BOEK MET PISSEBLOMMEN – ‘Arno, een lach en een traan’ is de Nederlandse vertaling van de allereerste biografie over le plus beau. Niet helemaal ‘oh la la la, c’est magnifique’, deze turf, maar als veredeld naslagwerk toch nog ‘vachement bien’.
Gilles Deleux, Epo, 428 blz.
La vie est une partouze en dat van Arno zeker. Geen muzikantenleven dat interessantere kopij oplevert dan het parcours dat de Oostendse chanteur de charme heeft afgelegd de voorbije halve eeuw. Van zijn hangerige jeugd in de koningin der badsteden over zijn eerste muzikale stapjes met Freckle Face en zijn pionierswerk met TC Matic tot zijn solide solocarrière en zijn iets minder stabiele liefdesleven: het is een haast archetypisch, maar daarom niet minder heroïsch verhaal dat in één moeite door de ontstaansgeschiedenis van de Belgische rockscene illustreert. Des te opmerkelijker dus dat er tot voor kort niet één goed boek over le plus beau te vinden was, laat staan een definitieve biografie.
In 2004 bracht de Brusselse schrijver Gilles Deleux daar verandering in met Un rire et une larme, het resultaat van enkele jaren onderzoek en tientallen interviews met Arno’s bloedverwanten – waaronder zijn intussen overleden grootmoeder – en vrienden en collega’s als Stephan Eicher, Salvatore Adamo en Tom Barman. Drie jaar later bereikt ons eindelijk de Nederlandse vertaling, die speciaal geactualiseerd werd. Dat laatste hoofdstuk, over Arno’s recentste plaat Jus de Box, verraadt meteen de werkwijze van Deleux: Arno, een lach en een traan hangt aaneen van de citaten die Arno en zijn (voormalige) bandleden de laatste veertig jaar lieten optekenen in allerlei vaderlandse dag- en weekbladen, zij het kundig aan elkaar geschreven en aangevuld met eigen interviews.
Die sobere, zakelijke en zuiver journalistieke aanpak maakt – samen met de hier en daar nogal slordige vertaling – van deze biografie een beetje een lang uitgevallen krantenartikel, zonder ook maar een zweem van de romankwaliteiten die Piet Goddaer dit boek in zijn woord vooraf toedicht. Als naslagwerk mag Arno, een lach en een traan er nochtans best wezen en gelukkig valt er ook af en toe wat af te lachen. Mocht u zich ooit hebben afgevraagd waarom TC Matic nooit is doorgebroken in Denemarken: de platenbobo van EMI heeft daar jarenlang promo gevoerd voor ‘de Belgische funkgroep CC Matish’.
Vincent Byloo
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier