Buurman, wat doet u nu?
Maandag 19/9, 21.25, één
Met Extra Time op Canvas en het fonkelnieuwe Buurman, wat doet u nu? op één wordt de maandagavond op de openbare omroep vanaf nu ingepalmd door het koppel Frank Raes en Cath Luyten. In die nieuwe reeks gaat Cath op visite bij zeven bekende Nederlanders. Het is meteen een terugkeer naar haar Nederlandse roots.
‘Hier in dit grensdorp ben ik geboren en getogen’, vertelt Cath Luyten in Café Benelux in Koewacht, een bruine kroeg met de voordeur in België en de achterdeur in Nederland. ‘Toen ik twaalf was, moest ik kiezen tussen de Belgische en de Nederlandse nationaliteit. Omdat ik naar school ging in België en niet anders wilde zijn dan mijn klasgenootjes, werd ik Belg, hoewel ik me een halve Hollander voelde. Ik was dol op beschuit met muisjes en dronk borden erwtensoep met rookworst. Vriendjes zocht ik op het strand van Cadzand en ik studeerde keihard om de nieuwe Mies Bouwman te worden. Later woonde ik een jaar in Amsterdam. Nederland heeft een grote rol gespeeld in mijn leven. Dit programma ligt me dan ook na aan het hart.’
De titel komt uit Flodder, een film uit de tijd dat de Vlamingen nog massaal naar de Nederlandse zenders keken.
CATH LUYTEN: Klopt. Net zoals heel wat Vlaamse kinderen in die tijd ben ik opgegroeid met Villa Achterwerk en Ome Willem met zijn broodje poep. Die liefde voor Nederlandse programma’s is bekoeld, maar ik begon de Nederlanders toch een beetje te missen. Daarom ben ik nu zeven keer teruggekeerd, op visite bij bekende Nederlanders. Mijn jeugdheld Peter Jan Rens – Meneer Kaktus – is van de partij, net als Josje Huisman, voetbalanalist René van der Gijp, illusionist Hans Klok, hiphopper Willy Wartaal, Frans Bauer en Prem Radhakishun. Ze ontvingen me met open armen en lieten me 48 uur lang toe in hun leven en hun huis.
Ligt de Vlaamse tv-kijker nog wel wakker van bekende Nederlanders?
LUYTEN: Ik denk van wel. Het is mooi om te zien dat die ruwe bolsters ook blanke pitten hebben. Dat ze niet 48 uur lang een masker kunnen dragen en uiteindelijk laten zien wie ze écht zijn. Bij Willy Wartaal duurde dat wat langer, bij anderen ging het sneller. Enkel van Frans Bauer ben ik niet zeker of hij me zijn ware gelaat heeft getoond, omdat hij simpelweg altíjd gelukkig is, of dat lijkt toch zo.
Was het lastig om BN’ers te overtuigen om twee dagen lang gastheer of gastvrouw te spelen?
LUYTEN: Soms wel. Ivo Niehe, die ik altijd leuk vond, wilde liever niet het onderwerp van een programma zijn. Paul de Leeuw wilde wél graag, maar we kregen onze agenda’s niet op elkaar afgestemd. Misschien komt hij wel aan bod in het tweede seizoen.
SEBASTIAAN BEDAUX
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier