BROODTHAERS’ GROTE MOSSELPOT
23.05 – RTBF 2
Eerder dit jaar kocht De Collectie Vlaanderen nog de allereerste sculptuur van Marcel Broodthaers, La Pense Bête, maar zijn bekendste werk blijft toch de Grande Casserole de Moules. De Belgische peetvader van de conceptuele kunst wou met dit werk uit 1966 het holle van de kunst als koopwaar aanklagen, maar zijn zwarte mosselpot verwierf cultstatus als hét teken van onze nationale trots. Cultuurminnend Vlaanderen vond het zelfs zo belangrijk dat kunstpaus Jan Hoet in 2000 de actie ‘Red de mosselpot’ opzette om het kunstwerk in Belgische handen te houden.
Het verhaal wil dat Broodthaers in de periode van de mosselpot in Brussel wat bijkluste in restaurants om rond te komen als artiest. Voor hem staat de zwarte, tot over de rand met lege mosselschelpen gevulde pot dan ook meer symbool voor de banaliteit en de burgerlijkheid van de Brusselse bourgeoisie dan voor het Belgische bewustzijn. Het is niet ondenkbaar dat hij de Grande Casserole niet eens zelf in elkaar heeft gestoken. Broodthaers was een kluns als het op knutselen aankwam en liet de praktische uitvoering van zijn ideeën vaak over aan zijn vrouw. Als fan van readymades maakte hij wel meer kunst met alledaagse voorwerpen als eierschalen, zand of steenkolen. De mosselen gaven het werk nog een extra dimensie: het Franse woord voor mossel, moule, betekent immers ook gietvorm, zodat hij een literaire link legt tussen het dagelijkse leven en de kunst. Dat hij het zelf niet allemaal even ernstig nam, blijkt wel uit zijn vernissages. In de Belgisch-Bourgondische traditie liet hij ooit voor alle aanwezigen frieten bakken. Het zal Jan Hoet ongetwijfeld geïnspireerd hebben om een van Broodthaers’ mosselpotten – jawel, er zijn er meer dan een, maar de zwarte blijkt de meest gegeerde -in het SMAK te krijgen. Hij organiseerde niet alleen een wijnveiling, een studentenfuif, een collecte en de verkoop van een mosselpot-cd, maar ook een groot mosseleetfestijn. Met het ingezamelde geld én de steun van de Vlaamse Gemeenschap slaagde Hoet erin de Grande Casserole de Moules te verwerven voor 10 miljoen oude franken. Broodthaers, die ervoor uitkwam dat hij het om het geld deed, zou waarschijnlijk eens smakelijk gelachen hebben om zo’n hoge prijs voor die simpele pan mosselen.
Leven als God in Monaco Waarom trekken rijke Belgen als Justine Henin-Hardenne en Tom Boonen naar Monaco en hoe genieten ze er van de fiscale voordelen? (20.00 – Canvas) Wolf PackRare Streken toont de succesvolle rehabilitatie van wolven in het Yellowstone National Park in de Verenigde Staten (20.50 – Canvas) De Sperminator Het onthutsende verhaal van dokter Cecil Jacobson die er nogal vreemde methodes op nahoudt om wanhopige, onvruchtbare koppels aan een eigen kind te helpen (21.10 – één) Marktrock De hoogtepunten van het festival (20.30 – Jimtv)
(B.D.C.)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier