BEL-10
Vanaf 15/6, Radio 1
Radio 1 lanceerde de voorbije maand de actie #BEL-10, een oproep aan luisteraars om hun ideeën voor een betere samenleving in te zenden. Inmiddels hebben daar al meer dan duizend Vlamingen op gereageerd. Uit die voorstellen worden nu tien grote thema’s gedistilleerd, die de basis vormen voor evenveel dagen radio – van 15 tot 26 juni – vanuit een pop-upstudio op de Kunstberg in Brussel.
Het geheel wordt aan elkaar gepraat door enkele verrassende duo’s, onder wie ook de innemende Kathleen Cools, die samen met Xavier Taveirne het ochtendblok van 6 tot 10 uur voor haar rekening neemt. ‘Het is niet dat we de wereld met een opgestoken vingertje willen verbeteren’, zegt ze. ‘We willen niet beleren of betuttelen, alleen maar positief naar de toekomst kijken. Natúúrlijk kunnen we van hieruit het conflict in Oekraïne niet oplossen. We hebben gekozen voor thema’s en ideeën waar je ook echt iets mee kunt aanvangen. En het is de bedoeling dat die straks ook daadwerkelijk uitgewerkt worden. Daarom laten we in de vooravond ook beleidsmakers in de studio debatteren met Lieven Verstraete en Ruth Joos.
Welke thema’s liggen jou na aan het hart?
KATHLEEN COOLS: Dingen die we de laatste maanden in Reyers laat bijvoorbeeld heel geregeld aan bod hebben laten komen, zijn de dingen waar we dagdagelijks mee geconfronteerd worden in onze omgeving. Hoe vind ik bijvoorbeeld een gezond evenwicht tussen werkstress en leven? Of de nieuwe samenlevingsvormen: als er veel meer singles zijn, heeft dat ook invloed op onze manier van wonen.
Men is er tegenwoordig nogal van doordrongen dat er voor de nieuwe generaties iets moet veranderen, dat we de wereld as we know it anders om zeep helpen.
COOLS: Ja. Ik ga al een hele tijd mee, ik heb al veel verkiezingsdebatten gedaan en vaak bepaalde onderwerpen aangekaart en zien evolueren. Thema’s zoals een groenere samenleving, daarvan kun je zeggen: ‘Dat heb ik al zo vaak gehoord.’ Maar het blijft boeiend, omdat je duidelijk ziet hoe de geesten evolueren.
Vorige maand is het doek gevallen over Reyers laat, en jij mocht de allerlaatste aflevering presenteren. Valt het afscheid je zwaar?
COOLS: Ik heb dat heel graag gedaan, en heb het altijd een speciale ervaring gevonden. Weet je, ik was de wat hardere interviewstijl van Terzake gewoon, dus ik heb heel veel bijgeleerd in Reyers laat. Ik heb er ook de boeiendste mensen ontmoet uit mijn loopbaan. Ik kijk er niet op terug met enorm veel spijt. We wisten al een hele tijd dat het zou eindigen. Ik ben trouwens ook al volop bezig met het nieuwe programma dat eraan komt voor te bereiden en uit te denken. Dus voor mij is het echt in schoonheid geëindigd. En dat meen ik ook. Ik zeg dat niet omdat het mooi klinkt. Het is een afgesloten hoofdstuk. Op naar het volgende.
Dat volgende komt er in de vorm van Terzake laat?
COOLS: Ja. Het is grappig: ik heb Terzake gedaan én Reyers laat, en nu wordt het Terzake laat. (lacht) We zijn nog volop bezig, maar er wordt echt ingezet op boeiende gasten. Het klinkt een beetje raar, maar eigenlijk kan in dat programma heel veel. We kunnen een absolute actuagast afwisselen met een wilder idee. Iemand die in de culturele wereld iets heel speciaals heeft gedaan laten opvolgen door een tegendraadse mens. Noem maar op. Ik kijk ernaar uit en ik denk dat het mooi kan worden.
ANDREAS ILEGEMS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier