was known as Camelot .’ JFK zou er geregeld liedjes uit hebben gefloten, zijn speeches bevatten citaten uit de tekst en onder zijn bewind werd het Witte Huis ook wel Camelot genoemd.
De onvermijdelijke maar ondermaatse Hollywood-versie van de Broadway-hit volgde in 1967, met Richard Harris, Vanessa Redgrave en Franco Nero.
Voor zijn ‘Shakespeare op muziek’ wist Music Hall met Karel Deruwe (Arthur), Marc Tijsmans (Mordred), Jef Demedts (Pellinore), Hilde Van Wesepoel (Cosette uit Les Misérables wordt Guenevere) en Frank Hoelen (Lancelot) alvast een bekende en sterke cast te strikken. Ook in deze eerste Vlaamse versie draait het verhaal rond de hartverscheurende keuze tussen liefde en eer. De regie is in handen van Frank Van Laecke.
A.D.W.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier